İçeriğe atla

Before Stonewall

Before Stonewall
Filmin DVD kapağı.
YönetmenRobert Rosenberg
Greta Schiller
YapımcıJohn Scagliotti
Robert Rosenberg
Greta Schiller
AnlatıcıRita Mae Brown
DağıtıcıDavid Whitten
Frameline
Çıkış tarih(ler)i27 Haziran 1985 (ABD)
Süre87 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce

Before Stonewall: The Making of a Gay and Lesbian Community ("Stonewall'dan önce: bir gey ve lezbiyen topluluğunun oluşması"), 1984 yapımı Amerikan belgesel filmidir. Stonewall ayaklanmalarından önce LGBT topluluğun durumu hakkındadır. Yazar Rita Mae Brown tarafından anlatıldı, John Scagliotti ile Robert Rosenberg tarafından yapıldı ve Rosenberg ile Greta Schiller tarafından yönetildi. Filmin galası 1984 Toronto Film Festivali'nde yer aldı ve 27 Haziran 1985'te ABD'de piyasaya çıkarıldı. 1999'da yapımcı Scagliotti, After Stonewall ("Stonewall'dan sonra") adlı eşlik eden film yönetti.

Filme dahil edilen kişiler

Ödüller

Before Stonewall, 1985 Sundance Film Festivali'nin Büyük Jüri Ödülü için aday olarak gösterildi.[1] Houston Uluslararası Film Festivali'nin En İyi Film Ödülü, Los Angeles FILMEX'in En İyi Belgesel Metrajı, National Educational Film Festival'daki Birinci Sıra ve Global Village Documentary Festival'ın Mansiyon Ödülü'nü kazandı.[2] 1987'de film, Emmy Ödülleri'nin En İyi Tarihsel/Kültürel Program ve En İyi Araştırma kategorilerinde ödül kazandı.[2] 1989'daki Torino Uluslararası Gey ve Lezbiyen Film Festivali'nin Festival Plaketi'ni kazandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Awards for Before Stonewall" (İngilizce). Internet Movie Database. 24 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2011. 
  2. ^ a b "Before Stonewall - Selected Festivals, Awards, and TV Broadcasts" (İngilizce). Jezebel Productions. 13 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Kieślowski</span> Polonyalı yönetmen ve senarist

Krzysztof Kieślowski, Polonyalı film yönetmeni ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sean Penn</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Sean Justin Penn, 2 en iyi oyuncu Akademi ödülü sahibi sinema oyuncusu ve film yönetmeni olan Penn aynı zamanda sinema tarihinin en iyi oyuncularından biri olarak gösterilir.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Stonewall ayaklanmaları</span> 1969da eşcinsel hakları adına New Yorkta kendiliğinden ortaya çıkmış olan isyanlar

Stonewall ayaklanmaları, ABD'nin New York şehrinin Greenwich Village semtinde yer alan Stonewall Inn adındaki bir bara 28 Haziran 1969'da yapılan bir polis baskınından sonra başlayan bir dizi gösteri ve direniş eylemleridir. Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak da kabul edilir.

<i>After Stonewall</i>

After Stonewall, yönetmenliği John Scagliotti'nin yaptığı 1999 yapımı eşcinsellik temalı Amerikan belgesel filmi. 1969'da yer alan Stonewall ayaklanmalarının ardındaki 30 sene içerisindeki LGBT hakları aktivizmini konu olarak alır. Scagliotti'nin 1986 yapımı Before Stonewall filminin devam filmidir ve müzisyen Melissa Etheridge tarafından anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Morris Kight</span>

Morris Kight, Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT sosyal hareketleri</span>

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gey bar</span>

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">49. Altın Portakal Film Festivali</span>

2012 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 49.'su. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Teddy Ödülü</span> film endüstrisinin her yıl LGBT sinemasını kapsayan çalışmalara sunduğu ödül

Teddy Ödülü, film endüstrisinin her yıl LGBT sinemasını kapsayan çalışmalara sunduğu ödüldür. Her sene Berlin'de gey ve lezbiyen film festivali organizatörleri tarafından düzenlenen film festivalinin yanında birçok etkinlikte düzenlemektedir. eşcinsellik ve transgender temalı filmlerin yarıştığı ödül töreninde kazanan filme armağan kapsamında kazanan filme 3000 € para ile birlikte verilen ödül plaketi oyuncak ayı şeklinde olduğu için ödül törenine Teddy ismi verilmiştir.

Out In Africa Güney Afrika Gey ve Lezbiyen Film Festivali (OIA), Güney Afrika anayasasına bir kişinin cinsel yönelimi sebebiyle ayrımcılığa uğramasını suç sayacak maddelerin eklenmesini kutlamak amacıyla oluşturulmuş ve ilki 1994 yılında yapılan bir gey ve lezbiyen film festivalidir. Festival, Güney Afrika'da Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender ve Erdişilerin (LGBTIlerin) onyıllar boyunca sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmış olmasına ve onların alışılagelmiş ve dini topluluklardan uzak tutulmalarına odaklanan bir film festivali olup, LGBTIlerin yeni oluşturulmuş bu demokrasideki durumlarının tartışıldığı bir platform olma görevini üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monika Treut</span>

Monika Treut, Alman lezbiyen yönetmen, senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">36. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

36. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından "Kaldır kafanı!" temasıyla 5 - 16 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festival, İstanbul Maslak'taki TİM Show Center'da 4 Nisan 2017 tarihinde yapılan törenle açıldı. Sunuculuğunu Cem Davran'ın gerçekleştirdiği gecenin onur konuğu ise İngiliz oyuncu Ian McKellen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Hammer</span> Amerikalı film yönetmeni (1939 – 2019)

Barbara Jean Hammer, Amerikalı film yapımcısı ve yönetmenidir. 40 yılı aşkın süre devam eden kariyeri boyunca lezbiyen üzerine çektiği feminizm filmlerinin öncülerinden birisi olarak bilinen Amerikalı kadın film yapımcısı ve yönetmeniydi. Hammer, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri, lezbiyen ilişkileri, yaşlanma ve aile içi sorunlarla başa çıkma gibi konularda çektiği deneysel filmlerle dikkat çekmiştir. Yaşamını New York Şehri ve New York'a bağlı Kerhonkson'da sürdüren Hammer hey yaz mevisiminde Avrupa Yüksek Lisans Eğitim Merkezi'nde dersler vermiştir.

<i>Pariah</i> (film, 2011) 2011 Amerika yapımı bir drama filmi

Pariah, Dee Rees tarafından yazılıp yönetilen, baş yapımcılığını Spike Lee'nin yaptığı 2011 yılı Amerikan yapımı drama filmi. Lezbiyen olarak kimliğini kucaklayan 17 yaşındaki Afroamerikalı Alike'nin hikâyesini konu almaktadır. Film ilk kez 2011 Sundance Film Festivali'nde gösterime girdi ve Sinematografide Mükemmellik Ödülü aldı.

<i>The Garden of the Finzi-Continis</i> (film)

The Garden of the Finzi-Continis Vittorio De Sica tarafından yönetilen 1970 yapımı İtalyan filmidir. Filmde Lino Capolicchio, Dominique Sanda ve Helmut Berger yer almaktadır. Film, Giorgio Bassani'nin 1962 tarihli aynı adlı romanına dayanmaktadır.