İçeriğe atla

Beerware

Beerware
Örnek logo
YazarPoul-Henning Kamp
Sürüm42
Yayım tarihi2004
DFSG uyumluEvet[1]
OSI onaylıHayır
GPL uyumluEvet
CopyleftHayır[1]
Kod bağdaştırmaEvet

Beerware, dağıtım koşulları oldukça esnek olan yazılımları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Son kullanıcının bir bilgisayar programını istediği biçimde kullanması ve kaynak kodu üzerinde değişiklik yapmasına izin vermektedir.[2]

Lisans, kullanıcının ürünü yararlı bulması durumunda geliştiriciye bir bira ısmarlaması koşulunu içermektedir. Fedora Project ve Trinity College, lisansı "oldukça açık" olarak tanımlamış ve onun GPL ile uyumlu olduğunu açıklamıştır.[3][4] Özgür Yazılım Vakfı'na göre ise lisansın resmî bir karşılığı bulunmamaktadır.[1]

Lisans, Danimarkalı FreeBSD geliştiricisi Poul-Henning Kamp tarafından 2004 yılında oluşturulmuştur.

Özgün metin

/*
 * ----------------------------------------------------------------------------
 * "THE BEER-WARE LICENSE" (Revision 42):
 * <phk@FreeBSD.ORG> wrote this file. As long as you retain this notice you
 * can do whatever you want with this stuff. If we meet some day, and you think
 * this stuff is worth it, you can buy me a beer in return. Poul-Henning Kamp
 * ----------------------------------------------------------------------------
 */

Çeviri

/*
 * ----------------------------------------------------------------------------
 * "BEER-WARE LİSANSI" (42. sürüm):
 * Bu dosyanın yazarına <phk@FreeBSD.ORG> adresinden ulaşılabilir. Bu kod
 * parçasıyla -okumakta olduğunuz kısım burada kalmak koşuluyla- istediğinizi
 * yapabilirsiniz. Bir gün karşılaşırsak ve kullandığınız yazılım size yarar
 * sağladıysa bana bir bira ısmarlayabilirsiniz. Poul-Henning Kamp
 * ----------------------------------------------------------------------------
 */

Kaynakça

  1. ^ a b c "Various Licenses and Comments about Them". Özgür Yazılım Vakfı. 5 Ocak 2016. 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 
  2. ^ "What Does "Free as in Speech" or "Free as in Beer" Really Mean?". www.howtogeek.com. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Licensing/Beerware". Fedora project. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Beerware License". Humanitarian-FOSS. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Stallman</span> ABDli özgür yazılım aktivisti

Richard Matthew Stallman, Amerikalı özgür yazılım aktivisti, sistem uzmanı ve yazılım geliştiricisi. GNU Projesi ve Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">OpenBSD</span> güvenlik odaklı Unix-benzeri işletim sistemi

OpenBSD, Berkeley Yazılım Dağıtımına dayalı ücretsiz ve özgür Unix benzeri bir işletim sistemidir. Theo de Raadt tarafından 1995 yılında NetBSD işletim sistemi projesinden çatallanarak oluşturulmuştur. De Raadt'a göre OpenBSD güvenlik önlemleri geliştirmek için bir araştırma işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">FreeBSD</span>

14.1  )

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Apache HTTP Sunucusu</span>

Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir Web sunucu programıdır. Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı</span>

Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı, son derece hoşgörülü bir özgür yazılım lisansıdır. Aslında bu lisans kamuya adanmış bir lisanstan farklı değildir. Lisansın 1.0 sürümü Banlu Kemiyatorn tarafından Window Maker tasarımı için 2000 yılı Mart ayında yayınlanmıştır. Debian proje lideri Fransız programcı Sam Hocevar tarafından 17 Nisan 2007 ile 16 Nisan 2008 tarihlerinde 2.0 sürümü yayınlanmıştır. Lisans yazılımın tamamının yeniden dağıtımı, yayınlanması ve değiştirilmesine izin vermekte ve argo terim kullanarak teşvik etmektedir. Özgür Yazılım Vakfı tarafından GPL uyumlu bir özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Squid (yazılım)</span>

Squid, HTTP ve FTP gibi web servisleri için proxy önbellekleme yapan aynı zamanda internet çıkışlarınızı filtreliyerek yönetmenizi sağlayan bir proxy server’dır. Öncelikli olarak HTTP ve FTP için kullanılsa da, TLS, SSL, Internet Gopher ve HTTPS gibi birkaç farklı protokole de sınırlı bir şekilde destek sağlayabilmektedir. Squid başta Unix türevi işletim sistemleri için bir daemon olarak tasarlanmıştır. 2.7 versiyonu ile windows port eklenmiştir. Yeni versiyonlar Cygwin ortamını kullanan windowslar için çalışabilmektedir. Squid GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir özgür yazılımdır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreCAD</span>

LibreCAD, 2B teknik çizimler için özgür bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Linux, Mac OS X, Unix ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

IPFilter birçok Unix benzeri işletim sistemleri için güvenlik duvarı hizmetleri ve Ağ adresi dönüşümü (NAT) sağlayan açık kaynaklı bir yazılım paketidir. Yazar ve yazılım sürdürücüsü Darren Reed'tir. IPFilter hem IPv4 hem de IPv6 protokollerini destekler ve durum bilgisi olan bir güvenlik duvarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">HomeBank</span>

HomeBank, OpenBSD, Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, Mac OS ve AmigaOS üzerinde çalışan kişisel bir muhasebe yazılım paketidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan HomeBank, özgür bir yazılımdır. HomeBank, Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, Gentoo Linux, Arch Linux ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının yazılım havuzlarında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.