İçeriğe atla

Bedros Hallaçyan

Bedros Hallaçyan Efendi
Resmin altında Fransızca olarak Yeni Ticaret ve Bayındırlık Bakanı, B. Haladjian Effendi yazmaktadır
Ticaret ve Ziraat Nâzırı
Görev süresi
1909-1911
Yerine geldiğiDimitraki Mavrokordato Efendi
Yerine gelenKirkor Sinapyan Efendi
Meclis-i Mebûsan
3., 4. ve 5. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 21 Aralık 1918
Seçim bölgesi1908İstanbul
1912İstanbul
1914İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum 1871
İstanbul, Osmanlı Devleti
Milliyeti Osmanlı Ermeni
12 Ağustos 1910 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Hallacyan Efendi

Bedros Hallaçyan Efendi, (d. 1871, İstanbul), Osmanlı Ermeni siyasetçi.

Makruhyan ve Berberyan Ermeni okullarında ilköğrenimini tamamladıktan sonra Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Hukuk Mektebi'ne devam etti. 1892 yılında Paris'e gidip, Zanaat ve Hukuk enstitülerinde öğrenim görerek hukuk, siyaset ve ekonomi dallarında doktora yaptı. İstanbul'a döndükten sonra Kamu Borçları Müdürlüğü'nde hukuk bölümü danışman yardımcısı görevine getirildi.[1]

1908 seçimlerinde İttihat ve Terakki Partisi üyesi olarak Meclis-i Mebûsan İstanbul mebusu olarak seçilmiştir. Gabriel Noradunkyan'ın istifasından sonra Hallaçyan, Nafia Nazırı tayin edilerek kabineye girdi. Bakanlık görevinde 1909 senesi başlarında yanan Haydarpaşa Garı yeniden onarılarak ve tüm tesisler tamamlanarak 4 Kasım 1909 günü açılmıştır. 1912 seçimlerinde İstanbul mebusu olarak seçilmiştir. Bedros Hallaçyan, 1912'de Paris'te toplanan uluslararası maliyeciler toplantısına Osmanlı temsilcisi olarak katıldı. 1914 seçimlerinde İstanbul mebusu olarak seçilmiştir.[1]

Milletvekilliğine paralel olarak hukuk danışmanı ve meclis bütçe komisyonu başkanlığı görevlerini de yürüttü. Birinci Dünya Savaşı yıllarında İttihat ve Terakki'nin en sadık üyelerinden biri olmasına rağmen, Ermeni olmasından dolayı İttihatçılar tarafından kızağa alındı. Hallaçyan, Mondros Mütarekesi sonrası Paris'e yerleşti. 1929 yılında HBIM'de (Hay Baregordsakan Indhanur Miutyun Ermeni Hayırseverlik Genel Cemiyeti, EHGC) yönetim kurulu üyeliği yaptı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Yalçın, Hüseyin Cahit (2019). "Hallaçyan Efendi". Tuğrul Oğuzhan Yılmaz (Ed.). Tanıdıklarım. İstanbul: Ötüken. s. 129. ISBN 978-605-155-787-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi</span>

Meclis-i Mebûsan 3. dönem mebusları listesi, 1908 Osmanlı genel seçimleri ile Meclis-i Mebûsan'a seçilen mebusların tam listesidir. 17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912 tarihleri arasında görev yaptı.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Artin Boşgezenyan</span> Ermeni asıllı siyasetçi

Artin Boşgezenyan Efendi, II. Meşrutiyet döneminde 1908-1912, 1912 Nisan-Ağustos ve 1914-1918 dönemlerinde Meclis-i Mebûsan Halep mebusluğu yapmış Ermeni asıllı Osmanlı siyasetçisidir.

Seyyid Hâşim Bey, Osmanlı hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Noradunkyan</span> Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı

Gabriyel (Kapriel) Efendi Noradunkyan, Hariciye Nazırlığı, Babıali Hukuk Müşavirliği gibi yüksek düzeyde görevlerde bulunmuş Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı. Ayrıca Paris Barış Konferansı ve Lozan Barış Konferansı'nda Ermenileri temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

Mehmed Rifat Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Adil Arda</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Mehmed Adil Arda, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde önemli görevler üstlenmiş siyaset ve devlet adamı.

Nesim Mazliyah veya Masliyah Efendi, Osmanlı Yahudi hukukçu ve Meclis-i Mebûsan I.(3), II.(4) ve III.(5) dönem mebusu.

<span class="mw-page-title-main">Agop Babikyan</span>

Agop Babikyan Efendi,, Osmanlı Ermeni hukukçu ve siyasetçi.

Agop Boyacıyan Efendi, Osmanlı Ermeni hukukçu ve siyasetçidir.

Dikran Barsamyan Efendi, Osmanlı Ermeni ziraatçi ve siyasetçi.

Osmanlı Ermenileri listesi, kayda değer Osmanlı Ermenilerinin bir kısmını listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gümülcineli İsmail Bey</span> Osmanlı siyasetçi

Gümülcineli İsmail Bey, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zeynelabidin Efendi</span> Türk din ve siyaset adamı

Muhammed Zeynelabidin Efendi (1866-1940), Türk din ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">1908 Osmanlı genel seçimleri</span> Meclis-i Mebusan 3. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1908 Osmanlı genel seçimleri, II. Abdülhamid devrinin sonunda, 23 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla, aynı yılın Kasım ve Aralık aylarında mebus seçimi yapıldı. Ahrar Fırkası ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin katıldığı seçimlerde, İttihat ve Terakki çoğunluğu sağladı ve 17 Aralık 1908'de 3. Meclisi Mebusan açıldı. Bu Meclis, 31 Mart Olayı ve II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi sonrasında Mayıs 1909'da Kanuni Esasi üzerinde değişiklikler yaparak padişahın ve Ayan Meclisinin yetkilerini daralttı, kendi yetkilerini arttırdı. 1911'de tek bir mebusluğu ilgilendiren, ancak siyasi yankıları yüksek olan bir ara seçim yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">1912 Osmanlı genel seçimleri</span> Meclis-i Mebusan 4. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1912 Osmanlı genel seçimleri, II. Meşrutiyet döneminin ikinci Meclis-i Mebûsan'ı padişahın birincisini 18 Ocak 1912'de feshetmesi ve yapılan seçimlerdir.