İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.
Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.
Taşkışla, İstanbul'un Şişli ilçesinde Taşkışla Caddesi üzerinde yer alan, günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan yeni rönesans üslubunda Osmanlı kışlasıdır.
Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.
Mehmet Hayri Mumcuoğlu, Türk siyasetçidir.
İTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi, Kimya Fakültesi adıyla 1963 yılında kurulmuştur. Fakültede kimya mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği ve gıda mühendisliği bölümleri bulunmaktadır. Fakülte Ayazağa yerleşkesinde yer alır.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Ayazağa yerleşkesinde yer alan kültür merkezidir. İçerisinde konferans salonu, toplantı salonu, çalıştay odaları, atrium, bar, restaurant, cafe bulunmaktadır. İTÜ'deki sosyal ve kültürel etkinliklerin birçoğu burada gerçekleştirilmektedir.
Kâzım Yurdakul, Türk siyasetçidir.
Mustafa Cihat Baban, Türk gazeteci ve siyasetçi.
Hüseyin Avni Başman, Türk siyasetçidir.
Bu liste İstanbul Teknik Üniversitesinin kuruluşundan bugüne rektörlük yapmış akademisyenlerin listesidir. Yüksek Mühendis Mektebi, 1944 yılında İstanbul Teknik Üniversitesine dönüştürülünce Yüksek Mühendis Mektebi müdürü Ord. Prof. Osman Tevfik Taylan da İTÜ'nün ilk rektörü olmuştur. Hâlen görevde olan rektör ise Prof. Dr. Hasan Mandal'dır.
Mehmet Hikmet Binark, eski İTÜ rektörü (1962-1963), akademisyen. 1942 yılında Dresden Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1944’te doktor unvanı aldı. 1946 yılında İTÜ Makine Fakültesinde doçent, 1953 yılında profesör oldu. 1954-1956 yılları arasında İTÜ Makine Fakültesi Dekanlığı, 27 Nisan 1962-27 Ekim 1963 tarihleri arasında İTÜ Rektörlüğü yaptı. Kurucu Meclis Üniversite Temsilciliği, 1963-1971 yılları arasında TÜBİTAK Kurucu Genel Sekreterliği, Bilim Kurulu Üyeliği ve Fevziye Mektepleri Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1 Ocak 1985 tarihinde emekli oldu. 8 Ağustos 1996 tarihinde İstanbul'da öldü. Cenazesi, Büyükada Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.
İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri ya da kısaca İTÜ-KKTC (İngilizce: ITU-TRNC Education Research Campuses, or ITU-TRNC), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa bölgesinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesinin eğitim ve araştırma faaliyetlerine yönelik kampüsleridir. İTÜ-KKTC 2011-2012 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Hazırlık Okulu eğitimleri ve lisans eğitimleri İTÜ-KKTC Gazimağusa Yerleşkesi’nde devam etmektedir. Eğitim dili İngilizcedir.
Suheyip Rumi Karafakıoğlu, Türk siyasetçidir.
Maslak, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, içerisinde gökdelenler ve iş merkezlerinin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ana yerleşkesini ve Harp Akademileri'ni barındırmaktadır. Maslak, başlangıçta küçük bir köy iken 1990'lardan itibaren hızlı bir ekonomik gelişme göstermiştir.
Yusuf İzzet Birand, Türk siyasetçidir.
İTÜ - Ayazağa Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M2 hattında bulunan ve 31 Ocak 2009'da hizmete giren metro istasyonudur. İstasyon, Sarıyer'in Maslak Mahallesi'nde Büyükdere Caddesi üzerinde İstanbul Teknik Üniversitesi girişinde yer almaktadır.
Bu sayfada, 1978 yılında Türkiye'de görevdeki siyasi kurumlar ve kişiler, yaşanan olaylar, doğan ve ölen kişiler yer alır.