İçeriğe atla

Bedre (liva)

Bedre (Osmanlıca: بدره ; Gürcüce: პეტრე; okunuşu: "p'et're"), Osmanlı idaresi tarafından 1595 tarihli mufassal defterde Gürcistan Vilayeti olarak kaydedilmiş olan Çıldır Eyaleti'nin bir livasıdır. Bedre livası ya da Liva-i Bedre olarak da bilinen Bedre, Gürcülerden ele geçirildiği için Gürcistan Vilayeti olarak kaydedilmiş olan eyaletin sekiz livasından biriydi ve bugünkü Borcomi vadisini kapsıyordu.

Bedre livasında boşalmış köylerden biri olan Likani'deki Meryem Ana Manastırı'nın ana kilisesinin kalıntıları

Tarihçe

Bedre adı Gürcüce Petre'den gelir. Osmanlılar ele geçirdiğinde Borcomi vadisi Petre adını taşıyordu. Eski Likani köyünün karşı tarafında, Kura Nehri'nin sağ kıyısında bulunan Orta Çağ'dan kalma kale de bölgenin adından dolayı Petre Kalesi (პეტრეს ციხე: "petres tsihe") adını taşımaktadır.[1]

Osmanlı Devleti, Petre bölgesini 1578'de Gürcü atabeglerin yönettiği Samtshe-Saatabago'dan ele geçirdi. Bu bölge bu devletin doğu sınırını oluşturuyordu. Bundan dolayı Bedre livası da Çıldır Eyaleti'nin doğu toprakları konumuna sahip oldu. 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterine göre, Gürcistan Vilayeti adını taşıyan bu eyalet sekiz livadan (sancak) oluşuyordu. Bedre livası dışındaki livalar, Ahasihe (اخسخه ; Gürcüce: Ahaltsihe), Hertvis (خرتوس ; Gürcüce: Hertvisi), Ahalkalak (اخلكلك ; Gürcüce: Ahalkalaki), Çıldır (چلدر ; Gürcüce: Çrdili), Poshov (پوسخو ; Gürcüce: Potshovi), Penek (پنك ; Gürcüce: Panaki) ve Ardahan-i Büzürg (اردهان بزرك ; Gürcüce: Didi Artaani) adlarını taşıyordu.[2]

Bedre livası, Bedre ve Kaşvet nahiyelerinden oluşuyordu. Bedre nahiyesi 38, Kaşvet nahiyesi ise 11 köyü kapsıyordu. 1595 tarihli mufassal deftere göre, Bedre livasının toplam 49 köyünden 41'i boşalmış olarak kaydedilmiştir. Ağırlıklı olarak Ortodoks Gürcü nüfusunu barındıran köylerin ahalisinin bölgenin Müslüman bir devletin eline geçmesinden dolayı göç ettiği tahmin edilebilir. Kalan sekiz köyde ise toplam 37 hane yaşıyordu. Sekiz köyün sadece neredeyse bir köyün nüfusunu oluşturacak kadar az sayıda bir nüfusu barındırması, bu köylerin de büyük ölçüde boşaldığını göstermektedir.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çıldır (eyalet)</span>

Çıldır Eyaleti veya Çıldır Beylerbeyliği, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, 16. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı eyaletidir. Yaklaşık olarak günümüzde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin bir bölümü ile Samtshe-Cavaheti bölgesini, Türkiye’de Artvin, Ardahan illeri ile Erzurum ilinin bir kısmını kapsamaktadır. 1578-1628 arasında Çıldır, 1628-1829 arasında Ahısha ve 1829-1845 arasında Oltu Çıldır Eyaleti’nin idari merkezleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ahılkelek Sancağı</span>

Ahılkelek Sancağı, Ahalkalak livası ya da Ahalkalak sancağı olarak da bilinir, Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklarda kurduğu Gürcistan Vilayeti veya Çıldır Eyaleti’nin livalarından biridir. 1595 tarihli Osmanlı tahrir defterine göre sekiz livadan (sancak) oluşan Gürcistan Vilayeti’nin diğer livaları Hertvis, Ahasihe, Çıldır, Poshov, Bedre, Ardahan-i Büzürg ve Penek’ti.

<span class="mw-page-title-main">Akçıl, Çıldır</span> Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köy

Akçıl, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dirsekkaya, Çıldır</span>

Dirsekkaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Eşmepınar, Çıldır</span>

Eşmepınar, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karakale, Çıldır</span>

Karakale, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Meryemköy, Çıldır</span>

Meryemköy, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Taşdeğirmen, Çıldır</span>

Taşdeğirmen, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Taşkıran, Posof</span> Posofda bir köy

Taşkıran, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska Sancağı</span>

Ahıska Sancağı, Liva-i Ahısha veya Ahıska Livası (Osmanlıca:, Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklarda kurduğu Çıldır Eyaleti’nin livalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çatalköprü, Ardahan</span>

Çatalköprü, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tepeler</span>

Tepeler, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Likani</span>

Likani, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki (mhare) kent tipi yerleşimdir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in yaklaşık 160 km batısında, Borcomi vadisindeki Borcomi kentinin batı ucunda ve Borcomi-Haragauli Ulusal Parkı'nın bitişiğinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir tahrir defteri

Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan, Osmanlı Devleti tarafından 1595 yılında, hazine gelirlerini tespit etmek amacıyla, Gürcistan’dan ele geçirilmiş toprakların tahririyle oluşturulmuş mufassal defterdir. Tahrir defteri, Osmanlıların ele geçirdiği Samtshe-Saatabago topraklarının 16. yüzyılın son çeyreğindeki toplumsal ve ekonomik, siyasal tarih ve tarihsel coğrafya konularında araştırma yapanlar için eşsiz bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aspindza Belediyesi</span>

Aspindza Belediyesi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan bir belediyedir. Merkezi Aspindza kasabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tsihiscvari</span>

Tsihiscvari, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki (mhare), Borcomi Belediyesi'de bir köy ve aynı adlı teminin merkezidir. Tore Havzası'nda, Şavitskali Deresi kıyısında, deniz seviyesinden 1.640 metre yükseklikte yer alır. Borcomi kentine 41 km uzaklıktadır.

Toloşi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Mtkvari Nehri'nin sol kıyısında, deniz seviyesinden 1.110 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 15 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hertvisi</span>

Hertvisi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Paravani Deresi'nin Kura Nehri'ne katıldığı yerde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 14 km uzaklıktadır. Hertvisi Kalesi bu köyde bulunmaktadır.

Petre-Pavle, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Komki olan Tepeler köyünün sınırları içinde eski bir köy ve bu köye ait kalıntılardır.