İçeriğe atla

Bedia...

"Bedia... /
Bekarlıktan Kurtulduk"
1964'te basılan 45'lik plak "Bedia..."nın saklama zarfının ön yüzü.
Vahi Öz
Öztürk Serengil 45'lik vinil plak.
Yayımlanma1964
Kaydedilme1964
TarzPop, komedi
DilTürkçe
ŞirketSerengil Plak (S 10002)
YazarSadun Aksüt (A-Yüzü)
Beliğ Selönü (B-Yüzü)
BesteciMetin Bükey (A-Yüzü ve B-Yüzü)
Kronoloji
Bedia...
Bekarlıktan Kurtulduk
B- Yüzünde Vahi Öz & Öztürk Serengil'in birlikte söyledikleri "Bekarlıktan Kurtulduk" şarkısı yer alıyor.

Bedia...,[1] sinema oyuncusu Vahi Öz'ün 1964 yılında seslendirdiği 45 devirlik vinil plağın A- yüzündeki parçanın adıdır. Öztürk Serengil'e ait olan Serengil Plak tarafından S 10002 etiket numarasıyla bastırılmış olan plağın B- yüzünde ise yine Vahi Öz'ün Öztürk Serengil'le birlikte seslendirdikleri Bekarlıktan Kurtulduk adlı şarkı yer almaktadır. Her iki şarkı da komedi türündedir. Plak, henüz o yıl kurulmuş olan "Serengil Plak"ın çıkarttığı ikinci plaktır.

45'lik plak Şarkının adı Seslendiren Beste Sözler
A - Yüzü"Bedia..."Vahi ÖzMetin BükeySadun Aksüt1964
Serengil Plak (S 10002)
B - Yüzü"Bekarlıktan Kurtulduk"Vahi Öz & Öztürk SerengilMetin BükeyBeliğ Selönü

Plağın A yüzü

"Bedia..." / "Bekarlıktan Kurtulduk" parçalarının yer aldığı 1964 tarihli 45'lik vinil plağın ve saklama zarfının ön-arka yüzleri.
  • Bedia...

1964[2] yılında doldurulan plağın bu ön yüzündeki "Bedia..." adlı şarkıyı Vahi Öz seslendiriyor. Plağın etiketinde şarkının bestesini Metin Bükey'in yaptığı, sözlerinin ise Sadun Aksüt'e ait olduğu belirtilmiştir. Plak "Serengil Plak S 10002" etiketini taşımaktadır.

1960'lardan 1970'lere uzanan yıllarda, Yeşilçam sinemasında oyuncuların müzik plakları doldurmaları modası vardı. Modaya uymak ve ünlerini pekiştirmek için Fatma Girik'ten Fikret Hakan'a, Suzan Avcı'dan Ayhan Işık'a kadar onlarca film yıldızı bir ya da birkaç plak yaptı. Vahi Öz de müzik plağı dolduran bu sinema yıldızlarının arasına katılmakta gecikmedi. 1964 yılında Serengil Plak için bu şarkıyı plağa okuduğunda zaten ününün doruğundaydı. Seri halinde çevirdiği komedi tarzındaki filmlerinde çoğunlukla "Horoz Nuri" adlı bir karakteri canlandırıyordu. Bu filmlerdeki daimi partneri ise Mualla Sürer'di. Sürer'in canlandırdığı karakterin adı ise "Bedia"ydı. Birlikte rol aldıkları filmlerde partneri 'Bedia' ile sürekli olarak birbirlerine takılırlar, tatlı sert bir biçimde atışırlar, adeta kedi köpek gibi didişirlerdi.

Komedi tarzındaki bu şarkıda, filmlerinde her zaman yaptığı gibi gırtlaktan gelen gevrek ve biraz da hırıltılı bir sesle partneri 'Bedia'ya seslenir: "Yalvarırım Bedia, beni terk etme, beni affet, bir avans daha ver" dedikten sonra birden ona kırıcı sözlerle hitab etmeye, hatta bedduaya başlar: "Çenen tutulsun Bedia, kel olsun kafan Bedia, Kör olası Bedia.." Şarkı bir yalvarma bir hakaret şeklinde devam eder gider.

Bu 45'lik plak, Vahi Öz'ün meslek hayatı boyunca yaptığı ilk ve tek plağıydı. Plağın her iki yüzünde de sesiyle yer aldığı için Öz'ün ömründe sadece iki şarkıyı plağa okuduğu söylenebilir.

Plağın B yüzü

  • Bekarlıktan Kurtulduk

Plağın arka yüzündeki "Bekarlıktan Kurtulduk" adlı şarkıyı Vahi Öz ve Öztürk Serengil birlikte seslendiriyorlar. Bestesi Metin Bükey'e ait olan bu neşeli parçanın sözlerini Beliğ Selönü yazmıştır. Bu da ilki gibi komedi tarzındadır.

Kaynakça

Genel
  • Plak zarfı ve etiketinde yer alan bilgiler
Özel
  1. ^ "Diskografiler/Öztürk Serengil". recordturk.com. 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Öztürk Serengil Diskografisi". diskotek.arkaplan.com.tr. 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Öztürk Serengil</span> Türk oyuncu

Öztürk Serengil, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sadri Alışık</span> Türk sinema sanatçısı (1925–1995)

Sadri Alışık, kimlik adıyla Mehmet Sadrettin Alışık, Türk tiyatrocu, sinema oyuncusu ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vahi Öz</span> Türk sinema, tiyatro, radyo ve dublaj aktörü

Vahi Öz ya da doğum adıyla Vahe Özanyan,, Türkiye Ermenisi oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tarık Tekçe</span> Türk oyuncu

Ahmet Tarık Tekçe, Türk sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Mualla Sürer</span> Türk oyuncu

Mualla Sürer Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Meglio Stasera (şarkı)</span>

Meglio Stasera ya da İngilizce adıyla It Had Better Be Tonight Henry Mancini'nin 1963 tarihinde Pembe Panter filmi için bestelediği bir şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bang Bang (My Baby Shot Me Down)</span>

Bang Bang (My Baby Shot Me Down) Amerikalı şarkıcı-besteci Sonny Bono'nun bestelediği ve sözlerini yazdığı pop tarzında bir şarkının adıdır. Şarkıyı ilk kez 1966 yılında Cher seslendirmişti. Parça Amerikalı şarkıcı Cher'in ikinci stüdyo albümü olan "The Sonny Side of Cher" de yer almıştı. Cher ve Sonny bundan 3 yıl sonra evlenecekler ve 7 yıl evli kalacaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Berkant</span>

Berkant Akgürgen Türk besteci, müzisyen ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Carli</span> İtalyan şarkıcı

Patricia Carli Taranto, İtalya), İtalyan asıllı Fransız pop şarkıcısı, besteci ve şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Route 66 (şarkı)</span>

Route 66 ya da diğer adıyla Get Your Kicks On Route 66, Amerikalı müzisyen ve söz yazarı Bobby Troup tarafından 1946 yılında bestelenmiş caz ve rhythm&blues (R&B) tarzında popüler bir şarkıdır.

<i>Fecri Ebcioğlu 2</i>

Fecri Ebcioğlu 2, 1960'larda Türkiye'de aranjman müzik akımını başlatan besteci, şarkı sözü yazarı ve aranjör Fecri Ebcioğlu'nun 1960'lı yıllarda tümünün sözlerini yazdığı, bazılarının bestesini yaptığı, bazılarını da bizzat seslendirdiği Türkçe sözlü pop şarkılardan oluşan ve Temmuz 2010'da Odeon Plak tarafından çıkartılan toplama albümün adıdır. Aynı yılın Şubat ayında piyasaya verilen Fecri Ebcioğlu 1 adlı albümün devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Abidik Gubidik Twist</span>

Abidik Gubidik Twist, sinema oyuncusu ve komedyen Öztürk Serengil'in 1964 yılında 45'lik plağa seslendirdiği parçanın adıdır ve plağın"A" yüzünde yer almaktadır. "B" yüzünde Ajda Pekkan'ın ilk müzik kaydı olan "Göz Göz Değdi Bana" adlı şarkısının yer aldığı bu vinil plak Serengil'in kendisine ait olan Serengil Plak tarafından bastırılmıştı. Her iki parça da bir yıl kadar önce iki ayrı Türk filminde seslendirilmiş, şarkılar çok tutulunca plak yapılmıştır.

Kişiler

<i>Kalbimi Affettim-Sarmaş Dolaş</i> (45lik)

Kalbimi Affettim-Sarmaş Dolaş , Seyyal Taner'in 1976 senesinde Yavuz Asöcal Plakçılık'tan yayınladığı dördüncü 45'liğidir. 45'likte yer alan parçalar çeşitli derleme albümlerde de yer almıştır.

<i>Adanalı Tayfur</i>

Adanalı Tayfur, senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1963 yapımı Türk filmidir.

<i>Yeşilçamı Benden Sorun</i> anı kitabı

Yeşilçam'ı Benden Sorun, şovmen, aktör ve komedyen Öztürk Serengil'in ilk kez 1985 yılında yayımladığı anı kitabıdır.

<i>Fatoşun Fendi Tayfuru Yendi</i>

Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi, Ertem Eğilmez'in yönettiği 1964 yapımı bir Türk sinema filmi. Başrollerini Fatma Girik ve Öztürk Serengil'in paylaştığı film Ertem Eğilmez'in yönetmen koltuğunda oturduğu ilk sinema filmidir.