İçeriğe atla

Bedi Kartlisa

Bedi Kartlisa Revue de Kartvélologie 1948 ve 1984 yılları arasında yayımlanmış, Gürcistan dilleri, edebiyatı, tarihi ve sanatı üzerine içerik üreten uluslararası bir akademik dergidir.[1] Adını 19. yüzyıl Gürcü Romantik şair Nikoloz Barataşvili'nin Bedi kartlisa (ბედი ქართლისა; "Gürcistan'ın Kaderi") isimli şiirinden almıştır.

Kalistrate Salia ve Nino Salia tarafından kurulan dergi, 1957'de Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak yayınlanmaya başlayacağı tarihe kadar sadece Gürcüce yayımlandı. Fransız Bilimler Akademisi tarafından desteklenen ve Salia tarafından düzenlenen dergi, Avrupa'da Gürcü araştırmalarının gelişmesinde önemli rol oynadı.

Kaynakça

  1. ^ "Bedi Karthlisa (Le Destin de la Géorgie), Revue de Karthvélogie, anciennement Recueil historique, scientifique et littéraire géorgien, Directeur : K. Salia". Revue des études byzantines (Fransızca). Paris: Institut Français d'Études Byzantines (17): 266-267. 1959. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata</span> Geçmişte Pera olarak anılan Haliçin kuzey yakasında yer alan Beyoğlu, İstanbuldaki semt

Galata, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. Azapkapı, Tophane ve Galata Kulesi'nin arasında kalan bölge olarak tarif edilir. Bölgenin nüfusu artınca özellikle 19. yüzyılda yerleşim yerleri yukarıya doğru yayılmıştır. Yapılan elçilik binaları da yukarı kısmın büyümesinde etkili olmuştur. Galata, uzun yıllar boyunca rıhtımıyla ülkenin dışa açılan bir kapısı olmuştur. Tarihî olarak denizcilerin bir uğrak yeri olma niteliğini taşımıştır. II. Mehmed'in İstanbul'u fethinden önce bir Ceneviz kolonisi olan bölge, Osmanlılara barış ile teslim edildiği için geniş ölçüde ayrıcalıklar tanınmıştır ve bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar devam etmiştir. Semti çevreleyen surlar 19. yüzyılda yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Konstantinos Angelos, Bizanslı amiral ve Filadelfiya'nın panhypersebastos'u, Sicilya'da imparatorluk filosu komutanıdır. 1122 yılında imparator I. Aleksios ile İrini Dukena'nin en küçük kızı Teodora Komnini (d.1097) ile evlenmiştir. Yakın çağdaşı Nikitas Honiatis'a göre Konstantinos cesur, yetenekli ve yakışıklı fakat yüksek bir sosyal sınıfa mensup değildi. Filadelfiya'dan Manolis Angelos isimli birinin oğluydu ve üç erkek kardeşi vardı: Nikolaos Angelos, Mihail Angelos ve İtalya'da askeri lider İoannes Angelos.

Cyril Leo Heraclius, Prens Toumanoff, Rusya doğumlu Amerikalı tarihçi ve soy bilimci, özellikle Orta Çağ Gürcistan, Ermenistan, İran ve Bizans İmparatorluğu'nun soy bilimi ve tarihi konusunda uzmandır. Çalışmaları Batı dünyasında Orta Çağ Kafkasya üzerine yapılan çalışmaları önemli ölçüde etkilemiştir. Cyril Toumanoff 1997 yılında Roma'da 83 yaşında öldü. Roma'da Campo Verano'da bulunan Malta Şövalyeleri'nin şapeline gömüldü.

Rodolphe Joseph Guilland, Fransız Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Kefalonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Kefalonya Thema İyon Adaları'nı içeren Batı Yunanistan'da kurulmuş Bizans Theması. 8. yüzyıldan 1185 yılında Sicilya Krallığı tarafından kısmen fethine kadar yaşamıştır.

Jean-Claude Cheynet, Fransız tarihçi ve Bizantologdur.

Corpus Fontium Historiae Byzantinae ya da CFHB, Bizans İmparatorluğu'na ait tarihsel kaynakları toplamak, düzenlemek ve metin eleştirileri sağlamak amacıyla kurulmuş uluslararası bir projedir. Amacı, Bizans yazarlarının eserlerini, özellikle de önceden düzenlenmemiş olan eserlerini modern araştırmalara güncellenmiş bir biçimde sunmaktır. Proje, 1966'da Oxford'da düzenlenen 13. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi'nde gerçekleştirildi ve Association Internationale des Études Byzantines (AIEB) ve enstitünün ulusal şubeleri himayesinde çalışmaktadır.

Parakoimōmenos, kelime anlamı [imparatorun odasının] yanında uyuyandır. Bizans saray görevidir. Genellikle hadımlar için ayrılmıştır. Pozisyonun imparatorlara olan yakınlığı, sahiplerinin nüfuzunu ve gücünü garanti altına aldı ve bunların birçoğu, özellikle de 9. ve 10. yüzyıllarda, Bizans İmparatorluğu'nun başbakanları olarak işlev gördüler.

Trabzon Kuşatması, 1205'ten 1206'ya kadar süren, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Karadeniz'in kıyısındaki Trabzon şehrini ele geçirme teşebbüsüdür. William Miller bu eylemi "Aleksios'un [ I. Gıyaseddin Keyhüsrev ] emirlerine itaatsizlik" suçu olarak açıklar.

II. Nikitas Mountanes, Şubat 1189'dan Şubat 1189'a kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır. Bizans imparatoru II. İsaakios tarafından atanmıştır.

Mistikos 9 ile 15 yüzyıl arasında imparatorluk yüksek mahkemesinin önemli bir Bizans makamıdır. Başlangıçta rolü belirsizdir; muhtemelen Bizans imparatorunun kişisel sekreteriydi. Zamanla, makam adli görevleri de yerine getirmeye başladı. Komninos Hanedanı döneminde önemli bir malî bir memur oldu ve Paleologos Hanedanı'nda da en yüksek rütbeli devlet makamlarından bir olmaya devam etti.

Misimianlar(Abhazca: Мырзаҟанаа) - Abhazya ve Karaçay-Çerkesya'nın dağlık kesimlerinde yaşayan ve şimdi Murzykanlar olarak bilinen kabile. 555 yılına kadar Apsil ile aşiret ittifakının bir parçasıydı Bizans imparatorluğu'nun etkisi, ancak Bizanslılardan kurtulmak için ayaklandılar. nüfuz ve Perslerden ve Hunlardan yardım istiyorlar, ancak Bizanslılar büyük bir asker birliği gönderdiler ve isyanı bastırdılar 5.000 sivili öldürerek, ardından tekrar apsillerin bir parçası oldular ve bir kez daha Bizanslıların etkisi altına girdiler.

Constantin Zuckerman, Paris'te bulunan Ecole Pratique des Hautes Etudes'de Bizantoloji profesörü ve tarihçidir. Birçok halkın yanında Bizans imparatorluğu, Gotlar, Ermeniler, Hunlar, Türk halkları, Magyarlar ve erken dönem Ruslar hakkında makaleler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baçkovo Manastırı</span>

Baçkovo Manastırı, Bulgaristan'ın Filibe ilinde, ülkenin Rila Manastırından sonra ülkedeki en büyük manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Miheil Tsereteli</span> Gürcü diplomat

Prens Mikhako "Mikhako" G. Tsereteli ya da bilinen adıyla Michael von Zereteli, Gürcü prens, tarihçi, filolog, sosyolog ve hayırseverdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Balard</span> Fransız Tarihçi

Michel Balard, Fransız bir tarihçidir. Orta Çağ konulu çalışmalarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Solomon'un Mezarı</span>

II. Solomon'un Mezarı, Gürcistan'ın batı kesimini kapsayan İmereti Krallığı'ın son hükümdarı II. Solomon'un mezarı Trabzon ilinde bulunuyordu. Ancak 1990 yılında krala ait olduğu iddia edilen kemikler Gürcistan'a nakledilmiş ve Gelati Manastırı'nda yeniden toprağa verilmiştir.

Vitalien Laurent Fransız rahip ve Bizantoloji uzmanıdır. Échos d'Orient dergisinin editörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın Haldia'yı işgali</span>

Gürcistan'ın Haldia ve Paflagonya'yı işgali, 1204 yılında Gürcistan Kraliçesi Tamar tarafından gerçekleştirildi. Bu sefer sonucunda Karadeniz kıyısında Trabzon İmparatorluğu kuruldu.