İçeriğe atla

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD)
Slogan"GELİN HAYATI BİRLİKTE PAYLAŞALIM!"
Kuruluş20 Temmuz 1993 [1]
TürSivil toplum kuruluşu
Merkezİstanbul [2]
LiderKemal Demirel [3]
Resmî sitebedd.org.tr

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.[4]

Kuruluş

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, 1993 yılında, Kemal Demirel liderliğinde kurulmuştur.[1]

Amaçları

Kamu Yararına Dernekler statüsünde olan BEDD [5],ortopedik özürlülerin kendi aralarında birleştirilmesini sağlayarak onları eğitim, sağlık ve sosyal dayanışma amacı etrafında, “Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği” bünyesinde toplamak için din, dil, ırk, bölge ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın gerekli tüm çalışmaları yapar.

  • Ortopedik özürlüler için yapılacak çalışmalarla ilgili kurum ve kişilerle işbirliği yapmak
  • Ortopedik özürlülerin ruh ve bedenen kendilerine yeterli olabilecek gücü kazanabilmesi için eğitici, birleştirici, tedavi edici ve özürlülüğü azaltıcı çalışmalar yapmak, onları tüketici durumdan kurtararak üretici konuma getirmek ve topluma kazandırılmaları için iş sahaları ve atölyeler açmak
  • Özürlülerin onurlarını koruyarak ve acınır durumlara sokmadan Ülkenin kaynaklarından eşit pay almalarını sağlamak, hak ve isteklerinin savunucusu ve takipçisi olmak, kimsesiz ve yardıma muhtaç özürlülerin rehabilitasyonlarını sağlamak ve korunmaya almak, ortopedik özürlüler için gereken araç ve gereçlerin yapılması ve sağlanmasına çalışmak, özürlülere maddi ve manevi yardımda bulunmak, onları ve ailelerini korumak ve destek olmak
  • Özürlüleri temsil eden Dernek ve Vakıflar ile Sosyal Faaliyet ve işbirliği gibi, yasalara sadık kalarak her türlü insanı ve barışçıl faaliyetlerde bulunmak ve her toplum bireyi gibi, ortopedik özürlülerin de her anlamda yerini almalarını sağlamak ve İnsanlığa örnek olabilecek düzeye ve kişiliğe getirmek.[6]

Etkinlikleri

Tekerlekli sandalye kampanyası, oyun turnuvaları, yaz kampı, sergi vb. etkinliklerde bulunmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Derneğin Tescil ve Tarihçesi 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  2. ^ Dernek Tüzüğü[], bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  3. ^ Başkanımız 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  4. ^ Derneğin internet sitesi 17 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  5. ^ Kamu Yararına Dernek,Bakanlar Kurulu Kararı yazısı[], bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  6. ^ Derneğin Kuruluş Amacı[], bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012
  7. ^ Derneğin Faaliyetleri 24 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bedd.org.tr, erişim 30 Aralık 2012

Dış bağlantılar

Video

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sakatlar Derneği</span>

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Umut Çocukları Derneği</span>

Umut Çocukları Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, sokak çocuklarını bulundukları ortamdan kurtararak topluma kazandırmak hedefiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Engelli sporları</span>

Engelli sporları toplumun bedensel veya zihinsel engeli bulunan üyeleri tarafından yapılan sporlardır. Bu spor dallarının çoğu, mevcut spor dallarının engelli kişiler tarafından daha rahat bir yapabilmeleri için uyarlamalarından oluşur. Ancak sadece engelliler için özel olarak düşünülmüş yeni spor dalları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli sandalye tenisi</span>

Tekerlekli sandalye tenisi standart tenis kortunda, özel tekerlekli sandalyeler ile yapılan bir spor dalıdır. Tekler, çiftler, karışık vs. tüm tenis türleri engelli sporcular arasında oynanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig</span>

Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi, sponsorluk adıyla HDI Sigorta Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) tarafından düzenlenen ve tekerlekli sandalye basketbolu'nda, Türkiye'de en üst ligdir. TSB Süper Lig, sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye ile hareket eden kadın ve erkek basketbolculardan oluşmaktadır. Ligde, 14 tekerlekli sandalye basketbol takımı bulunmaktadır. Ayrıca ligi son 3 sırada bitiren ekipler Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Lig'e düşerler. En son şampiyon ise Fenerbahçe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (tekerlekli sandalye basketbol takımı)</span>

Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Galatasaray Spor Kulübü'nün Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'de mücadele eden tekerlekli sandalye basketbol takımıdır. Takım, maçlarını 2.200 kişilik Ahmet Cömert Spor Salonu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (tekerlekli sandalye basketbol takımı)</span>

Beşiktaş , Beşiktaş JK'nın Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'de mücadele eden tekerlekli sandalye basketbol takımı. Maçlarını 1,500 seyirci kapasiteli Süleyman Seba Spor Salonu'nda oynamaktadır. 2004-05, 2005-06, 2015-16 ve 2016-17 sezonlarının Süper Lig şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Engellilik</span> bozukluklar, aktivite kısıtlamaları ve katılım kısıtlamaları

Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Birçok toplumlarda en yaygın ayrımcılık türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fiziksel Engelliler Vakfı</span>

Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">SODAP</span> platform

Sosyalist Dayanışma Platformu, 8 Şubat 2004 yılında bir bildirge yayınlayarak kuruluşunu ilan etmiştir. Merkezi İstanbul'da bulunan ve kısa adı SODAP olan platformun yayın organı Sosyalist Dayanışma Dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de engelli hakları</span> Engelli bireylerin Türkiyedeki hakları

Engelli hakları, mevcut engel durumu nedeniyle engellilerin, sağlıklı bireyler gibi eşit haklara erişiminin sağlanması için engellilere verilen pozitif ayrıcalık sağlayan haklara verilen genel ad.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Engelliler Vakfı</span>

Dünya Engelliler Vakfı (D.E.V.), engelliler adına ve yararına kurulmuş bir düşünce ve proje kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">TOÇEV</span>

TOÇEV, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Okumak isteyen ancak ailesinin maddi yetersizliği nedeniyle okuyamayan ya da çalışmak zorunda kalan Türkiye’nin çeşitli illerindeki çocuklara tüm eğitim hayatları boyunca maddi ve manevi destek verme amacını güder.

İBB Engelliler Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde faaliyet yürüten bir hizmet birimidir.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı veya kısa adıyla EKPSS, resmî gazetede yer alan "Özürlü" tanımı yerine "engelli" ibaresinin kullanılması hükmüne göre; ÖSYM 2014 sınavlar takviminde ÖMSS tanımı yerine Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) tanımı resmî olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akülü tekerlekli sandalye futbolu</span>

Akülü tekerlekli sandalye futbolu, akülü tekerlekli sandalye kullanan bedensel engellilerin mücadele ettiği ve futbola benzer kurallarla oynanan takım sporu. Kapalı bir spor salonunda dörder kişilik takımlarla gerçekleştirilen karşılaşmalarda amaç, topu karşı takımın kalesine sokarak gol atmaya çalışmaktır. Fransa'da ortaya çıkan sporun uluslararası düzeydeki en büyük yönetim organı Uluslararası Akülü Sandalye Futbolu Federasyonları Birliğidir.

"Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampüte Oyunları", engelli atletlerin yarıştığı bir çoklu oyundur. 1948 yılında Aylesbury, İngiltere'deki Stoke Mandeville Hastanesi rehabilitasyon bölümünde çalışan nöroloji doktoru Sir Ludwig Guttmann omurilik yaralanmalarına sahip olan 2. Dünya Savaşı gazilerini içeren organizasyonu oluşturmuş ve Londra’daki ilk savaş sonrası Yaz Oyunları’nda yer almıştır. 1952’de Hollanda etkinliğe katılarak tarihteki ilk “fiziksel engelliler” için uluslararası yarışmayı oluşturmuştur. 1960 yılında 9. Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampüte Oyunları, o zamanki ismiyle Stoke Mandeville oyunları, o yılın Olimpik Oyunlar'ından sonra Roma'da yapılmıştır. Bu oyunlar ilk Paralimpik Oyunlar sayılmaktadır. 2012 Paralimpik Oyunları maskotu Mandeville, Stoke Mandeville Hastanesi'ne ithafen isimlendirilmiştir.

Tekerlekli sandalye netbolu, tekerlekli sandalyeye uyarlanmış bir fileli oyun çeşididir. Engelli veya engelsiz kişiler tarafından oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli sandalye ragbi ligi</span>

Tekerlekli sandalye ragbi ligi, ragbi ligi futbolunun tekerlekli sandalye ile oynanan bir versiyonudur. Fransız ragbi ligi oyuncusu ve antrenörü Wally Salvan tarafından 2004 yılında geliştirilmiştir. Diğer tekerlekli sandalye sporlarından aksine engelli olmayan kişilerin üst düzey yarışmalara katılmasına izin verilmektedir.

Turan Akalın, tekerlekli sandalye tenisi ve körlingi oyuncusu. İzmir Tenis Kulübü ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da oynamaktadır.