İçeriğe atla

Bechdel testi

Test adını Amerikalı karikatürist Alison Bechdel'dan almıştır.

Bechdel testi[1] veya Bechdel–Wallace testi,[2] kadınların kurgudaki temsilinin bir ölçüsüdür. Test eserde erkekler dışında herhangi bir şey hakkında birbiriyle konuşan en az iki kadın olup olmadığına bakar. Bazen bununla birlikte bu iki kadının eserde isimlendirilmiş olması gerekliliği eklenir.[3]

Kullanıcı tarafından düzenlenen veritabanlarına ve medya sektörü basınına göre, tüm filmlerin yaklaşık yarısı bu kriterleri karşılıyor. Ancak testin geçilmesi veya geçilememesi, kadınların belirli bir işte ne kadar iyi temsil edildiğinin kesin bir göstergesi olmayabilir. Daha ziyade, test, kadınların genel olarak film ve diğer kurgu alanındaki aktif varlığının bir göstergesi olarak ve kurgudaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılır. Medya endüstrisi çalışmaları, testi geçen filmlerin, geçemeyen filmlere göre finansal olarak daha iyi performans gösterdiğini göstermektedir.

Test adını, 1985'te Dykes to Watch Out For adlı çizgi romanda testi ilk kez ortaya atan Amerikalı karikatürist Alison Bechdel'dan almıştır. Bechdel fikri arkadaşı Liz Wallace'a ve Virginia Woolf'a atfetti. Testin popülerliğinin 2000'lerde artmasından sonra, testten ilham alan bir dizi varyant ortaya çıktı.

Kaynakça

  1. ^ "TeachingBooks | Author & Book Resources to Support Reading Education". www.teachingbooks.net. 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  2. ^ "Alison Bechdel Would Like You to Call It the "Bechdel-Wallace Test,"". www.themarysue.com. 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  3. ^ Media, margins and popular culture. Savigny, Heather,, Alexander, Jenny (Lecturer in media and communication),, Jackson, Daniel (Lecturer in media and communication),, Thorsen, Einar,. [Basingstoke]. ISBN 978-1-137-51281-9. OCLC 918863087. 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<i>Yurttaş Kane</i> eski insanlar

Yurttaş Kane, yönetmen Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmidir ve pek çok eleştirmen tarafından sinema tarihinin en iyi eseri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Stewart</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Kristen Jaymes Stewart, Amerikalı aktris ve film yapımcısıdır. 2012 yılının en çok para kazanan kadın oyuncusu olan Stewart, Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü adaylıklarının yanı sıra bir İngiliz Akademisi Film Ödülü ve bir César Ödülü de dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

<span class="mw-page-title-main">İletişim bilimleri</span>

İletişim çalışmaları veya iletişim bilimleri; insan iletişimi ve davranış süreçleri, kişilerarası ilişkilerdeki iletişim kalıpları, farklı kültürlerdeki sosyal etkileşimler ve iletişim ile ilgilenen bir akademik disiplindir. İletişim genel olarak, bireylerin veya grupların uygun medya aracılığıyla etkili bir şekilde ikna etmelerini, bilgi edinmelerini, bilgi vermelerini veya duygularını etkili bir şekilde ifade etmelerini sağlayan fikir, bilgi, sinyal veya mesajların verilmesi, alınması ve değiş tokuşu olarak tanımlanır. İletişim bilimleri, bireysel faillik düzeyinde yüz yüze konuşma ve etkileşimden makro düzeyde sosyal ve kültürel iletişim sistemlerine kadar bir dizi konuyu kapsayan bir bilgi bütünü geliştirmek için çeşitli ampirik araştırma ve eleştirel analiz yöntemlerini kullanan bir sosyal bilimdir.

<i>Kabare</i> (film) 1972 ABD yapımı dramatik müzikal film

Kabare 1972 ABD yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Cabaret olan film 16 Mart 1973'te Türkiye'de gösterime girmiştir.

Medyan testi, bir örneklem kümesinin belirli bir medyan değerine sahip olan bir anakütleden gelip gelmediğinin araştırılmasında kullanılan çift taraflı bir testtir. istatistik biliminde çıkarımsal istatistik alanında bir parametrik olmayan istatistik aletidir ve Pearson'un ki-kare testinın özel bir halidir. Mood'un-medyan-testi veya Westenberg-Mood-medyan-testi veya Brown-Mood-medyan-testi olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Lee de Forest</span> Amerikalı mucit (1873 – 1961)

Lee de Forest, 180'in üzerinde patentin sahibi olan Amerikalı mucit. Radyoyu geliştiren de Forest bu buluşu "Bir Görünmez Gök İmparatorluğu keşfettim. Soyut, ancak granit kadar sağlam." sözleriyle açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Olivia Colman</span> İngiliz dizi ve sinema oyuncusu

Sarah Caroline Colman, sahne adıyla Olivia Colman, İngiliz oyuncu. Channel 4 (Britanya)'da yayınlanan komedi dizisi Peep Show (2003-15)'de Sophie Chapman karakteri ile tanınır. Oynadığı diğer televizyon komedi dizilerinden bazıları ise şunlardır; Green Wing (2004-06), Beautiful People (2007), Rev (2010-14) ve Twenty Twelve (2011-12). Ayrıca That Mitchell and Webb Look (2006-08)'de yanı sıra Peep Show yıldızları David Mitchell ve Robert Webb ile çeşitli rollerde oynamıştır. Daha önce BAFTA ödülü kazanmıştır. 2018 yapımı Sarayın Gözdesi filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü ve Müzikal ve Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alison Bechdel</span>

Alison Bechdel Amerikalı karikatürist. Aslında en iyi tanındığı uzun soluklu çizgi roman Dykes Out to Watch For'dur. 2006 yılında grafik anıtı Fun Home ile kritik ve ticari başarıya ulaştı. Bu eser daha sonra bir müzikal olarak uyarlandı ve 2015 yılında en iyi müzikal Tony Ödülünün kazananı oldu. O MacArthur "dahi" ödülünün 2014'teki alıcısıdır.O ayrıca Bechedel testiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Tessa Thompson</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Tessa Lynn Thompson, Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta COVID-19 pandemisi</span> Arnavutluk Covid-19 Pandemisi

COVID-19 pandemisi'nin 8 Mart 2020'de İtalya'nın Floransa şehrine seyahate giden bir baba ve oğuldan Arnavutluk'a ulaştığı doğrulandı. 23 Mart'ta teyit edilen vaka sayısı 104'e yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Memelere özgürlük</span>

Memelere özgürlük, 2012'de ortaya çıkmış bir üst özgürlüğü kampanyasıdır. Aynı adla 2014'te bir film çekilmiştir. Kampanyanın ana teması erkeklerin toplum içinde üstsüz görünmesi kabul edilebilirken kadınların aynısını yapmasının ahlaksız ve seksi görünmesidir. Bu durumun kadın haklarına da zarar verdiği iddia edilir. Kampayanın hedefi kadınların memelerini kamusal alanlarda açmasını kültürel ve yasal olarak kabul edilebilir hâle getirmektir.

<i>The Garden of the Finzi-Continis</i> (film)

The Garden of the Finzi-Continis Vittorio De Sica tarafından yönetilen 1970 yapımı İtalyan filmidir. Filmde Lino Capolicchio, Dominique Sanda ve Helmut Berger yer almaktadır. Film, Giorgio Bassani'nin 1962 tarihli aynı adlı romanına dayanmaktadır.

Cebelitarık'ta COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Cebelitarık'ta 4 Mart 2020'de testi pozitif çıkan hastanın 9 ve 10 Mart'taki testlerinin negatif çıkmasıyla ilk vaka tamamen iyileşmiş kabul edildi.

<i>Marvel One-Shots</i> film serisi

Marvel One-Shots Marvel Studios tarafından Marvel Sinematik Evreni (MCU) kadrosunu kullanarak 2011-2014 arası üretilen kısa filmlerdir. Karakterlerin ve filmdeki olayların arka yüzü ile ilgili bilgileri barındırmak üzere tasarlanmış 3 ila 15 dakika uzunluğundaki hikâyelerden oluşur.

CNN etkisi, siyaset bilimi ve medya araştırmalarında küresel televizyon ağlarının, politikacıların eylemleri ve olayların sonuçlarını belirlemede önemli bir rol oynadığını belirten bir teoridir.

<i>Yetenekli Genç Kadın</i> Emerald Fennell’ın yönettiği 2020 yapımı film

Yetenekli Genç Kadın, Emerald Fennell'in ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesinde yazıp, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 2020 kara komedi gerilim filmidir. Carey Mulligan, travmatik geçmişi peşini bırakmayan genç bir kadın olarak affetme ve intikam arasında denge kurmaya çalışan ana karakteri canlandırıyor. Ayrıca Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox ve Connie Britton yardımcı rollerde yer alıyor.

Kayıp beyaz kadın sendromu, sosyal bilimcilerin ve medya yorumcularının orta-üst sınıf beyaz kadınların kaybolmaları durumunda siyah veya trans bir kadın gibi daha alt toplumsal sınıftan insanlara nazaran medyada ve özellikle televizyonda daha geniş bir yer işgal etmesini anlatmak için ürettikleri bir kavramdır. Kayıp beyaz kadın sendromu, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Krallık, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda'da gözlemlenmiştir.