İçeriğe atla

Bebris Kalesi

Bebris Kalesi (Gürcüce: ბებრისციხე) ayrıca bilinen adıyla Natsicvari Kalesi (ნაციხვარი), Gürcistan'ın Kartli bölgesindeki Mtsheta şehrinde konumlanmış bir Erken Orta Çağ kalesidir. Kale, Aragvi Nehri'nin sağ kıyısında, Mtsheta şehrinin ise kuzeyinde konumlanmıştır. Antik çağlarda kaleye ″Belti″ denmekteydi. Bagratlı Vahuşti, kaleden ″Beltistsihe″ olarak bahsetmektedir. 2004 yılında Bebris Kalesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Arkeolojik kalıntılar, alandaki ilk kalenin MÖ 4. yüzyılda yapıldığını göstermektedir. Mevcut yapı ise 9. yüzyılda inşa edilmiş ve 18. yüzyılda yeniden modellenmiştir.[1]

Günümüzde kalenin kulesi, batı duvarı ve diğer duvarların parçaları korunmuştur. Neredeyse üçgen şekilli kale tabanının alanı yaklaşık olarak 1.500 metrekaredir. Kalenin avlusu, bu alanın 600 metrekaresini oluşturmaktadır.

Tasarımı

Duvarlar neredeyse eşit büyüklükteki taşlarla inşa edilmiştir. Kalenin ana kısmı, güneydeki büyük üçgen alanla çevrelenmiş iç kaleydi. Üç köşenin ve kapalı alanın sonunda kuleler inşa edilmiştir. Bebris Kalesi'nin çevresinde, antik ve feodal dönemlerden kalma arkeolojik katmanları tespit edilmiştir.

Efsane

Bebris Kalesi ile ilgili bir efsanede, bir zamanlar bu bölgenin kaleyi inşa eden ve içine korumalar koyan Simon adında bir prense ait olduğunu söylenmektedir. Simon'un Makrine adında güzel ve kibar bir kızı, Mamuka adında ise acımasız ve kalpsiz bir oğlu vardı. Babasının ölümünden sonra, Mamuka köylüleri devasa büyüklükte vergiler vermeye zorladı. Vergi ödeyemeyenlere Mamuka tarafından acımasızca işkenceler yapıldı. Makrine, kardeşinin köylülere merhamet etmesi için boşu boşuna peşinden koştu. Zalim ağabey kardeşi için üzülmeyip onu bir kuleye hapsetti. Bir keresinde, Mamuka büyük bir tencerede köylülere sulu yemek yaparken, beklenmedik bir şekilde tencerenin içine uçtu ve tencerede kaynadı. Çok sinirlenen Mamuka köylüleri kırbaçlamak üzereyken, köylüler yemeği uzaklaştırdılar, ama tam bu sırada, tencereden yılanlar ortaya çıktı ve Mamuka'nın etrafını sardı. Umutsuz Mamuka Tanrıya dua etti: ″Sadece beni kurtarmanı istiyorum ve beni kurtarırsan senin adına bir kilise inşa edeceğim.″ Makrine, kulenin pencesinden erkek kardeşinin yaşadığı problemleri izlemiş ve Tanrı'nın onu kurtarması için dua etmiştir. Duaları kabul eden merhametli Tanrı, Mamuka'yı yılanlardan kurtardı. Kurtarılan Mamuka servetini bağışlayıp keşiş oldu ve bir kilisenin inşası için bağış toplamaya başladı. Kız kardeşi Makrina, Mtsheta'da rahibe oldu. Uzun yıllar sonra, Makrine öldü, cenazesine beyaz sakallı yaşlı bir adam geldi, ölen kişilere bir öpücük verdi ve: “ablam, sözümüzü tuttuk” dedi. Bu sözleri söyler etmez diz çöküp ruhunu Tanrı'ya teslim etti. O zamandan bu yana kaleye ″Bebris Tsikhe″ (Yaşlı adamın kalesi) denilmektedir.

Galeri

Literatür

  • Bebris tsikhe// Georgia:encyclopedia -Tbilisi.,1997. pg. 386
  • Bebris tsikhe - Beltis tsikhe // description of Georgian historical and cultural monuments -Tbilisi., 1990, pg. 242

Kaynakça

  1. ^ Kartlili Vahuşti'nin yazdığı Description of the Kingdom of Georgia.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aspindza</span>

Aspindza, Gürcistan’ın güney kesiminde, Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nin merkezi kasabadır (daba). Kura ırmağının sağ yakasında, Ahalkalaki ile Ahaltsihe arasında yer alır. Tedavi merkezi kaplıcalarıyla ünlüdür. Nüfusu yaklaşık 2.793’tür (2014).

<span class="mw-page-title-main">Yoros Kalesi</span>

Yoros Kalesi, İstanbul'da Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Petrela Kalesi</span> Arnavutlukta bir kale

Petrela Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Petrela köyünde bulunan bir kaledir. Kale, kayalık bir tepe üzerinde deniz seviyesinden 329 metre yüksekte yer almaktadır. 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nokalakevi</span>

Nokalakevi ya da bilenen diğer adıyla Arhaiopolis ve Tsihegoci, Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinin Senaki belediyesinde yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Lazika krallığının başkenti olan Nokalakevi, Kolhis kralı Kuci'nin saltanatı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ananuri</span>

Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Mdzovreti Kalesi</span>

Mdzovreti Kalesi Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Dzama Nehri vadisinde yer alan bir kaledir. Kareli ilinin Ortubani köyünde konumlanmıştır. Kale, Dzama nehrinin sağ kıyısındadır. Kompleks, kilise, çan kulesi, kale, çeşitli evler ve tarımsal yerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ucarma Kalesi</span>

Ucarma Kalesi Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Sagaredsço belediyesinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü kalesidir. İori Nehri'nin sağ kıyısında ve Gombori dağ geçidinin yakınlarında konumlanmış olan kale, Ucarma kentinin yaklaşık dört kilometre kuzeyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şvilo Kalesi</span>

Şvilo Hisarı, ayrıca bilinen adıyla Şvilo Kalesi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kaspi belediyesinde yer alan bir Orta Çağ kalesidir. Kale, 14. yüzyılda inşa edilmiştir.

Drisi Cavahant Kalesi ayrıca bilinen adıyla Cavahant Kalesi, Gürcistan'ın Kaspi belediyesindeki Çkopiani köyünün 400 metre batısında yer alan bir kaledir. Kale, Tedzami Nehrinin solundaki bir kayanın üzerinde konumlanmıştır. Kompleks, kale, duvar, kilise, kule ve saraydan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ksani Kalesi</span>

Ksani Kalesi, ayrıca bilinen adıyla Mtkvari Kalesi, Doğu Gürcistan'daki Mtsheta Belediyesinde konumlanmış bir kaledir. Stratejik olarak Ksani ve Mtkvari (Kura) nehirlerinin kesiştiği yere bakan bir tepede konumlanmış olan kale, tarihi Muhrani bölgesinde yer almaktadır. 1512'de Muhrani Prensi I. Bagrat tarafından yaptırılmış, 1746'da ise Bagrat'ın soyundan gelenler tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Kale, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zanavi Kalesi</span> Gürcistanda bir kale

Zanavi Kalesi, Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Adigeni belediyesinde beş kilometre uzaklıkta konumlanmış, küçük Didi Zanavi köyünde yer alan bir kaledir. Yapı, bir Orta Çağ kalesidir. Kale, 2007 yılında Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Losorion veya Lysiris, Doğu Karadeniz sahillerindeki Lazika bölgesinde konumlanmış bir Bizans (Roma) tahkimatıydı. Günümüzde Batı Gürcistan'daki Batum şehrinde konumlanmıştır. 6. yüzyılda, Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiş olan tahkimat, stratejik konumundan dolayı Bizans ve Sasaniler arasında gerçekleşen Lazika Savaşı'nın (541–562) savaş bölgelerinden biri olmuştur. Tahkimat, "Batum'daki Orta Çağ Kalesi" olarak tanımlanmıştır, Tamaris Tsikhe veya Kraliçe Tamar'ın Kalesi olarak da bilinmektedir.

“Lazika bizimdir, aynı zamanda Petralıların şehridir. Kimliğini ve unvanını bizden alan şehir (Petra), diyanetimizin ismini kullanarak "Justiniana" adını almıştır. Lazika'da, Arhaiopolis ve Rhodopolis'te bulunan çok büyük ve antik kalelerinin kalıntıları vardır. Lazika'da ayrıca, Farslardan aldığımız Skandis ve Sarapanis kaleleri, Mourisius (Moçiris), Lysiris (Losorion) ve Lazlarla beraber yaptığımız diğer kaleler de bulunmaktadır.”

<span class="mw-page-title-main">Medininkai Kalesi</span>

Medininkai Kalesi, Litvanya'nın Vilnius bölgesinde yer alan bir ortaçağ kalesi, 14. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Kalenin savunma çevresi 6.5 hektardı; bu ölçüleri ile Litvanya'daki en büyük muhafaza tipi kaledir. Düz zemine inşa edilmiş ve kanat savunması için tasarlanmıştır. Dikdörtgen kalenin avlusu yaklaşık 1.8 hektarlık bir alan kaplıyordu ve 15 metre yüksekliğinde ve 2 metre kalınlığında duvarlarla korunuyordu. Kalenin 4 kapısı ve kuleleri vardı. Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki ana kule konutlar için kullanıldı. Medininkai'den ilk olarak 1392'de bahsedilir. Kale, 15. yüzyılın sonlarında büyük bir yangın nedeniyle ağır hasar gördü. Ateşli silah kullanımının artması nedeniyle, bu tür kale artık savunma amaçlarına uygun değildi ve bu nedenle konut olarak kullanılmaya başlandı. 17. ve 18. yüzyıllarda bir çiftlik ve fırın olarak yeniden düzenlendi. Kalenin restorasyonundan sonra kurulan müzesi Litvanya Büyük Dükalığı'nın zanaatkârları tarafından gümüşten yapılmış geniş bir ürün koleksiyonu ve Cumhurbaşkanı Algirdas Brazauskas'ın avcılık kupaları ve av bıçakları koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Arabat Kalesi</span>

Arabat Kalesi, Arabat Dili'nin en güneyinde yer almaktadır. Adı, "askeri görev" anlamına gelen Arapça "rabat" veya "banliyö" anlamına gelen Türk "arabat" dan kaynaklanmaktadır" ve Arabat Dili'nin adının kökenidir. Amacı Dili ve Kırım'ı istilalardan korumaktı. Kale, Türk ordusu tarafından 17. yüzyılda inşa edilmiş ve ilk olarak Fransız Mühendis ve haritacı Guillaume Le Vasseur de Beauplan tarafından 1660 yılında "Description d'Ukranie" adlı kitabında bahsedilmiştir.

Çhala Kalesi, Makreti Kalesi veya Fındıklı Kalesi, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Fındıklı köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi bir kaledir. Borçka-Hopa karayolu geçtiği vadide, Kale köyünün karşısında, Fındıklı köyünün alt tarafında konumlanmıştır. Kale, etrafı meşe ve benzeri ağaç türleriyle kaplı sırtın zirvesinde yer almaktadır.