İçeriğe atla

Bebek mavisi

Bebek mavisi
 
Renk koordinatları
Hex#E0FFFF
RGB(r, g, b) (224, 255, 255)
CMYK (c, m, y, k) (12, 0, 0, 0)
HSV (h, s, v) (180°, 12%, 100%)

Bebek mavisi, mavi ve camgöbeğinin hafif tonudur, pastel bir renk olarak bilinir. Açık camböğenin X11 web rengiyle aynıdır. Bebek mavisi renginin ismi İngilizcede ilk olarak 1892 yılında kullanılmıştır. Türkçede genellikle süt mavisi veya buz mavisi olarak adlandırılır. Modern batı kültürü cinsiyet normlarına göre açık mavi renk erkek, pembe renk kız çocuklarıyla ilişkilendirilmiştir. Arjantin bayrağında kullanılan resmi renklerden biridir.

  Mavi renk tonları 
Alice mavisiGök mavisiBebek mavisiMaviCerulean Cerulean blue Kobalt mavisiPeygamber çiçeği mavisi Koyu mavi Kot rengi Dodger blue Çivit mavisi
                       
International Klein Blue Açık maviGece mavisiLacivertCezayir menekşesi rengi Acem mavisi Toz maviPrusya mavisiKraliyet mavisiSafir rengiÇelik mavisi Deniz mavisi
                       

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeşil</span> mavi ve sarı arasında görülebilen katkı ana rengi

Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur. Dalgaboyu 550 nanometre kadardır. Karşıt rengi kırmızı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Gakuran</span>

Gakuran (学ラン) Japonya'da ortaokul ve liseye giden erkek öğrencilerin giydiği üniformadır. Normalde rengi siyahtır fakat bazı okullarda denizci mavisi veya koyu mavi renklerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Romanya bayrağı, Romanya devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Çivit mavisi</span>

Çivit mavisi, elektromanyetik tayfta mavi ile mor arasındaki renk. Çivit mavisinin dalga boyu 420-450 nanometre civarındadır. Rengin hex değeri #4B0082, RGB değeri 75,0,130 ve CMYK değeri 100,42,0,0'dır.

Kraliyet mavisi, azur mavisinin hem koyu hem açık tonlarını tanımlamak için kullanılan renk. Geleneksel olarak mavinin koyu olarak tanımlanan renk, bir web rengi olarak daha açık renktedir

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çad bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çad bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak 1959 yılında Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olduğunda kullanılmaya başlanmış, ülkenin 1960 yılında bağımsızlığını kazanması ile yeni ülkenin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gece mavisi</span>

Gece mavisi, dolunay zamanında Ay'ın aydınlattığı gökyüzünde sezilen koyu mavi renktir. Çivit mavisinin koyu tonlarından biri olarak da bilinmektedir. Koyu mavi tonlarından laciverti de andırmaktadır. Gün ışığı altında maviye yakınsarken yapay aydınlatmalı ortamlarda siyaha benzer bir tonda görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Safir rengi</span>

Safir, mavinin doymuş bir tonudur ve adını aynı adı taşıyan safir taşından alır. Safir taşı, çoğu farklı tonda olmasına rağmen mavi renkten oluşur. Renk olan safirin varyasyonlarının diğer isimleri aşağıda gösterilen mavi safir veya safir mavisidir.

<span class="mw-page-title-main">Toz mavi</span>

Toz mavisi mavinin solgun bir tonudur. Çoğu renkte olduğu gibi, kesin tonunun mutlak bir tanımı yoktur, ancak adının çamaşır yıkamada kullanılan toz halindeki smalt için kullanılan "toz mavisi"nden geldiği bilinmektedir ve 1894'ten itibaren bir renk adı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mavisi</span> Renk

Elektrik mavisi tanımı değişmekle birlikte ton olarak cyana benzer kabul edilen ve yıldırım, elektrik kıvılcımı ve iyonlaşmış Argon gazının gösterimi olan bir renktir; Anlamı "yoğun" ya da özellikle "canlı" olması nedeniyle mecazi olarak "elektrik" olan mavi renk tonlarını da içine alacak şekilde genişlediğinden dolayı, elektrik boşalmaları sırasında üretilen iyonize hava ışıması adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır rengi</span>

Mısır rengi veya Mısır sarı tonu olan bir renktir. Aynı adı taşıyan tahıl mısırına Amerika'da 'corn' denir. Kamu kullanımında, mısır, açık sarıdan turuncu ile sınırlanmış koyu tonlara kadar çeşitli tonlarda olabilir, çünkü mısır rengi değişebilir.

Mavi renk çeşitleri renk tonu, kroma veya açıklık veya bu niteliklerden iki veya üçünde farklılık gösterebilir. Değerdeki değişimlere renk tonları ve gölgeler de denir; renk tonu (tint) mavi veya beyazla karıştırılmış başka bir ton(İngilizce:hue), siyahla karıştırılmışına gölgedir. Bu çeşitli renklerin geniş bir seçimi aşağıda gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alice mavisi</span>

Alice mavisi mavinin çok açık bir tonudur. HEX kodu #F0F8FF, RGB kodu 240-248-255, HSL kodu ise 139-240-233'tür. En açık mavi olarak bilenen bebek mavisinden bile açıktır. Bazen rugiagėlės veya camgöbeği ile karıştırılır.

Açık mavi, mavi + beyaz karışımından oluşan bir renktir. HEX kodu #7F7FFF, RGB kodu 127-127-255'tir. Bazen soluk mavi veya Rugiagėlės ile karıştırılsa da, her ikisinden de çok farklıdır. Ondan elde edilen renkler ise gök mavisi ve kirli mavidir.