İçeriğe atla

Bebek Koyu

Avrupa yakasından Bebek Koyu ve Kandilli'nin görünümü
Bebek Koyu (Şubat 2013)

Bebek Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Avrupa Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Bebek semti yer alır. İstanbul şehir hatları vapurlarının Bebek İskelesi ve resmî adı Hümayûn-u Âbad Camii olan Bebek Camii bu koy kıyılarındadır.

Bir zamanlar, kötü havalarda teknelerin sığınmaya çalıştıkları ve bir dönem kalafat yeri olarak kullanılmış Bebek Koyu bugün yatların, yelkenlilerin ve sürat motorlarının demirledikleri bir koy görünümündedir.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstinye</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

İstinye, İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı, İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan bir sahil semtidir. Kuzeyde Yeniköy, güneyde Emirgan semtleriyle komşudur. Semt, Boğaz'ın büyük koylarından biri olan İstinye Koyu'nun kuzey ve kuzeybatı doğrultusundaki sahil şeridinde ve yamaçlarında yerleşim gösterir ve çok eski bir yerleşim bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi</span> İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası

Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.

<span class="mw-page-title-main">Sarayburnu</span>

Sarayburnu, İstanbul'un kuzeybatı köşesinde, Haliç yalısını Marmara Denizi kıyısından ayıran burun.

<span class="mw-page-title-main">Bebek, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede semt

Bebek, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında semt. Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan ve genelde yüksek gelirlilerin oturduğu semt, aynı adı taşıyan bir deniz koyuna da sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bebek Camii</span> İstanbulda cami

Bebek Camii ya da resmî adıyla Hümayûn-u Âbad Camii, Beşiktaş'ın Bebek semtinde yer alan tarihî bir camidir. Bebek Koyu kıyılarında, Bebek İskelesi'nin hemen yanında bulunur. 1913 yılında Mimar Kemaleddin tarafından, daha önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış bir caminin yerine kesmetaş kullanılarak yapılmıştır. Neo-klasik akım içinde değerlendirilir. Kubbesi sekiz kasnak üzerine yapılmıştır. Bu büyük kubbe yanlardan dört yarım kubbe ile desteklenir.

Kandilli Burnu, Üsküdar'ın, Kandilli semtinde karanın İstanbul Boğazı'na yaptığı çıkıntıdır. Burunun iç kesimlerinde Kandilli Kız Lisesi ve Adile Sultan Sarayı; kıyı kesimlerindeyse tarihî Kandilli Camii ve şehir hatları vapurlarının Kandilli İskelesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İstinye Koyu</span>

İstinye Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Avrupa Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan İstinye semti yer alır. Koy ve semt Emirgân ile Yeniköy arasında bulunur.

Çengelköy Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Anadolu Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Çengelköy semti yer alır. Koy ve semt Beylerbeyi ile Vaniköy arasında bulunur.

Bizans dönemindeki adı Herion olan Umuryeri Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Anadolu Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Selvi Burnu ile Anadolukavağı arasında yer alır. Prokopius'un yazdıklarına göre bu güzel koyda 6. yüzyılda İmparatoriçe Theodora'nın yazlık sarayı bulunuyordu. Koyun kıyılarında bir askerî liman vardır ve koy ile Anadolukavağı yolu arasındaki ormanlık olan askerî yasak bölge olarak korunmaktadır. Koydan daha iç kesimlere gidildiğinde Beykoz ilçesinin, Umuryeri semti vardır.

Paşabahçe Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Anadolu Yakası'nda karaya doğru yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Paşabahçe semti ve İncirköy mahallesi yer alır. Beykoz ilçesinin merkezi bu koy kıyılarına yayılmıştır. Şehir hatları vapurlarının Beykoz ve Paşabahçe iskeleleri bu koyda bulunur. Beykoz ve İncirköy'de ufak balıkçı tekneleriyle kayıkların çekildiği küçük limanlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere Koyu</span>

Büyükdere Koyu, İstanbul Boğazı'nın Avrupa Yakası'nda karaya yaptığı en büyük girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendisiyle aynı adı taşıyan Büyükdere, kuzeyinde Çayırbaşı, güneyindeyse Kireçburnu semtleri yer alır. Koyun kıyıları Haydar Alivey ve Çetin Emeç caddeleri çevrilidir. Şehir hatları vapurlarının Büyükdere İskelesi bu koyda bulunur.

Tarabya Koyu İstanbul Boğazı'nın şehrin Avrupa Yakası'nda karaya doğru yaptığı girintilerden biridir. Koyun kıyılarında kendiyle aynı adı taşıyan Tarabya semti kuruludur. Boğaz'ın en bilinen, en işlek noktalarındandır. Çevresi tavernalar, balık lokantaları ve kafelerle çevrili koya lüks yatlar ve tekneler sığınmaktadır.

Handanağa Camii ya da Kuşkonmaz Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan tarihî bir idabethanedir. Hasköy semtinde, Haliç kıyısında yer alan cami, II. Mehmed dönemi ağalarından, Handan Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1400'lü yıllarda yaptırılan caminin içi, 1500'lü yıllarda İznik çinileriyle süslenmiş; 1800'lü yıllarda ise mayolika çinileri eklenmiştir. İlk yapıldığında alt katı kayıkhane olarak kullanılsa da, Haliç kıyılarının ıslahı sırasında, kıyının askeriye tarafından toprakla doldurulması nedeniyle kıyıdan uzaklaştı. Kayıkhane daha sonra ibadet mekânı olarak yapıya eklendi. Cami, 1700'lerde, 1800'lerde ve 1960'ta kapsamlı onarımlar geçirdi. Cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Tek minaresi vardır. Minare tuğladan yapılma olup, sıva kaplı ve boyalıdır. Çatısı kızıl kiremit ile örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Emirgan Hamid-i Evvel Camii</span> İstanbul, Sarıyer, Emirgândaki Osmanlı yapımı cami

Emirgan Hamid-i Evvel Camii, İstanbul'un Sarıyer ilçesi, Emirgan semtinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Eğribük Koyu</span>

Eğribük Koyu Mersin ilinde bazı antik kalıntıların da bulunduğu bir koy ve dere ağzıdır. Koy Barbaros Koyu veya Tahta Liman gibi adlarla da bilinir. Herhangi bir tesisin olmadığı koy günübirlik piknik yeri ve plaj olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek İskelesi</span> İstanbulda iskele

Bebek İskelesi, İstanbul Boğazı'nın Avrupa Yakası'nda Bebek Koyunda yer alan İskele'dir. Bebek mahallesindedir. Bebek Parkı ile çevrili iskeleye yaya olarak erişim mümkündür. İskele, şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılır. İskelenin güneyinde aynı kıyı hattı üzerinde Arnavutköy İskelesi yer alır. İskelenin tam karşı kıyısında yer alan Kandilli İskelesi ile de karşılıklı seferler yapılır.