İçeriğe atla

Bebek Badem Ezmecisi

Bebek Badem Ezmecisi, İstanbul'un Bebek semtinde bulunan bir badem ezmecisidir. Bebek'te hala faal olan en eski dükkânlardan biridir.[1] Badem ezmecesindeki tatlılar tatlandırıcı kullanılmadan yapılmaktadır.[2] Dükkânda sade ve fıstıklı olmak üzere iki çeşit badem ezmesi satılmaktadır. Bununla beraber şekerleme, çikolata ve lokum satışı da yapılmaktadır. Başka bir yerde şubesi olmayan dükkân kargo ile hizmet vermektedir.[3]

Tarihçe

Bebek badem ezmecisi işletmecilerinin kabri, Aşiyan Mezarlığı

Mudanyalı Mehmet Halil Bey, Haydarpaşa Lisesi'nde okumak için Mudanya'dan İstanbul'a gelir. İstanbul'da Fener Rum Erkek Lisesi'nde okuyan Arnavutköylü Anastasya Hanım'la tanışır. Anastasya Hanımın ailesi bir şartla çiftin evliliğine izin verir. Bu şart da çiftin İstanbul'da yaşamaya devam etmesidir. Bunun üzerine Mehmet Ali Bey 1904 yılında Bebek'te badem ezmecisini açar ve aile mesleğine burada devam eder.[4][5] Mehmet Halil Bey'in babası, mesleğin ince detaylarını oğluna öğretmek maksadıyla 2 yıllığına İstanbul'a gelir. Çiftin Sema ve Sevim adından iki kızları olur. Sevim İşgüder 1.5 yaşında iken Mehmet Halil Bey hayatını kaybeder. Bunun üzerine Anastasya İşgüder işletmeye başlar. İşgüder hastalanınca dükkânın işletmesini 1957'de kızları devralır.[6] Sema İşgüder ölene kadar iki kardeş birlikte dükkânı idare ederler. Sevim İşgüder, 2019 yılındaki ölümüne kadar dükkânı işletir.[7][8] İşgüder bir ifadesinde, 50 kilogram badem ezmesi yapmanın 1 gün sürdüğünü belirtmiştir.[9] Dükkân günümüzde Sevim İşgüder'in varisleri tarafından işletilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ ""Annemi bu işe ikna etmem iki sene sürdü"". milliyet.com.tr. 18 Ocak 2015. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  2. ^ "Kan yapacak tatlılarıyla meşhur 4 muhteşem tatlıcı". hurriyet.com.tr. 13 Kasım 2017. 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  3. ^ "Bir aşkın tatlı hikâyesi "Bebek Badem Ezmecisi"". istanbultimes.com.tr. 30 Ekim 2014. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  4. ^ Kaya, Ali (2017). Bilişim ve İletişim Işığında Girişimcilik ve Kobi Yönetimi. Eğitim Yayınevi. s. 41. ISBN 9752475183. 
  5. ^ "Türkiye'nin yüzyılı devirmiş firmaları". finans.mynet.com. 13 Haziran 2017. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  6. ^ "Türkiye'nin asırlık şirketleri". haberturk.com. 12 Haziran 2017. 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  7. ^ "Sevim İşgüder!." sabah.com.tr. 25 Ekim 2019. 26 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  8. ^ "İşte İstanbul'un en eski 10 aktif şirketi". sozcu.com.tr. 18 Ekim 2019. 19 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  9. ^ "Bebek Badem Ezmecisi'nin işletmecisi Sevim İşgüder hayatını kaybetti". sozcu.com.tr. 15 Ekim 2019. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhiddin Hacı Bekir (şirket)</span> İstanbulda şekerci

Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777 yılında kurulmuş İstanbul'daki şekerci.

<span class="mw-page-title-main">Halit Akçatepe</span> Türk sinema sanatçısı (1938–2017)

Mustafa Halit Akçatepe, Türk sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Halil Ergün</span> Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu

Halil İbrahim Ergün, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Celal Kadri Kınoğlu</span> Türk oyuncu, tiyatro yönetmeni, akademisyen

Celal Kadri Kınoğlu Türk oyuncu, tiyatro yönetmeni.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1978) 1978 yapımı Türk Filmi

Neşeli Günler, yönetmenlik koltuğunda Orhan Aksoy'un oturduğu, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Sadık Şendil'in yazdığı 1978 yapımı komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Münir Özkul ve Adile Naşit'in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve sonrasında gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda aynı zamanda Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, Ahmet Sezerel, Mürüvvet Sim ve İhsan Yüce gibi isimler yer aldı.

Toygar Işıklı, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Şambali</span> Türk mutfağından tatlı

Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

soL Haber Portalı web sitesi

soL Haber Portalı, Mayıs 2006 tarihinden beri internet üzerinden yayın yapan haber portalı.

Alper Saldıran, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Badem ezmesi</span>

Badem ezmesi, masapan, lauzinaj yabis ya da marzipan, Şeker ve oğutulmuş bademden yapılır. Badem ezmesine yumurta, süt ve tereyağ ekleyerek frangipane adlı turta iç harcı elde edilir. Özellikle İtalya ve Fransa'da yaygındır. Marzipanın kökeninin Arap ya da Fars kültürüne ait olduğu ve Batı'ya Türkler tarafından götürüldüğü sanılmaktadır. Osmanlı mutfağında levzine çeşidi yapılmaktaydı.

Bugünün Saraylısı, Refik Halit Karay 'ın aynı adlı eserinden uyarlanan, 1985 yılında TRT 1'de yayımlanmış dram, duygusal ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. Ziya Öztan'ın yönetmenliğini yaptığı, Sema Yunak, Ahmet Mekin, Yaman Okay, Ahmet Sezerel, Gülsen Tuncer ve Fatoş Sezer gibi oyuncuların oynadığı dizi 4 bölümden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şehzadebaşı Baskını</span>

Şehzadebaşı Baskını, 16 Mart 1920 sabahı saat 05.45’e karşı İstanbul’da bir İngiliz müfrezesinin Şehzadebaşı'nda 10. Kafkas Tümeni ve Mızıka Takımının koğuş olarak kullandığı binaya aniden girerek, yataklarında uyuyan Türk askerlerinin üzerine ateş açması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Öner</span> Türk oyuncu

Begüm Öner, Türk oyuncudur.

Melih Gülgen, Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Ahmet Burak Erdoğan, Türk iş insanı ve armatördür. Recep Tayyip Erdoğan'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Çan</span> Türk sinema oyuncusu ve film yapımcısı

M.Zeki Çakıcı veya bilinen adıyla Zeki Çan, Türk sinema oyuncusu ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kitabi Hamdi Efendi</span>

Kitabi Hamdi Efendi, Trabzon'un ilk kitapçısı olarak bilinen Türk yayımcı, kitapçı, kartpostal editörü ve kırtasiyeci. Trabzon'da okuma kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadığı kabul edilir.

Gerdan tatlısı koyunun gerdan etinden yapılan bir tatlıdır. Kurban bayramında kesilen kuzuların gerdan kısmından yapılır. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.

Halil Kumova,, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu