İçeriğe atla

Beatrice Ohanessyan

Beatrice Ohanessyan
Doğum15 Mart 1927
Bağdat, Irak
Ölüm17 Temmuz 2008 (81 yaşında)
Bloomington, Hennepin County, Minnesota, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetErmeni, Amerika Birleşik Devletleri
MeslekBesteci, Müzisyen

Beatrice Ohanessyan, (15 Mart 1927 – 17 Temmuz, 2008) Iraklı Ermeni bir piyanist, Irak'ın ilk konser piyanisti ve ilk kadın bestecisi olmasıyla dikkat çekmiştir.[1]

Biyografisi

İlk yılları ve eğitim hayatı

Ohanessyan, 1927'de Bağdat'ta varlıklı bir Ermeni ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İran'da doğan babası, Hindistan'da İngilizlerle çalıştıktan bir süre sonra Bağdat'a taşındı.[2] Ebeveynleri tarafından müzikle ilgilenmesi için teşvik edilen Ohannesyan Güzel Sanatlar Enstitüsüne kaydoldu, piyano ana dalında mezun oldu.[1][3] Mezun olduktan sonra Rumen piyano profesörü Julien Hertz'in asistanlığını yaptı.[4] Daha sonra Irak hükûmetinin sağladığı burslarla Londra'da profesör Max Pirani'den ders aldı.[3] New York City'deki Juilliard School'da okumak için Fulbright Bursu almaya devam etti ve bu onun Carnegie Hall'da performans sergilemesiyle sonuçlandı. Daha sonra Irak'taki 14 Temmuz Devrimi nedeniyle bursu bir yıl daha uzatıldı.[4]

Irak'a geri dönüşü

Ohanessyan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeyken Minnesota'daki kardeşi Arşam ve karısını ziyaret etti. Orada Minnesota Orkestrası performans sergiledi ve Amerika'da kalması için teşvik edildi. Ancak Ohanessyan "Herkes bana Amerika'da kalmam gerektiğini söyledi, ama içimden bir ses Irak'a dönüp hemşerilerime müziği sevmeyi öğretmem gerektiğini söyledi. Klasik müzik Irak'a nüfuz etmek için yeni bir şeydi ve onu beslemek için orada benim gibi insanlara ihtiyaç vardı." diyerek Irak'a geri döndü.[4] Ohanessyan daha sonra Bağdat Güzel Sanatlar Enstitüsü piyano bölümünün başına getirildi. Yaz tatillerinde çeşitli ülkelerde Master Class'lara ve müzik seminerlerine katıldı.[3] 1961'de Irak Ulusal Senfoni Orkestrası'nın baş konser piyanisti oldu ve bu otuz yılı aşkın süre de devam edecekti.[1] 1969'dan 1972'ye kadar Minnesota Üniversitesi ve Macalester College'da aynı anda dersler verdi.[3] 1980'de İran-Irak Savaşı sırasında Batılı tarzda ilk Irak kompozisyonunu yazdı.[4] Çalışmaları, Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin dahil Iraklı yetkililerin dikkatini çekti. Başarıları için hangi ödülü istediği sorulduğunda, daha iyi bir piyano istedi.[5]

Ölümü

1994'te Ohanessyan, kardeşi Arşam ve kız kardeşi Sita'ya katılarak Minneapolis-Saint Paul'a yerleşerek kalıcı olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Tekrar Minnesota Üniversitesi, Macalester Koleji ve St. Thomas Üniversitesi'nde ders vermeye başladı.[5] St. Paul Ermeni Apostolik Kilisesi 21 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nde orgcu olarak görev yaptı.[3] Ohanessyan, 17 Temmuz 2008'de Bloomington'da 81 yaşında kanser nedeniyle öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Music in Baghdad: An Iraqi pioneer looks back". 18 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ Windle, Holly. Baghdad Barcarolle: How Beatrice Ohanessian became Iraq's foremost classical pianist. Nodin Press, 2008, 978-1-932472-78-3, s. 10
  3. ^ a b c d e admin (29 Eylül 2015). "Minneapolis, Minnesota Obituaries". Legacy.com (İngilizce). 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  4. ^ a b c d Boghosian Papas, Lisa. Twin Cities' Beatrice Ohanessian: A Famous Pianist and Pioneer of Music 21 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Armenian General Benevolent Union Erişim tarihi: 5 Ekim 2020
  5. ^ a b c "Ohanessian was piano prodigy of Iraq, world". Star Tribune. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağdat</span> Irakın başkenti

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.

Ali Mithat Fenmen, Türk besteci, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Musab ez-Zerkavi</span> Irak ve Şam İslam Devletinin (IŞİD) kurucusu Ürdünlü cihatçı terörist

Ebu Musab ez-Zerkavi ya da gerçek adıyla Ahmed Fadıl en-Nazal el-Haleyle, çeşitli İslamcı ve cihatçı silahlı örgütlerin üyeliğini, kuruculuğunu ve liderliğini yapmış Ürdünlüdür. Çeşitli devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan, Tevhit ve Cihat Cemaati ile el-Kaide'ye bağlı ardıl örgütleri Irak el-Kaidesi ve Mücahit Şura Meclisinin kurucu lideri olarak Irak Savaşı'ndaki direnişçi unsurlardan biri olarak faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1950-1951 Bağdat bombalamaları</span>

1950-1951 Bağdat bombalamaları, Nisan 1950 ile Haziran 1951 arasında Bağdat, Irak'ta Yahudiler hedef alınarak yapılan bombalamalardır. Bu olaylar canlanmaya başladığı zaman Irak yetkilileri 28 Yahudi ve 9 Arabı casusluk ve yasadışı yollarla silah edinme sebepleriyle tutukladı.

<span class="mw-page-title-main">Irak'taki Yahudilerin tarihi</span>

Irak Yahudileri Irak'ta doğmuş veya onların çocukları olan Yahudilerdir. Yahudilerin Irak topraklarındaki varlığı MÖ 586'daki Babil Sürgünü ile belgelenmiştir. Irak Yahudileri dünyanın en eski topluluklarından olup tarihi önemi en yüksek Yahudi cemaatlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazımiye, Irak</span>

Kazımiye, Irak'ın başkenti Bağdat'ın dokuz ilçesinden biridir. Semt, Bağdat'ın kuzeyinde Dicle Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 429,4 km² olan semtin nüfusu 1 Temmuz 2018 tarihi itibarı ile 897.396'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kusay Hüseyin</span>

Kusay Saddam Hüseyin el-Tikriti, eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in ikinci oğlu. Kusay Hüseyin Cumhuriyet Muhafızları'nın lideriydi ve büyük olasılıkla Irak'ın bir sonraki lideri olarak görülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Irak el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Irak el-Kaidesi veya diğer kullanımıyla Tanzim Kaide el-Cihad fi Bilad er-Rafideyn, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

Ebu Eyyub el-Mısri veya diğer tanınan adıyla Ebu Hamza el-Muhacir, Irak el-Kaidesi, Mücahit Şura Meclisi ve Irak İslam Devleti'nde yöneticilik yapan Mısırlı İslamcı.

<span class="mw-page-title-main">Adil Abdülmehdi</span>

Adil Abdülmehdi el-Müntefiki, Iraklı politikacı, ekonomisttir. Abdülmehdi, Şii bir parti olan Irak İslam Devrim Konseyi'nin 1982 ve 2017 yılları arasında üyesi olmuştur. Merkezi eskiden İran'da bulunmuş partinin Amerika Birleşik Devletleri ile Saddam Hüseyin hükûmetine karşı çıkmış ABD destekli Irak Ulusal Kongresi ve Kürtler gibi gruplara karşı politikalar izlemiştir.

Ebu Ömer el-Bağdadi, Ebu Hamza el-Bağdadi veya doğum adı olan Hamid Dawud Mohamed Khalil al Zawi adlarıyla da bilinir. 7 islamcı örgütün birleşerek oluşturduğu Mücahit Şura Meclisinde liderlik yapan kişilerden birisiydi, Mücahit Şura Meclisinin lağvedilmesinden sonra kurulan Irak İslam Devleti'nin liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">14 Temmuz Devrimi</span> 1958de Irakta monarşiyi deviren askeri darbe

1958 Irak askerî darbesi olarak da bilinen 14 Temmuz Devrimi, 14 Temmuz 1958 tarihinde Irak'ta gerçekleşen ve Kral II. Faysal'ın devrilmesi ve Haşimi liderliğindeki Irak Krallığı'nın yıkılmasıyla sonuçlanan bir darbedir. Bu darbenin ardından kurulan Irak Cumhuriyeti, altı ay önce Irak ve Ürdün arasında kurulan Haşimi Arap Federasyonu'nun sonunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">17 Temmuz Devrimi</span> Irakta 1968 Baas darbesi

17 Temmuz Devrimi, 1968'de Irak'ta Ahmed Hasan el-Bekir, Abdurrezzak en-Naif ve Abdurrahman el-Davud liderliğinde, Cumhurbaşkanı Abdurrahman Arif ve Başbakan Tahir Yahya'yı deviren ve Arap Sosyalist Baas Partisinin Irak Bölgesel Şubesini iktidara getiren bir darbeydi. Darbeye ve ardından Naif liderliğindeki ılımlı fraksiyonun tasfiyesine katılan Baasçılar, Hardan et-Tikriti, Salih Mehdi Ammaş ve gelecekteki Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i içeriyordu. Darbe öncelikle Yahya'ya yönelikti. Yahya, Arif'in ılımlı hükûmetini Irak'ın petrolünü İsrail'e karşı savaşta bir silah olarak kullanmak için Birleşik Krallık ve ABD'nin sahip olduğu Irak Petrol Şirketi'ni (IPC) kamulaştırmaya zorlamak için Haziran 1967 Altı Gün Savaşı'nın yarattığı siyasi krizi istismar eden açık sözlü bir Nasırcıdır. IPC'nin tam olarak kamulaştırılması, Baas yönetimi altında 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Darbenin ardından yeni Irak hükûmeti, sözde Amerikan ve İsrail entrikalarını ifşa ederek daha geniş bir tasfiyenin ortasında 14 kişiyi - 9 Irak Yahudisi de dahil - uydurma casusluk suçlamalarıyla alenen infaz ederek ve Irak'ın Sovyetler Birliği ile geleneksel olarak yakın ilişkilerini genişletmeye çalışarak gücünü pekiştirdi.

Zaho saldırısı, 20 Temmuz 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde, bölgeyi gezmeye gelen Arap turistlere yapılan saldırıdır. Saldırıda ikisi çocuk olmak üzere en az dokuz sivil öldü ve 33'ten fazla kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Bölge</span>

Yeşil Bölge, Bağdat Uluslararası Bölgesi'nin en yaygın adıdır. 10 kilometrekare (3,9 sq mi) Irak'ın merkezi Bağdat'ın Karkh ilçesinde, 2003 yılında Amerikan liderliğindeki işgalden sonra Irak'ın işgali sırasında Koalisyon Geçici Yönetimi'nin hükûmet merkezi olan ve şehirdeki uluslararası varlığın merkezi olmaya devam ediyor. Irak Geçici Hükümeti altında başlayan resmi adı Uluslararası Bölge idi, ancak Yeşil Bölge en yaygın kullanılan terim olmaya devam ediyor. Zıt olan Kırmızı Bölge, Bağdat'ın çevrenin hemen dışındaki kısımlarını ifade ediyor, ancak aynı zamanda saha dışı askeri karakolların dışındaki tüm güvenli olmayan bölgelere de gevşek bir şekilde uygulandı. Her iki terim de askeri tanımlar olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Karine Poghosyan</span>

Kariné Poghosyan, New York'ta yaşayan Ermeni bir piyanisttir. Orkestraya ilk çıkışını 14 yaşında Beethoven'ın 1 No'lu Piyano Konçertosu'nu çalarak yaptı. Carnegie Hall'da ilk solo çıkışını 23 yaşında yaptı ve o zamandan beri çok sayıda ödül kazanmanın yanı sıra dünyanın en prestijli konserlerinden bazılarında sahne aldı.