İçeriğe atla

Beatrice Mintz

Beatrice Mintz
Doğum24 Ocak 1921(1921-01-24)
New York , New York Eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm3 Ocak 2022 (100 yaşında)
Elkins Park, Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerikalı
Vatandaşlık ABD
EğitimHunter Koleji
Iowa Üniversitesi
ÖdüllerAmerika Genetik Derneği Madalyası (1981)
Ernst Jung Tıp Altın Madalyası (1990)
Pearl Meister Greengard Ödülü (2007)
Gelişim Biyolojisi Mart Ayı Dimes Ödülü
Szent-Gyorgyi Kanser Araştırmalarında İlerleme Ödülü
Kariyeri
DalıEmbriyoloji, Gelişim biyolojisi
Çalıştığı kurumlarChicago Üniversitesi
Fox Chase Kanser Merkezi
Doktora
danışmanı
Emil Witschi
EtkiledikleriRudolf Jaenisch
Memeli transgenezi

Beatrice Mintz (24 Ocak 1921[1] - 3 Ocak 2022), genetik modifikasyonu, hücresel farklılaşma ve kanser üzerine araştırmalar yapan Amerikalı embriyolog.[2]

Mintz, genetik mühendisliği tekniklerinin öncüsü olarak hem kimerik hem de transgenik memeli üreten ilk bilim insanlarından birisiydi.[2]

İlk yılları

Mintz 24 Ocak 1921'de ABD'nin New York Eyaleti'nin, New York şehrinde doğdu. New York Üniversitesi ve Iowa Üniversitesi'nde eğitim gördü.

Ödülleri ve başarıları

1996'da Dimes Gelişim Biyolojisi Ödülü'nün açılış konuşmasını yapan Ralph L. Brinster ile ortak transgenik fare geliştirme çalışmaları yaptılar.[1] Kariyerinin büyük bölümünü Philadelphia'daki Fox Chase Kanser Merkezi'nde geçirdi. 2002'de Jack Schultz Temel Bilimler Kürsüsüne seçildi.[3] Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi ve Papalık Bilimler Akademisi üyesiydi.

Ölümü

Mintz Ocak 2021'de 100 yaşına girdi. 3 Ocak 2022'de Elkins Park, Pensilvanya'da 100 yaşında demansın neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle 100 yaşında öldü.[4][5]

Kaynaklar

  1. ^ a b Byers, Paula Kay (1998). Encyclopedia of World Biography: Mich-Orl. s. 49. ISBN 978-0-7876-2221-3. 
  2. ^ a b Bailey, Martha J. (1994). American Women in Science: A Biographical Dictionary. Abc-Clio Incorporated. s. 252. ISBN 978-0-87436-740-9. 
  3. ^ Alumni Fellows, 2002 Recipients 20 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The University of Iowa
  4. ^ "Beatrice Mintz (1921–2022)". 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2022. 
  5. ^ Seelye, Katharine Q. (13 Ocak 2022). "Beatrice Mintz, Groundbreaking Cancer Researcher, Dies at 100". New York Times. 13 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Beatrice Mintz ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Val Kilmer</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Val Kilmer, Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Rahim ağzı kanseri</span> Rahim ağzında meydana gelen kötücül kanser

Serviks kanseri, servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri, rahim ağzının malign (kötücül) kanseridir. Serviks kanseri, epitelden köken alan malign tümör, yani karsinomdur. İlk belirtisi vajinal kanama olabilir, ama iyice ilerleyene kadar bir belirti göstermeme durumu da söz konusudur. Tedavisi, erken evrelerde ameliyat, ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapidir.

Pankreas kanseri, pankreastaki sağlıklı hücrelerin kontrolden çıkıp hızla çoğalmaları sonucu ortaya çıkan hastalık. Pankreasın normalde yağ ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesi ve aralarında insülinin de bulunduğu hormonları salgılamak gibi işlevleri bulunur. Anormal hücreler, pankreasta tümör oluştururlar. Bu kötü huylu hücreler vücudun başka bölgelerine yayılabilirler (metastaz).

<span class="mw-page-title-main">Jack Szostak</span> Amerikalı biyolog

Jack Szostak Amerikalı biyolog, Harvard Tıp Fakültesi Genetik Profesörü ve Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi'nde araştırmacı. 2009 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü, Elizabeth Blackburn ve Carol W. Greider ile birlikte Telomerler tarafından kromozomların nasıl korunduğunu keşfetmeleri sebebiyle almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hershey</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Alfred Day Hershey, Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Michael C. Hall</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Michael Carlyle Hall, Amerikalı oyuncu. En çok bilinen rolleri HBO kanalında yayınlanan Six Feet Under dizisindeki David Fisher ve Showtime kanalında yayınlanan Dexter dizisindeki Dexter Morgan rolleridir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim kanseri</span> rahim içinde yerleşen kadın üreme organı kanseri

Rahim kanseri, kadın genital sisteminde rahim içini döşeyen endometriyumdan kaynaklanan bir kanserdir. Kanser, vücudun diğer bölümlerine yayılma veya dağılma yeteneğine sahip hücre'lerin anormal büyümesinin sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Lederberg</span>

Joshua Lederberg, Amerikalı moleküler biyolog. Mikrobiyal genetik, yapay zeka ve ABD uzay programı ile ilgili çalışmalarıyla bilinmektedir. 1958 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bakterilerin çiftleşme ve gen aktarımı ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandığında sadece 33 yaşındaydı. Aynı yıl ödülü, genetikle ilgili yaptıkları çalışmaları nedeniyle Edward L. Tatum ve George Beadle ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackburn</span> Avustralyalı-Amerikalı araştırmacı

Elizabeth Helen Blackburn Avustralya doğumlu Amerikalı moleküler biyolog. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomları koruyan telomer isimli yapılarla ilgili çalışmalarıyla bilinir. Telomer yapımında etkin telomeraz enziminin kaşifleri arasındadır. Bu çalışmalarından dolayı 2009 yılında Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Tıbbi etik üzerine de çalışmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Valerie Harper</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1939 – 2019)

Valerie Harper, Amerikalı sinema ve dizi oyuncusu, komedyen, dansçı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Kelly Preston</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1962 – 2020)

Kelly Preston, Amerikalı oyuncu, manken ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Amerikalı, Türk doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Peter Bogdanovich</span> Amerikalı film yönetmeni (1939 – 2022)

Peter Bogdanovich, Amerikalı film yönetmeni, yapımcı, senarist, eleştirmen, aktör ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Paddy Chayefsky</span> Amerikalı senarist (1923 – 1981)

Sidney Aaron " Paddy " Chayefsky – 1 Ağustos 1981), Amerikalı oyun yazarı, senarist ve romancıydı. Hem uyarlama hem de özgün senaryolar yazarak üç solo Akademi Ödülü kazanan tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Brenda Milner</span>

Brenda Milner, klinik nöropsikoloji alanındaki çeşitli konularda araştırma literatürüne önemli katkılarda bulunan İngiliz-Kanadalı bir nöropsikologdur. Milner, McGill Üniversitesi Nöroloji ve Nöroşirürji Bölümü'nde profesör ve Montreal Nöroloji Enstitüsü'nde Psikoloji profesörüdür., 25'ten fazla fahri dereceye sahip ve doksanlı yaşlarında olmasına rağmen çalışmalarına devam etmiştir. Şu anki çalışması epizodik bellekte temporal lobların rolü dahil olmak üzere nöropsikolojinin birçok yönünü kapsamaktadır. Kimilerince nöropsikolojinin kurucusu olarak anılmaktadır. 2009'da Balzan Bilişsel Sinirbilim Ödülü'nü ve 2014'te John O'Keefe ve Marcus E. Raichle ile birlikte Nörobilimde Kavli Ödülü'nü aldı. Temmuz 2018'de 100 yaşına girdi ve o sırada halen araştırmacıların çalışmalarını denetlemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Issey Miyake</span>

Issey Miyake , Japon moda tasarımcısıdır.