İçeriğe atla

Beaker

Beaker
Fedora 31'de çalışan Beaker tarayıcısının ekran görüntüsü
Geliştiriciler Blue Link Labs.[1]
İlk Sürüm 1 Ağustos 2017
Kararlı sürüm
1.1.0 (8 Aralık, 2020; (2020-12-08)[2]) [±] 7 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Önizleme sürümü
; Linux, macOS, Windows

1.0.0 Pre-release 4 (4 Haziran 2020;  (2020-06-04)[3]) [±] 7 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kod deposu
İşletim sistemi Linux, Microsoft Windows, macOS
Platformx86-64
Tür Açık kaynak web-tarayıcı
Lisans MIT License
Website beakerbrowser.com 9 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Beaker, Blue Link Labs tarafından geliştirilen ancak artık geliştirilmesi devam etmeyen [4] ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır.[5][6][7] Beaker Browser eşler arası teknoloji, kullanıcıların web sitelerini ve web uygulamalarını [8] ayrı bir web sunucusu kurmaya ve yönetmeye veya içeriklerini üçüncü taraf bir sunucuda barındırmaya gerek kalmadan doğrudan tarayıcıdan kendi kendilerine yayımlamalarına olanak tanır. Tüm dosyalar ve web siteleri, dosyaların birkaç kullanıcı tarafından paylaşılmasına ve barındırılmasına izin veren bir hiper ortam eşler arası protokolü olan Dat kullanılarak aktarılır.[9] Tarayıcı ayrıca geleneksel sunuculara bağlanmak için HTTP protokolünü de destekler.[5]

Beaker, Electron iskeleti kullanılarak oluşturulmuştur ve bu nedenle web sayfaları için bir temel olarak Chromium tarayıcısını kullanır.[10]

İçerik paylaşımı

Yerel bir klasörde saklanan dosyalar bir Dat web sitesi olarak yayınlanabilir ve eşler arası protokol aracılığıyla diğer kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getirilebilir.[11]

Tarayıcı etkinken dosyalar yerel klasörden ekilir . Bunları tarayıcı kapalıyken de kullanılabilir hale getirmek için, kullanıcı içeriği barındırmak için birkaç alternatif seçenek kullanabilir:

  • Tarayıcının diğer kullanıcılarından bir kopyasını paylaşmalarını istemek. İçerik, herhangi bir kullanıcı Beaker tarayıcısını kullandığı sürece erişilebilir olacaktır.
  • İçeriği üçüncü taraf bir sunucu aracılığıyla yayımlamak.
  • Dat protokolü için kalıcı bir kendi kendine barındırılan ana üs sunucusu [12] oluşturmak ve içindeki içeriği yayımlamak

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Beaker is a more powerful browser, for a more powerful Web" 11 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Beaker browser. Retrieved 24 Jul 2018.
  2. ^ "Beaker Browser 1.1" 9 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Beaker 1.0, Beta 4" 9 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. beaker browser Blog. 2020-06-04.
  4. ^ "Is Beaker still being worked on?". Beaker GitHub thread (İngilizce). 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  5. ^ a b Faife (13 Temmuz 2017). "A New Browser Is Making Peer-to-Peer Web Hosting More User-Friendly". Vice. 10 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2022. 
  6. ^ "Blue Link Labs". bluelinklabs.com. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  7. ^ "beakerbrowser/beaker". GitHub (İngilizce). 31 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  8. ^ "Peer-to-peer Web applications". beakerbrowser.com (İngilizce). 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2019. 
  9. ^ "Dat Protocol". www.datprotocol.com. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  10. ^ "Project of the Week: Beaker Browser | Electron Blog". electronjs.org (İngilizce). 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2018. 
  11. ^ "All about seeding". beakerbrowser.com (İngilizce). 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2019. 
  12. ^ GitHub - beakerbrowser/homebase: Self-deployable tool for seeding dat:// websites., Beaker Browser, 30 Temmuz 2019, 17 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 31 Temmuz 2019 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

HTTPS bir bilgisayar ağı üzerinden güvenli iletişim için internet üzerinde yaygın olarak kullanılan bir HTTP uzantısıdır. HTTPS'te, iletişim protokolü Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncesinde, onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL) ile şifrelenir. Bu nedenle protokol sık sık TLS üzerinden HTTP veya SSL üzerinden HTTP olarak da adlandırılır.

Bilişimde bir terim olan yer imi genellikle şunları ima etmek için kullanılır;

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash Player</span> Tarayıcı İçerik Görüntüleyicisi

Adobe Flash Player, çeşitli ekran ve tarayıcılarda içerik ve videoların görüntülenmesini sağlayan platformlar arası, tarayıcı tabanlı bir çalıştırıcıdır. Adobe Flash Player İnternet üzerinde animasyonları, reklamları, flash videoları görüntülemeyi sağlayan bir tarayıcı eklentisidir. Flash Player ile etkileşimli web sayfalarınındaki içerikler görüntülenebilir. 1 Ocak 2021 itibarıyla desteği tüm tarayıcılardan kaldırılmıştır.

Firefox Sync, Mozilla Firefox İnternet tarayıcısının eşleştirme özelliğidir. Önceleri tarayıcıdan bağımsız bir eklenti olarak sunulmaya başlanmış olup Firefox 4.0 ve sonrası sürümlerde Firefox'a gömülü bir özellik olarak gelmektedir. Kullanıcıların yer imlerini, tarayıcı geçmişini, tarayıcı ayarlarını, şifreleri, otomatik doldurulan formları ve en son açılmış 25 sekmeyi, birden fazla bilgisayarda ya da telefonda senkronize etmeye olanak tanır. Firefox Sync, verileri şifreleyerek, kullanıcı bilgisinin dışarıya çıkmasını engeller.

<span class="mw-page-title-main">WebKit</span>

WebKit, web tarayıcılarına web sayfalarını işlemesine izin vermek için tasarlanmış bir web tarayıcı motorudur. Webkit motoru penceredeki web içeriğini görüntülemek için bir sınıflar kümesi sağlar ve aşağıdaki bağlantılar gibi kullanıcı tarafından tıklandığı zaman tarayıcı özellikleri gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Deep web</span> arama motorları tarafından dizinlenmeyen internet ağı

Deep web ; World Wide Web'in standart web arama motorları tarafından indekslenmeyen bölümleridir. Deep Web, İnternet kullanan herkesin erişebildiği yüzeysel web'in tersidir. Bilgisayar bilimci Michael K. Bergman, bu terimi 2001 yılında bir arama-indeksleme terimi olarak icat etmekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Dat (yazılım)</span>

Dat, değişiklikleri izlemek ve veri setlerini yayımlamak için sürüm kontrol özelliğine sahip bir veri dağıtım aracıdır. Öncelikle veriye dayalı bilim için kullanılır, ancak herhangi bir veri kümesindeki değişiklikleri takip etmek için de kullanılabilir. Dağıtılmış bir revizyon kontrol sistemi olarak hız, basitlik, güvenlik ve dağıtılmış, doğrusal olmayan iş akışları için destek amaçlanır.

<span class="mw-page-title-main">ZeroNet</span>

ZeroNet, 2015 yılında Tamas Kocsis tarafından oluşturulan, eşler arası kullanıcılardan oluşan merkezi olmayan web benzeri bir ağdır, ağ için programlama merkezi Budapeşte, Macaristan'dadır;Python'da yazılmıştır; ve tamamen açık kaynak kodludur. Siteler bir IP adresine sahip olmak yerine bir genel anahtarla tanımlanır. Özel anahtar, bir sitenin sahibinin ağ üzerinden yayılan değişiklikleri imzalamasına ve yayınlamasına izin verir. Bu tür sayfalar için yerel bir web barındırma görevi gören ZeroNet uygulaması kullanılırken sitelere sıradan bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilir. ZeroNet, bitcoin kriptografisini kullanmaya ek olarak, eşler arasındaki bağlantıları müzakere etmek için BitTorrent ağındaki izleyicileri kullanır. ZeroNet varsayılan olarak anonim değildir, ancak Tor ağı üzerinden trafiğin yönlendirilmesini destekler.

<span class="mw-page-title-main">PeerTube</span>

PeerTube, WebTorrent tarafından desteklenen, dağıtık, ActivityPub federasyonlu ve ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir video platformudur. Peer-to-peer teknolojisini kullanarak video izlerken sunucuların yükünü azaltır.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

Web'de kullanıcı aracısı, kullanıcı adına hareket eden ve "Web içeriğini alan, işleyen ve son kullanıcı etkileşimini kolaylaştıran" herhangi bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcı aracısı özel bir yazılım aracısı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.