Bayrampaşa, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Gaziosmanpaşa, doğuda Eyüpsultan, güneyde Zeytinburnu, batıda Esenler ile çevrilidir. 1970 yılında İstanbul nüfusunun %4,11'ini oluşturan Bayrampaşa, 2000 yılında %2,44'lük bir paya sahiptir. Bayrampaşa ilçesi, nüfus yoğunluğu açısından, yıllara göre artan değerlere sahiptir. İstanbul ilinin en yüksek yoğunluk değerine sahip ilçelerinden birisidir. 1970 yılında yoğunluğu 130 ki/ha iken 2000 yılında 259 ki/ha yoğunluk değerine ulaşmıştır.
Gaziosmanpaşa, İstanbul ilinin bir ilçesidir. İstanbul'un geç dönem yerleşimlerinden olan ve daha önce Taşlıtarla ve Küçükköy mevkii olarak bilinen Gaziosmanpaşa, 1950'li yıllardan sonra gelişmiş, 1963 yılında da ilçe yapılmıştır. Gaziosmanpaşa'nın merkezine eskiden Taşlıtarla denirdi. Gaziosmanpaşa ilçesi Bayrampaşa, Esenler, Eyüpsultan ve Sultangazi ilçeleri ile komşudur.
Alibeyköy, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesi sınırları içindeki bir semttir. Tarihinde mısır tarlaları ile bilindiğinden günümüzde aynı tarlalardan eser olmamasına karşın semtin girişindeki dev mısır heykelinde de görülebileceği gibi semtin sembolü olarak seçilmiştir. Alibeyköy nüfusunun çoğunluğunu, 1950-1960 yılları arası o dönem Yugoslavya Federasyonu olan şimdi ise Makedonya ve Kosova'dan gelen Türk göçmenler oluşturmaktadır. Alibeyköy göçmenleri genellikle, kuyumculuk ve tatlıcılık işleri ile uğraşmaktadır. Bunun yanı sıra komşu mahalleler olan Çırçır ve Karadolap mahallelerinin yerlileri de Yugoslavya Türk göçmenidir.
Avrupa Yakası, Rumeli Tarafı veya Rumeli Yakası, İstanbul şehrinin Avrupa üzerinde kalan toprakları.
Sultançiftliği, İstanbul ilinin Sultangazi ilçesinin batısındaki mahallesidir. 1981 yılına kadar bir köydü. 1981 yılında Cebeci Mahallesi ile birlikte Gaziosmanpaşa sınırları içine alınmıştır. Doğusunda Eski Edirne Asfaltı ve T4 Tramvayı bulunur. Batısında çevre olarak Atatürk Bulvarı ve Askeriye bulunur. İlçe olarak da batısında Başakşehir bulunur.
Küçükköy, günümüzde İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı olup tarihi bir köy merkezidir. güneyinde Alibeyköy ve Taşlıtarla semtleri, kuzeyinde Sultançiftliği semti, batısında Bayrampaşa ilçesine bağlı Yıldırım Mahallesi ve Cevat Paşa Mahallesi, doğusunda ise Eyüpsultan ilçesi bulunur. Toplam nüfusu günümüzde 250 binden fazladır.
Eski Edirne Asfaltı İstanbul'un en uzun caddesidir. Bereç'ten (Uluyol) Arnavutköy'e bağlı Çilingir köyüne kadar uzar. Yolu daha çok ilerlemesine rağmen, isim değişikliğine uğrar. E5 Karayolu ve TEM Otoyolu yapılmadan önce, İstanbul'un Trakya ile bağlantısı genellikle bu caddeden sürmüştür.
T4 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Topkapı son istasyonu ise Mescid-i Selam olan ve 22 istasyondan oluşan 15,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.
Sultangazi, İstanbul Avrupa Yakası'nda bir ilçedir. 2008 yılında Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14, Eyüpsultan ve Esenler'e bağlı birer mahallenin katılımıyla kuruldu.
Barbaros Hayrettin Paşa, İstanbul ilinin, Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan bir mahalledir. İstanbul'un birçok mahallesi gibi oldukça yoğun nüfusa sahiptir. 50 bini aşkın nüfusuyla Türkiye'deki birçok ilçeden daha fazla nüfus vardır. Mahallede çeşitli okullar vardır. En bilineni mahalleyle aynı adı taşıyan, İstanbul gibi yeni yerleşimlerin çok olduğu bir yerde eski sayılabilecek, eski adı Poligon İlkokulu olan, Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okuludur. Mahallenin karşısı Bayrampaşa'nın mahallesi olan Cevatpaşa mahallesi vardır. Bu iki mahalleyi dolayısıyla da iki ilçeyi Eski Edirne Asfaltı denen yol ve onun altından geçen tramvay ayırmaktadır. Mahalleye komşu olan diğer mahalleler ise doğusunda Hürriyet mahallesi, kuzey komşusu Küçükköy semtine bağlı olan Yeni Mahalle, batı tarafında ise Karadeniz mahallesidir.
50. Yıl Mahallesi, İstanbul Avrupa Yakasında, Sultangazi İlçesinin Güney Batısında Yer Alan Bir Mahalledir. Kuzeyinde Uğur Mumcu, Güneyinde Cumhuriyet Mahallesi, Doğusunda Esentepe, Batısında ise Bir Kısmı Esenler Emniyet Müdürlüğüne Bağlı Askeri Arazi Alanı ile Küçük Bir Kısmı ise Sultançiftliği ile Sınırlanan Mahalle Sultangazi İlçesinin En Fazla Nüfusuna Sahip Olan Mahalledir.
Merkez, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin neredeyse tamamını Rumeli Göçmenleri ve Trakyalılar oluşturmaktadır. Eski adı Taşlıtarla Mahallesi iken ilçenin merkezindeki mahalle olmasından dolayı ismi Merkez Mahallesi olarak değiştirilmiştir.
Cumhuriyet, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'ndaki Sultangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
İstanbul'un Sultangazi ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan bir spor kompleksidir.
Cevatpaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Bayrampaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Bayrampaşa ilçesine bağlı Yıldırım; Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Barbaros Hayrettin Paşa ve Karadeniz; Esenler ilçesine bağlı Oruçreis mahalleleri ile sınırdaştır.
Emniyettepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Güzeltepe ve Alibeyköy; batısında Sakarya; doğusunda Kâğıthane ilçesine bağlı Nurtepe; güneyinde ise Beyoğlu ilçesine bağlı Örnektepe mahallesi ile Haliç bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji santraline ev sahipliği yapar. Günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kurulan Santralistanbul kampüsü ve müzesi ile anılmaktadır.
Karadeniz, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı 16 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Yenimahalle, Karayolları, Barbaros Hayrettin Paşa; Sultangazi ilçesine bağlı Cumhuriyet; Esenler ilçesine bağlı Oruçreis; Bayrampaşa ilçesine bağlı Cevatpaşa mahalleleri bulunmaktadır.
Malkoçoğlu , İstanbul ilinin Sultangazi ilçesine bağlı bir mahalledir. Konum olarak, ilçenin kuzeybatısında yer almaktadır. Güneyinde İsmetpaşa Mahallesi ile, kuzeyinde Habipler Mahallesi ile, batısında Başakşehir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı askeri alan ile, kuzeydoğusunda Yayla Mahallesi ve Eyüp'e bağlı Pirinççi köyü ile, doğusunda Cebeci Mahallesi ile komşudur.
Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.
Karadeniz Mahallesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Gaziosmanpaşa'nın Karadeniz Mahallesi'nde Eski Edirne Asfaltı ile TEM (E80) Metris Kavşağı'nda, KİPTAŞ Venezia AVM'nin yakınında yer almaktadır.