İçeriğe atla

Beşir Cümeyyil

Beşir Cümeyyil
بشير الجميّل
Lübnan devlet başkanı
Görev
Yemin etmeden önce öldürüldü.
Yerine geldiğiİlyas Sarkis
Yerine gelenEmin Cümeyyil
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Kasım 1947(1947-11-10)
Achrafieh, Beyrut, Lübnan
Ölüm 14 Eylül 1982 (34 yaşında)
Achrafieh, Beyrut, Lübnan
Partisi Kataeb Partisi
Evlilik(ler) Solange Cümeyyil
Çocuk(lar) Nedim (1982)
Bitirdiği okul Saint Joseph Üniversitesi
Dini Maruni

Beşir Pierre Cümeyyil, (Arapçaبشير جميّل; 10 Kasım 1947 - 14 Eylül 1982) Falanj Kataeb Partisi genel başkanı ve eski Lübnan devlet başkanı. Pierre Cümeyyil'in oğlu.

Lübnan Modern Enstitüsü'nde üç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, 1971'de hukuk alanında lisans ve 1973'te siyaset bilimleri alanında lisans dereceleri ile mezun oldu. 1971'de Amerika Birleşik Devletleri Dallas'ta Amerikan ve Uluslararası Hukuk Merkezinde okudu. 1972'de baroya katıldı ve Batı Beyrut'daki Hamra Caddesi'nde bir ofis açtı. 1969'da Gemayel, Lübnan'daki Filistinli militanlar tarafından kaçırıldı. Tel al-Zaatar mülteci kampına götürüldü ve dayak yedi. O dönemin İçişleri Bakanı olan Kemal Canbolat'ın bu konuda Yaser Arafat ile bizzat arabuluculuk yapması üzerine sekiz saat sonra serbest bırakıldı.

Büyük Hristiyan milislerini "Hristiyan Tüfeğini Birleştirme" sloganı altında güç kullanarak birleştiren Lübnan Kuvvetleri'ni kurdu ve daha sonra başkomutanı oldu. 1975'te 200 kişinin öldüğü Kara Cumartesi katliamı yönetmekle ve 1976'da kaçırıldığı Tel al-Zaatar kampını basıp 1500 civarı Filistinli militanı öldürmekle suçlandı.[1]

Cemayel, İsrail ile ittifak kurdu ve güçleri Filistin Kurtuluş Örgütü ve Suriye Ordusu ile savaştı. Bu süreçte Elias Hobeyka'da onun yanındaydı. Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi üyesi Habib Şartouni tarafından düzenlenen bombalı saldırıda öldürüldü. Habib Şartouni saldırıdan 2 gün sonra yakalandı. Şartouni, 20 Ekim 2017'de tüm suçlamaları kabul ederek Lübnan mahkemesi tarafından ölüme mahkûm edildi.[2]

Cümeyyil, başkanlık seçimlerini kazandıktan üç hafta sonra öldürülmüştü. Bu suikast üzerine, İsrail'in desteğiyle Falanjistler bir operasyon düzenleyip Sabra ve Şatilla göçmen kamplarındaki yaklaşık 3 bin Filistinli sivile karşı Sabra ve Şatilla katliamını gerçekleştirmişlerdir.

Cümeyyil, başkan olarak yemin etmeden öldürülünce başkanlık makamına, yerine ağabeyi Emin Cümeyyil geçti. Ağabeyi Emin Cümeyyil 1982-1988 yılları arasında 6 yıl Lübnan Devlet Başkanlığını üstlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Historical Fact: The Massacre and Destruction of Damour and Black Saturday". Wayback Magazine. 7 Şubat 2022. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  2. ^ "Lübnan mahkemesi 1982 Cemayel suikastına idam cezası verdi". REUTERS. 7 Mart 2022. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2017. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Elias Sarkis
Lübnan devlet başkanı
Yemin etmeden önce öldürüldü.
Sonra gelen:
Emin Cümeyyil

İlgili Araştırma Makaleleri

1982 (MCMLXXXII) bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Sabra ve Şatilla Katliamı</span>

Sabra ve Şatilla katliamı, 16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milislerin Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil yüzlerce Müslümanı katletmesi olayıdır. Katliamda sonradan İsrail'in eski başbakanlarından olan Ariel Şaron'un rolü olduğu iddia edildi. BBC'ye göre İsrail Meclis Araştırma Komisyonu Şaron'u katliamdan dolaylı olarak sorumlu bulmuş, Şaron bunun üzerine Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ariel Şaron</span> 11. İsrail başbakanı

Ariel Şaron, eski İsrail başbakanı. Ana Muhalefet Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideri ve tümgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Yaser Arafat</span> Filistinin ilk devlet başkanı (1989–2004)

Yaser Arafat, tam adıyla Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, kod adı Ebu Ammar olan Filistinli lider. Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı olan Arafat, Filistin'in özerkliği için İsrail'e karşı mücadele etmiştir. Hayatının çoğunu 1958 ile 1960 yılları arasında kurduğu siyasi el-Fetih örgütünün liderliğini yaparak geçirdi. Önceleri İsrail'in varlığına karşı olmasına rağmen sonradan 1988 yılında, BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararını kabul ederek bu görüşünü değiştirmiştir.

17 Mayıs Antlaşması, 17 Mayıs 1983'te Lübnan, İsrail ve ABD arasında imzalanan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Emil Lahud</span>

Emil Geamil Lahud, Lübnanlı asker ve siyasetçi. 1998-2007 yılları arasında Lübnan devlet başkanı olarak görev yaptı.

Fetih, Türkçe kaynaklardaki yaygın adıyla El-Fetih ya da tam adıyla Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi, Yaser Arafat'ın önderliğinde 1959'da kurulan Filistin kökenli direniş örgütü ve Filistin Ulusal Yönetimindeki iktidar partisi.

<span class="mw-page-title-main">Menahem Begin</span> 6. İsrail başbakanı

Menahem Begin (İbranice: מְנַחֵם בֵּגִין‎, lit. "

<span class="mw-page-title-main">Elias Hobeyka</span>

Elias Hobeyka, Lübnan İç Savaşı boyunca Lübnan Falanjisti, Lübnan Silahlı Kuvvetleri komutanıdır. Savaştan sonra siyasete atılarak milletvekili olmuş ve Elektrifikasyon bakanlığı yapmıştır. Hobeyka, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile birlikte Falanjist güçlerin lideri olarak, 1982 yılında Beyrut eteklerinde gerçekleşen Sabra ve Şatila mülteci kamplarındaki katliamı yönlendirmek ile suçlandı. Hobeyka'nın, "Genç erkekler" olarak adlandırılan Lübnanlı çeteyi kurup yöneterek katliamı gerçekleştirdiği iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Canbolat</span>

Kemal Canbolat, Lübnan'daki İlerici Sosyalist Partisi'nin (PSP) kurucusu ve Lübnan Dürzilerinin geçmişteki lideri. Lübnan Dürzilerinin şimdiki lideri olan Velid Canbolat'ın babası.

<span class="mw-page-title-main">Naci el-Ali</span>

Naci el-Ali (d. 1938, Filistin - ö. 29 Ağustos 1987, İngiltere), Filistinli karikatürist.

Maruniler veya Maronitler, Lübnan'daki en büyük nüfuslu Maruni Kilisesi'ne bağlı Hristiyan grup.

<span class="mw-page-title-main">İzak Navon</span> 5. İsrail devlet başkanı

İzak Navon İsrail Devleti'nin 5. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ketaib Partisi</span> sağcı Lübnan politik partisi

Ketaib Partisi veya Lübnan Falanjistleri, sağcı Lübnan politik partisi. Resmi olarak laik bir parti olsa da, genel olarak Maruniler tarafından desteklenmektedir. 1980'lerin sonu ve 1990'larda düşüş yaşayan parti, 2000'lerin başında tekrar yükselişe geçmiştir.

1982 Lübnan Savaşı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin güney Lübnan'ı işgal etmesiyle 6 Haziran 1982'de başladı. Askeri operasyon, Abu Nidal'ın silahlı grubundan silahlı kişilerin İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçisi Shlomo Argov'a suikast girişiminde bulunmasının ardından başlatıldı.

<i>Beşirle Vals</i>

Beşir'le Vals, 1982 yılında Lübnan'da yaşanan savaşları ve katliamları konu eden belgesel niteliğinde bir animasyon filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Şatila Mülteci Kampı</span>

Şatila mülteci kampı veya Chatila mülteci kampı, en başta 1949 yılında Filistinli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan kampta 9,842 kayıtlı Filistinli mülteci bulunmaktadır. Suriye İç Savaşı başladığından beri kampa Suriyeli mülteciler akın etmiştir. Günümüzde kampta yaklaşık 15.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Es-Saike</span> Filistinde bir siyasi parti

Es-Saike - resmi olarak Halk Kurtuluş Savaşı için Öncü - Yıldırım Kuvvetleri olarak bilinir - Suriye tarafından oluşturulan ve kontrol edilen Filistinli Baasçı siyasi ve askeri bir gruptur. Suriye liderliğindeki Baas Partisi'nin Filistin şubesiyle bağlantılıdır ve artık örgütte aktif olmasa da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) bir üyesidir. Genel Sekreteri Dr. Muhammed Keys'dir.