İçeriğe atla

Beşiktaş marşları

Vodafone Arena Tribünler

Bu maddede, Beşiktaş JK marşları listelenmektedir.

Beşiktaş marşları, güfte ve besteleri

Gücüne Güç Katmaya Geldik

”Gücüne güç katmaya geldik” sözleri Uğraş Şahin Polat ve Özer Özçetin[1] tarafından yazılan, düzenlemesi Birol Can ve Emrah Demiralp tarafından gerçekleştirilen, müziği ise Mehmet Suavi Saygan'ın Tükenme şarkısından uyarlanan, Beşiktaş Jimnastik Kulübünün bilinen marşıdır. Birol Can’ın söylediği marş 1999 yılından itibaren, günümüzde Beşiktaş Vodafone Park Stadyumu'nda çalmaktadır. Her maçtan önce çalan marş, zamanla gelenek halini almıştır. Şarkıcı Hakan Peker'in "ateşini yolla" şarkısı ve Sezen Aksu'nun Şinanay şarkısı da, Beşiktaş tribünlerinde, ritüel haline gelmiştir. Her maçtan önce mutlaka Beşiktaş Vodafone Arena'da, Kazan'da, Ağaçlı Yolda, Beşiktaş semtinde söylenmektedir.[2][3][4][5][6]

2011 senesinde dönemin futbolcuları, Ricardo Quaresma, Hugo Almeida, Manuel Fernandes ve Simao Sabrosa Portekizliydi. Bu sebeple Beşiktaş taraftar grubu marşı Portekizceye çevirdi. BJK İnönü Stadyumunda, söylendi.[7]

100.Yıl Albümü

100. Yıl Albümü Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 2002-03 sezonundaki 100. Yıl kutlamaları için Mustafa Sandal ve Ufuk Yıldırım tarafından hazırlanmış bir taraftar albümüdür.

Şarkı listesi
# Şarkı Süre
1. BJK 100. Yıl Marşı 5:13
2. BJK 100. Yıl Marşı 3:57
3. Şampiyon Kartal 3:55
4. Beşiktaş Sen Bizim Herşeyimizsin 3:44
5. Bekleriz İnönü'ye 2:40
6. Hadi Hisset 2:29
7. Samanyolu 3:51
8. Kartal Gol 2:43
9. Beşiktaş Marşı 3:27
10. Beşiktaş Sevgisi Ruhumu Sardı 3:07
11. BJK 1903 Marşı 3:42
12. Şampiyonlar Sayfası 3:09
13. Canımız Feda 3:47
14. Kartal Marşı 3:04
15. BJK 100. Yıl Marşı (Remix) 4:10
16. Gol Sonrası 0:59
17. Gol Sonrası - 2 0:27
18. Gol Sonrası - 3 1:28 [8]

Tam liste

  • Hayko Cepkin - Beşiktaşım Geliyor
  • Feridun Düzağaç - Feda (Ağlayan Gitar ve Şeref Bey'in Son Nefesi versiyonları)
  • Murat Başaran - Yaşamak Siyah Beyaz
  • Murat Başaran - Kara Kartalım
  • Gülcan Altan - Aşktır Beşiktaş (Söz:Gülcan Altan&Çarşı/Müzik:Abhaz Kahramanlık Şarkısı [Salaman Xatsa])
  • Aykut Ekşinözlügil - Beşiktaş Aşkı
  • Gökhan Tepe - Beşiktaş 110. Yıl Marşı
  • Kapalı - "Yeni Nesil Beşiktaş" Marşı
  • Birol Can & Haluk Levent - Gönlüme Zincir Vurulur Mu
  • Birol Can - Siyahbeyazkaşkol
  • Birol Can - Anlayamaz Kimse Bu Aşkı
  • Birol Can - Gururlan
  • Birol Can - Gücüne Güç Katmaya Geldik
  • Birol Can - Sen Benim Her Gece Efkarım
  • Birol Can - Beşiktaş Hayattır, Hayat da Beşiktaş
  • Birol Can - Sen İste
  • Birol Can - Hoşçakal Sevgili
  • Birol Can - Nice 110 Yıllara
  • Birol Can - 114 Yıl Marşı
  • Birol Can - 117.Yıl Marşı
  • Ümit Demir - Bırakmam Beşiktaşım Seni (Stüdyo)
  • Ali Altay - Tarifsiz Aşk
  • Ali Altay - Beşiktaş 115. Yıl Marşı
  • Ali Altay - BJK 116. Yıl Marşı
  • Yankı Alper - Beşiktaşım Sevmişiz Seni
  • Erdal Güney - Haydi Kalk Ayağa
  • Şanlı Beşiktaş - Beşiktaş'ım Senin için Her Şeyimden Vazgeçerim
  • Vodafone Arena - Açılış Marşı
  • Emrah Çoksaygan - Şeref Bey Türküsü

Sessiz Tezahürat

Beşiktaş taraftarı, dünyanın ilk sessiz tezahüratını yaptı. 23 Kasım 2016 tarihinde Vodafone Arena da oynanan UEFA Şampiyonlar ligi Beşiktaş, Sl Benfica maçının başlama düdüğü ile birlikte bir anda susarak bir dakika boyunca işaret diliyle ‘Irkçılığa hayır’ ve ‘Kara Kartal’ diye bağırdı. Sessiz bir koroya dönüşen siyah beyazlı tribünler, bir dakika boyunca işitme engelli alfabesi ile tezahürat yaptı. Irkçılığın yanı sıra işitme engellilerin problemlerine dikkat çekmek amacıyla yapılan sessiz tezahürat ile dünyanın en büyük sessiz korosu da oluşturulmuş oldu.[9][10][11][12]

Başarıları

Kaynakça

  1. ^ "Deplasman Otobüsü - Senin Peşinde Yollar Bize Memleket - efsane". deplasman-otobusu.tr.gg. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2021. 
  2. ^ Beşiktaş'ın, Gücüne Güç Katmaya Geldik Marşı tarihi nedir ? kim besteledi ? Müziği kime aittir ? [1] 15 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Gücüne güç katmaya geldik şarkı sözleri". 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  4. ^ "Gücüne güç katmaya geldik nota ve sözleri". 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  5. ^ "Beşiktaş marşı sözleri gücüne güç katmaya geldik". 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  6. ^ "Beşiktaş seninle ölmeye geldik tezahüratı". 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  7. ^ "Gücüne Güç Katmaya Geldik, portekizceye çevrildi". 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 
  8. ^ Beşiktaş 100.Yıl Albümü, Mustafa Sandal ve Ufuk Yıldırım tarafından yapıldı.[2] 23 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Dünya futbol tarihindeki ilk sessiz tezahürat Beşiktaş tribünleri tarafından gerçekleştirildi. [3] 24 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ "3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Vodafone Arena da sessiz çığlık". 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 
  11. ^ Ses seviyesinde dünya rekorunu kıran Beşiktaşlı taraftarlar bu kez dünyanın ilk sessiz tezahüratını yaptı.[4] 24 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ Beşiktaş Sessiz Tezahürat Videosu
  13. ^ Sessiz Tezahürat projesi ilk ödülünü aldı. Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Onur Ödülüne layık görüldü. [5] 1 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">God Save the King</span> Birleşik Krallıkın ulusal marşı ve birçok Commonwealth bölgelerin kraliyet marşı

God Save the King veya hükümdar kadın ise God Save the Queen, Büyük Britanya'nın ulusal marşı. Dünyanın ilk ulusal marşı kabul edilir. Resmî olarak ulusal marş ilan edilmemiştir ancak geleneksel olarak 1745 yılından beri bu marş ulusal marş olarak kullanılmaktadır. Resmî törenlerde sadece ilk kıta söylenir. Sözler, yerine göre "Tanrı Kralı Korusun" veya "Tanrı Kraliçeyi Korusun" şeklinde değişir. Eskiden kullanılan adı (1952-2022) God Save The Queen'dir (Tanrı Kraliçeyi Korusun).

Herne Pêş, sözleri Mela Ehmedê Namî'nin Neşîd û Gaziya Keçan adlı şiirine ait Kürtçe marş. Şivan Perwer'in aynı adı taşıyan 1977 albümünde yer almıştır. Marşı Grup Yorum da seslendirmiştir. Bu sanatçılar tarafından mitinglerde de seslendirilir. Amed taraftarları maçlardan önce İstiklâl Marşı'nın arkasından enstrümantal olarak bu marşı seslendirir. Marş, yeni sözler yazılarak Bucaspor tribünlerinde de bir yıl boyunca söylendi. Çeşitli yerlerde söylenmesi 'yasaklı' olduğu gerekçesiyle engellenmiştir. Korsan olarak da bir camiden yayınlanmıştır.

Şenol Birol, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcularından. Birol Pekel'le beraber döneminin en popüler futbol ikilisi oluşturmuşlardı. Çaykur Rizespor'un kurucu üyelerindendir ve takımın ilk teknik direktörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı (taraftar grubu)</span> Beşiktaş Jimnastik Kulübünün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismi

Çarşı veya Beşiktaş Çarşı grubu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün taraftarlarından oluşan belirli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı Grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün'de izlemektedir. En bilinen sloganlarından bazıları "Çarşı her şeye karşı!" ve "Evdeki hesap Çarşıya uymaz"dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan'dır. İsminin kökeni Beşiktaş'taki Büyük Beşiktaş Çarşısı'ndan gelmektedir. Çarşı birçok kitaba ve yüksek lisansa tez konusu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ricardo Quaresma</span> Portekizli futbolcu

Ricardo Andrade Quaresma Bernardo, kanat pozisyonunda görev yapmış Portekizli eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

2002-03 Süper Lig, Süper Lig'in 45. sezonudur. 9 Ağustos 2002'de Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla başlayan lig, 31 Mayıs 2003'te oynanan 34. hafta maçlarıyla tamamlandı. Sezon sonunda 85 puan toplayan Beşiktaş 12. Lig şampiyonluğunu elde edip yüzüncü yılında şampiyon olurken, ligi son üç sırada tamamlayan Altay, Göztepe ve Kocaelispor küme düşmüşlerdir.

Plevne Marşı veya Osman Paşa Marşı, Plevne Savunması'nda Osmanlı birliklerinin komutanlığını yapan Osman Paşa'yı konu alan marş. Makamı Kürdî, tonu Con tristezza'dır. Bu tonun adı İtalyanca olup üzgünlük ile anlamına gelmektedir.

Türkiye'de en yaygın spor dalı futboldur. Takımlar arasında oynanan futbol karşılaşmalarında, takım taraftarları da tribünler de adeta kendi aralarında karşılaşmalar oynarlar. Ülkemizde 19. yüzyılın son çeyreğinde oynanmaya başlandığı bilinen futbolda, geçmişten günümüze kadar pek çok olay meydana gelmiştir. Bazen para için, bazen itibar için ve bazen de pek çok nedenden meydana gelen bu olayların sonucu Dünya'da Futbol Derbileri'nin doğmasına sebep olmuştur. Derbiler, genellikle aynı şehri veya bölgeyi paylaşan takımlar arasında oynanan maçlardır. Çevrede bulunan en büyük olma yarışı derbileri doğuran en büyük nedenlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Adriano (1984 doğumlu futbolcu)</span>

Adriano Correia Claro ya da kısaca Adriano, sol bek mevkiinde forma giyen Brezilyalı millî futbolcudur. En son Jupiter Pro League ekiplerinden Eupen'de forma giydi.

"İleri Marşı", sözleri Celal Emrem’e, bestesi Faik Canselen’e ait bir marştır. Marş, 1928 yılında bestelendi.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Park</span> İstanbul, Türkiyede bir futbol stadyumu

Beşiktaş Park ya da sponsorluk anlaşması gereği Tüpraş Stadyumu, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan çok amaçlı stadyumdur. Beşiktaş'in iç sahadaki maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşa Fenerbahçe</span>

Yaşa Fenerbahçe, sözleri Fenerbahçe'nin eski kalecisi Fecri Ebcioğlu tarafından yazılan, müziği ise "Eviva España" şarkısından uyarlanan, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün sözlü marşıdır. Fenerbahçe 1973-74 kadrosu ile birlikte Nesrin Sipahi'nin söylediği marş günümüzde dahi Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda çalmaktadır. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda her maçta İstiklâl Marşı okunmadan önce, takımların sahaya çıkması ile birlikte Fenerbahçe Marşı çalmaktadır. Bu zamanla gelenek halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (kadın futbol takımı)</span> kadın futbol takımı

Beşiktaş veya sponsorluk anlaşması gereği Beşiktaş United Payment, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele eden futbol takımı. Beşiktaş Kadın Futbol Takımı, maçlarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gaziosmanpaşa Halit Kıvanç Şehir Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokor Reach</span> ulusal marş

"Nokor Reach", Kamboçya Milli Marşı Kamboçya Krallığının ulusal marşıdır. Chuon Nath tarafından yazılmış olan marş Kamboçya geleneksel melodi ve akorlarını baz alarak bestelenmiştir. Marşın orji nali Kamboçya'nın Fransa'dan bağımsızlığını elde etmesi döneminde olmuştur. Nokor Reach ulusal marş olarak 1941 ve 1947 yıllarında iki defa kabul edilmiştir. 1970'te monarşi yıkıldı ve marş yürürlükten kaldırıldı. Komünist güçlerin 1975 yılında iktidara gelmesiyle tüm eski kraliyet sembollerine uygulandığı gibi marşta kısa bir süreliğine tekrar yürürlüğe konuldu. Bir süre sonra Kızıl Kmerler iktidarı Nokor Reach marşını Dap Prampi Mesa Chockey marşıyla değiştirdi. Komünistlerin yenilgisinden sonra iktidarı tekrar ele geçiren kraliyet yanlısı parti FUNCINPEC yönetime gelince marş 1993 yılında yeniden restore edilerek son şeklini aldı ve yürürlüğe konuldu.

<span class="mw-page-title-main">Raboçaya marselyeza</span>

İşçilerin Marseillaise'i, Kızıl Ordu Korosu tarafından Fransız Devrimi'nin marşı olan "La Marseillaise"'in yeniden bestelenmesiyle ortaya çıkan eser. Marş burjuva ideolojisine sahip olan Jakobenlerin o dönemde taşıdığı devrimci iddiaların Sovyet yönetimince değerli bulunması sebebiyle bestelenmiştir. 1917-18 yılları arasında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ulusal marşı olmuştur.

Kocaelispor 2016-17 sezonu Kocaelispor'un kuruluşunun 51, 3. Lig'deki üçüncü sezonudur. Yeşil-Siyahlı ekip bir önceki sezon BAL 12.Grubu 1. tamamlamış, Play-Off'ta rakibi Sultangazispor'u 2-0 yenerek 3. Lig'e yükselmiştir. 2010 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından mali durumlar sebebiyle verilmiş olan transfer yasağı devam etmektedir. Kadroda bulunan oyuncuların çoğu amatörde yapılan transferlerdir. Kadroda altyapıdan 6 futbolcu bulunmaktadır.

<i>100. Yıl Albümü</i>

100. Yıl Albümü, Beşiktaş'ın kuruluşunun 100. yılı olan 2003'teki Süper Lig şampiyonluğunun ardından Türk müzisyenler Mustafa Sandal ve Ufuk Yıldırım ile besteciler Reha Falay ve Murat Zor tarafından hazırlanan, stadyum marşları ve futbol tezahüratları temelli bir albümdür.