Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.
Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Millî Lig, 1. Lig gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır. 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır. Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir. Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor sonradan çıktığı ligde hiç küme düşmemeyi başarmıştır.
Türkiye Kupası 1970-71 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 9. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1970-71 Türkiye Kupası'na amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 21 olmak üzere toplam 25 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1971-1972 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 10. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1971-72 Türkiye Kupası'na; Kıbrıs'tan bir, amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 21 olmak üzere toplam 26 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1972-1973 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 11. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1972-73 Türkiye Kupası'na; Kıbrıs'tan bir, amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 21 olmak üzere toplam 26 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1973-1974 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 12. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1973-74 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 23 olmak üzere toplam 27 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1974-1975 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 13. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1974-75 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 18 olmak üzere toplam 22 takım katılmıştır.
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbi, İstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig'de mücadele eden iki takımdan Fenerbahçe iç saha maçlarını Kadıköy'deki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda oynarken, Galatasaray'ın iç saha maçlarına Sarıyer'deki Rams Park ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul Futbol Ligi, 1923 ile 1951 yılları arasında düzenlenen ve sadece İstanbul'daki takımların katılabildiği futbol ligi.
1923-24 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin ilk sezonudur. Sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş, lig tarihinde şampiyonluğa ulaşan ilk takım oldu.
1925-26 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin üçüncü sezonudur. Galatasaray bu ligi ikinci kez kazandı. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynandı.
József Schweng, Macar teknik direktör.
Fenerbahçe 1936-37 sezonunda İstanbul Ligi'nde üstüste üçüncü kez şampiyon olarak toplam 10. İstanbul şampiyonluğuna ulaştı. Bu şampiyonluğun en önemli özelliklerinden biri ise takımın Lig boyunca sadece bir gol yemesiydi. Yenilen bu tek golle Fenerbahçe 1922-23 sezonunda gol yemeden kazandığı şampiyonluktaki rekorunu tekrarlama fırsatını kaçırdı.
1933-34 sezonunda Beşiktaş hem İstanbul Ligi'ni hem de Türkiye Futbol Şampiyonası'nı şampiyon olarak tamamladı. Sezon boyunca yapılan tüm özel ve resmi müsabakalarda toplamda en fazla gol kaydeden oyuncu, 36 gol ile Hakkı Yeten oldu.
Bu sezonda Beşiktaş takımı Millî Küme'de namağlup şampiyon olurken, İstanbul Ligi'ni de, lig tarihinde 18 maçta 18 galibiyet alarak daha önce başarılmamış ve daha sonra başarılamayan bir dereceyle namağlup şampiyon olarak bitirmiştir. 1941 Dörtler Turnuvası'nda da şampiyon olan Beşiktaş takımı, Türkiye Futbol Şampiyonası'nda ise finalinde Gençlerbirliği'ne mağlup olarak Türkiye ikincisi olmuştur.
Bu maddede, Galatasaray 'nın 1948-49 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Futbol Ligi 'ndeki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Galatasaray; 1923-24 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Futbol Ligi'ne 24. kez katılmıştır. Bu sezon 1948 Yaz Olimpiyatları nedeniyle Millî Küme düzenlenmediği için turnuvaya katılamamıştır. Önceki sezonu 3. sırada tamamlayan Galatasaray, bu sezonu İngiliz Pat Molloy'in teknik direktörlüğünde geçirdi. Takım, İstanbul Ligi'nde oynadığı 14 maçta 12 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 39 puan toplamış sezonu şampiyon olarak tamamlamıştır.
Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.
Beşiktaş 1936-37 sezonu, Beşiktaş'ın 32. sezonudur. Bu sezon, İstanbul Futbol Ligi, Türkiye Futbol Şampiyonası ve İstanbul Kupası'nda mücadele etmiştir.
Beşiktaş 1943-44 sezonu, Beşiktaş'ın 34. sezonudur. Bu sezon, İstanbul Futbol Ligi, Maarif Mükâfâtı ve İstanbul Kupası'nda mücadele etmiştir.
Beşiktaş 1950-51 sezonu, Beşiktaş'ın 41. sezonudur. Bu sezon takım, İstanbul Futbol Ligi ve Türkiye Futbol Şampiyonası'nda mücadele etmiştir.