İçeriğe atla

Başyurt Yaylası

Başyurt Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 50 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 15 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Çamlıkaya köyüne 15 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 90 kişinin her mevsim kullandığı yaylada 400 büyükbaş ve 3000 küçükbaş hayvan beslenmekteydi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Geneli Yayla Envanteri" (PDF). strateji.gov.tr. 27 Kasım 2017. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çiçekli Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e uzaklığı 55-60 kilometredir. Yaylaya araçla ya da yaya olarak ulaşma imkânı vardır. En yakın yerleşim birimi olan Hisarcık köyüne 30 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 3 kilometrekaredir.

Lazlakar Yaylası, Rize ilinin Çayeli ilçesine 53 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. En yakın yerleşim birimi olan Yenice köyüne 13 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 1 kilometredir. Her yıl 15 Nisan ve 15 Eylül tarihleri arasında hayvancılık amaçlı kullanılır. 2017 istatistiklerine göre 86 kişinin yaşadığı yayla, 89 büyükbaş ve 56 küçükbaş hayvana ev sahipliği yapar. Çoğçur Deresi bu yayladan doğar.

Pilencut Yaylası veya Pilunçut Yaylası, Rize ilinin Çayeli ilçesine 44 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. En yakın yerleşim birimi olan Çataldere (Hohoneç) köyüne 8 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 5 kilometrekaredir. Her yıl 15 Nisan ve 15 Eylül tarihleri arasında hayvancılık amaçlı kullanılır. 2017 istatistiklerine göre 78 kişinin yaşadığı yayla, 261 küçükbaş ve 113 büyükbaş hayvana ev sahipliği yapar.

Rakti Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesine 38 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. En yakın yerleşim yeri olan Eskiarmutluk (Ç'umayida) köyüne 9 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 3 kilometrekaredir. Her yıl 15 Nisan ve 15 Ekim tarihleri arasında yaylacılık için kullanılır.

Mereta Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 75 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 10 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Uğurköy'e (Akria) 15 kilometre uzaklıktadır. Maçahel'in bir parçası olan yaylanın rakımı 2300 metredir. Kuyruklu Göl yaylaya 4 kilometre mesafededir.

Kulindağı Yaylası, Trabzon ilinin Maçka ilçesine 20 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 5 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Ocaklı mahallesine 12 kilometre uzaklıktadır. Her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında hayvancılık için kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı yaklaşık 1.650 metredir. Yeşilyurt ve Örnekalan mahallesi sakinleri yaylayı kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alazlı Yaylası</span>

Alazlı Yaylası, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine 20 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 2 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Alazlı (Mula) mahallesine 10 kilometre uzaklıktadır. Yayla hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır. Yaylanın rakımı 2000 metredir. Her yıl 27 Ağustos günü yaylada Mula Yaylası Çoban Şenliği düzenlenmektedir.

Staronar Yaylası veya Turnalı Yaylası, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine 45 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 92 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Karaçam (Ogene) mahallesine 15 kilometre uzaklıktadır. Yayla yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır.

Niyort Yaylası, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine 44 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 15 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Pamukçular (Ohur) köyüne 10 kilometre uzaklıktadır.

Kandemir Yaylası, Rize ilinin Güneysu ilçesine 23 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. En yakın yerleşim birimi olan Başköy'e 18 kilometre uzaklıkta olan yaylanın alanı 100 kilometrekaredir. Her yıl 15 Nisan ve 15 Ekim tarihleri arasında yaylalık amaçlı kullanılır. 2017 istatistiklerine göre 60 kişinin yaşadığı yayla, 20 büyükbaş hayvana ev sahipliği yapar. Yaylanın rakımı 2.044 metredir.

Klaskur Yaylası veya Aralık Yaylası, Artvin ilinin Borçka ilçesine 32 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 8 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Aralık köyüne 15 kilometre uzaklıktadır. Haziran ve Eylül ayları arasında hayvancılık için kullanılan yaylada yaklaşık 350 kişi yaşamaktadır.

Okurdağı Yaylası, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine 30 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 8 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Çevreli köyünün Laçinoğlu mahallesine 15 kilometre uzaklıktadır. Nisan ve Kasım ayları arasında kullanılan yaylada yaklaşık 150 kişi yaşar.

Kurugöl Yaylası, Trabzon ilinin Maçka ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 15 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Kırantaş mahallesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır. Rakımı yaklaşık olarak 2000 metredir. Geçmiş tarihlerden bu yana Kırantaş ve Akarsu köyü halkı tarafından yayla olarak kullanılmaktadır. Sayıları her geçen yıl azalsa da hayvancılık amaçlı olarak bu yaylada yaklaşık 6 ay konaklayan yaylacılar da mevcuttur. Yayla ormanlık ve çayırlık bir bölgede bulunur. Adını, yaylanın ortasında bulunan ancak günümüzde kurumuş bataklık haldeki küçük gölden alır. Bu yaylanın devamında yine Maçka ilçesine bağlı Mesoroş Yaylası bulunur. Sonrasında Trabzon Gümüşhane sınırları yer alır. Yaylada herhangi bir konaklama ve yeme içme tesisi mevcut değildir.

Karadağ Yaylası, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine 25 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 3 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Gökçeler mahallesine 15 kilometre uzaklıktadır. Yayla hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır.

Derinler Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 48 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 13 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Çamlıkaya köyüne 15 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 67 kişinin yaz mevsiminde kullandığı yaylada 100 büyükbaş ve 1000 küçükbaş hayvan beslenmekteydi.

Mesurut Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 50 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Sırakonak köyüne 6 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 15 kişinin yaz mevsiminde kullandığı yaylada 65 büyükbaş hayvan beslenmekteydi.

Sivrialtı Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 64 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 15 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Üzümbağı köyüne 4 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 95 kişinin her mevsim kullandığı yaylada 30 büyükbaş ve 60 küçükbaş hayvan beslenmekteydi.

Aşağıfındıklı Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 15 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 8 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Aşağıfındıklı köyüne 10 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 15 kişinin yaz mevsiminde kullandığı yaylada 30 büyükbaş ve 50 küçükbaş hayvan beslenmekteydi.

Apciris Yaylası, Erzurum ilinin İspir ilçesine 20 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Aktaş köyüne 5 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 15 kişinin yaz mevsiminde kullandığı yaylada 65 büyükbaş hayvan beslenmekteydi.

Çakoş Yaylası, Erzurum ilinin Olur ilçesine 31 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 16 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimine 15 kilometre uzaklıktadır. Yaylayı mahalle halkı hayvancılık amaçlı kullanmaktadır. 2017 verilerine göre 50 kişinin kullandığı yaylada 187 büyükbaş ve 900 küçükbaş hayvan beslenmekteydi.