İçeriğe atla

Başpâre

Başpâre, ney enstrumanından güçlü ve parlak bir ses elde etmek için neyin ağzına takılan parçadır. Değişik malzemelerden yapılır. Bunlar, boynuz, fildişi, delrin ve çeşitli ağaçlardır. Neyden en iyi ses manda boynuzundan yapılan başpâreler ile çıkar. Günümüzde manda sayısının azalması sebebiyle başpâreler çoğunlukla boynuza en yakın sesi veren delrin kullanılarak yapılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaval</span>

Kaval, çoban çalgısı olarak bilinen kaval, yörede daha çok şimşir ağacından, altta 1 ve üstte 7 delikli olarak imal edilir. Dilli kaval ve dilsiz kaval olarak adlandırılan iki türü vardır. Dilli kavalın ucunda ses üretimini sağlayan bir düdük bulunur. Dilsiz kaval ise içi boş bir boru olup çalan kişi nefes teknikleriyle istenen sesi çıkarır. Çobanların kavalı üflemesindeki bir amaç, otlanan koyun keçi gibi hayvanların sakin kalması ve sürüden ayrılmamasıdır, bu gelenek hâlen günümüzde de uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zurna</span>

Zurna, Türkiye'nin birçok yerinde kullanılır. Tahta, metal ve kamış kullanılarak yapılan, yüksek sesli, bu yüzden büyük davul ile birlikte çalınan, yine bu yüzden açık havada kullanıma uygun, nefesli saz çeşididir.

Ney, üflemeli çalgıdır. Kaşgarlı Mahmut, Divân-ı Lügati't-Türk adlı Türk kültür ve dilini anlatan eserinde, sagu denilen, "erler" için düzenlenen, ölüm, erdem ve acıları anlatan törenlerde kullanıldığını aktarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boynuz</span>

Boynuz, çeşitli hayvanların dengelerini bulmasını sağlayan ve hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştıran ve iskeletlerine bağlı olarak derilerinin dışına çıkmış dayanıklı uzantı.

<span class="mw-page-title-main">Şofar</span> Yahudiler tarafından kullanılan geleneksel enstürman

Şofar (İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Gergedan</span> Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasına ait tek toynaklılar

Gergedan, Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından, ağır ve hantal gövdeli, burun kemiğinin üstünde derisine yapışık bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili otçul memelilerin genel adı. Atgiller ve tapir gibi tek toynaklılar (Perissodactyla) takımına dahildir.

Ender Doğan, Klasik Türk müziği sanatçısı ve neyzendir.

<span class="mw-page-title-main">Korno</span>

Korno, salyangoz kabuğu gibi kıvrımlı, bakır borudan yapılan, üflemeli bir çalgıdır. İtalyancada "boynuz" anlamına gelen "corno" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Antik Mısır'da, Antik Roma'da ve Mezopotamya'da boynuzdan yapılan ilk örnekleri, işaret vermek ve avcılara yol göstermek için kullanılırdı. Günümüzde bazı ülkelerde çobanlar ve sürek avlarında avcılar hala bu amaçla boynuz kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Asya mandası</span>

Asya mandası, kısaca manda, Boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasına ait bir memeli türü. Çoğunlukla evcil olarak yetiştirilen mandaların yabani nüfusları önemli ölçüde azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi</span>

Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi , Adana il merkezinde bulunan bir etnografya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

Kaynaştırma ünsüzü veya yardımcı ünsüz, Türkçede iki ünlü harf yan yana gelemeyeceği için, ünlü ile biten bir kök veya gövdenin sonuna eklenen ve yine bir ünlü ile başlayan ekin önüne gelen ünsüzü belirtir. Sadece Türkiye Türkçesi için değil, bütün tarihî ve çağdaş Türk yazı dillerinde temel kaynaştırma ünsüzü veya yardımcı ünsüz /y/ ve /n/ sesleridir. Bu ünsüz; kök+ek veya ek+ek durumlarında, iki ünlü yan yana geldiğinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

<i>Şehr-i Hüzün</i> maNganın 2.stüdyo albümü

Şehr-i Hüzün, maNga grubunun 15 Nisan 2009 tarihli ikinci albümüdür. Albümün ilk video klibi "Dünyanın Sonuna Doğmuşum" adlı parçaya çekilmiştir. Albümün ikinci video klibi ise 27 Temmuz 2009'da "Beni Benimle Bırak" adlı parçaya gelmiş, üçüncü video klip ise 16 Kasım 2009'da yayınlanan "Cevapsız Sorular" olmuştur. Topluluğun kuruluşundan "Şehr-i Hüzün"e kadar başından geçenleri anlatan belgesel, albümün ilk basımında ikinci disk olarak verilmiştir. Belgesel 150 dakika olup, yönetmenliği ve prodüktörlüğünü Ferman Akgül yapmıştır. Albümün belgesel DVD’sini içermeyen, sadece CD’den oluşan bir baskısı daha mevcuttur.

Parazvane, neyin alttan ve üstten birinci boğumlarının ucuna takılan halka şeklindeki metaldir. Kamışın çatlamaya en müsait yerleri buralar olduğu için neyi koruma ihtiyacına karşılık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca başparenin neye giren kısmı da zamanla çatlamalara neden olabilmektedir. Parazvane yapımında oksitlenmemesinden dolayı bafon (alpaka) kullanılmaktadır.

<i>We Could Be the Same</i> (albüm)

We Could Be the Same, maNga grubunun 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden ve 170 puan toplayarak 2. olan şarkıya ait single’dır. Single’da We Could Be the Same'in Türkiye, Belçika ve İsveç'te yapılan 3 değişik versiyonu ve 2 yeni remix’i bulunmaktadır. Single’ın ilk basımında remix’lerin yerinde 3 ayrı versiyonun enstrümentalleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polioksimetilen</span> polimer

Asetal poliasetal ve poliformaldehit olarak da bilinen Polioksimetilen (POM) çok sertlik, az sürtünme ve mükemmel boyutsal kararlılık gerektiren hassas parçalarda kullanılan bir mühendislik termoplastiğidir.Sertlik, kayganlık ve boyutların değişmemesini gerektiren küçük parça uygulamalarında çok kullanılır. Kısa zincirli POM paraformaldehit (PFA) olarak da daha iyi bilinir. Diğer birçok sentetik polimerde olduğu gibi, polioksimetilenler farklı kimya firmaları tarafından biraz farklı formüllerle üretilir ve Delrin, Kocetal, Ultraform, Celcon, Ramtal, Duracon, Kepital, Polypenco, Tenac ve Hostaform gibi çeşitli isimlerle satılır.

Müzeyyen Senar ve Kudsi Erguner, Müzeyyen Senar'ın 1996 yılında yayımlanan Türk sanat müziği albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Örnekleyici</span>

Örnekleyici veya sampler, elektronik ve dijital bir müzik aletidir. Sentezleyiciye benzemektedir ancak filtreler ve osilatörler ile yeni sesler üretmek yerine, kaydedilmiş şarkılardan alıntılar veya diğer sesler gibi gerçek enstrüman seslerinin ses kayıtlarını kullanmaktadır.