İçeriğe atla

Başkurt Ansiklopedisi

Başkurt Ansiklopedisi, Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Hükûmeti işbirliğiyle yayımlanan Başkurtça dilindeki ansiklopedi. İlk olarak 2005'te fasiküller halinde yayımlanmaya başladı. 2015'te 7. cilde ulaşan ansiklopedi henüz tamamlanmamıştır.

Ansiklopedinin birinci cildinde ilk Cumhurbaşkanı Murtaza Gubaydulla ulı Rahımov'un 1991 tarihli el yazması mektubu yer almaktadır. Bu da 2005'te yayımlanan ilk cildin 14 yılda tamamlanabildiğine dair bir işarettir.

Ansikilopedinin Başkurtça ve Rusça dillerinde çevrimiçi versiyonu bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtça</span> Kıpçak grubundan, Başkurdistanın resmi dili

Başkurtça veya Başkırca, çağdaş Türk yazı dillerinden biridir ve Kıpçak grubuna bağlıdır. Çoğunluğu Başkurdistan'da yaşayan Başkurtlarca konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sterlitamak</span>

Sterlitamak, Rusya'nın batısındaki Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Rahimov</span>

Murtaza Gubaydullaoğlu Rahimov (7 Şubat 1934 - 11 Ocak 2023), Başkurt asıllı Rus devlet adamı ve siyasetçi, 1993-2010 yılları arası Başkurdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Ufa Devlet Petrol Teknik Üniversitesi tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">İşimbay</span> Rusyanın Başkurdistan Cumhuriyetinde bir şehir

İşimbay, Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Başkurdistan Cumhuriyeti'ne bağlı İşembay rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Ağizel ve Tayruk nehirlerinin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 103.47 km²

<span class="mw-page-title-main">Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu</span>

Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu Ufa'da bulunan tarihi bir tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Hediye Devletşina</span>

Hediye Devletşina,, Sovyet Başkurt şair, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Cumhuriyeti Devlet Marşı</span> Milli marş

Başkurdistan Cumhuriyeti Devlet Marşı Başkurdistan'ın ulusal marşıdır. 12 Eylül 1993'te benimsenen marş 12 Eylül 2008'de resmi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 1954 yılında Başkudistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edilen bayrak. Temel özellikleri bakımından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı ile aynıdır. Tasarımcısı Valentin Petrovich Viktorov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kügersen (il)</span>

Kügersen ili veya Kügersen ilçesi Başkurdistannin 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Moraktır. Başkurtça “Күгәрсен” (Kügersen) sözcüğü için “Güvercin” ifadesi kullanılır dolayı olarak İl bayrağı ve İl armasında güvercin ve yerli halkını üç damgası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuşnarenko (il)</span>

Kuşnarenko ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Kuşnarenkodır. İl 1930 yılda kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Devlet Meclisi</span>

Başkurdistan Devlet Meclisi Koroltay , Başkurdistan'ın tek meclisli ulusal yasama organıdır. Daha önceki Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti'nin yerini almıştır. 110 milletvekili ile Rusya'nın İdari bölümlerdeki yasama organlar arasında en kalabalık parlamentosu.

<span class="mw-page-title-main">Kaltası (il)</span>

Kaltası ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Kaltasıdır. İL 1930'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar</span>

Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Başkurt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandrovka Bölgesi</span>

52°40′45″K 54°24′56″D

<span class="mw-page-title-main">Sağlık Bakanlığı (Başkurdistan)</span>

Başkurdistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Başkurdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan, sağlık işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlık Binası, 1832-1838 yıllarda inşa edilen Ufa Guberniyası Vali'nin Konağında yerleşmiş. 2018'den Sağlık Bakanlığı Başkanı Mikhail Zabelin oldu.

İremel, Güneyli Urallar'ın, Chelyabinsk Oblast ve Başkurdistan topraklarında bir dağ sırtları grubu. İremel'en en yüksek noktası Büyük İremel 1582 metredir. Büyük İremel yüksekliğine göre, Yamantau dağından sonra, Güney Urallar'ın en büyük ikinci zirvesi olur.

<span class="mw-page-title-main">Mecit Ğafuri</span>

Mecit Ğafuri, Sovyet Başkurt şair, romancı, oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan'da eğitim</span>

Başkurdistan'da eğitim, Rus eğitim sisteminin bir parçasıdır. Başkurdistan'daki okul öğrencilerinin çoğu Rus dilinde eğitim görürken, Başkurt ve Tatar dillerinde eğitim görmek ya da birçok farklı azınlık dilini öğrenmek de mümkündür.