İçeriğe atla

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı
1954-1992 yılları arasında kullanılan bayrak
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Kabul tarihi31 Mart 1954
Kaldırılma tarihi1992
LakabıKızıl bayrak
Oran1:2
TasarımValentin Petrovich Viktorov

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 1954 yılında Başkudistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edilen bayrak. Temel özellikleri bakımından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı ile aynıdır. Tasarımcısı Valentin Petrovich Viktorov'dur.

Tarihçe

İlk versiyon

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1922 yılda. Bu zamanda, yüzölçümüne göre, kendi tarihinde Cumhuriyet en genişli oldu.

Başkurdistan’ın 23 Mart 1919’da kurulmasından sonra 11 Ekim 1924’te resmi bir bayrağın kullanılmasına kadar geçici bir bayrak kullanıldı. Bayrakta Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Başkurtça ve Rusça kısaltması yazılıydı.[1]

İkinci versiyon

Ekim 1924'te Başkurt Merkez Seçim Komisyonu kararnamesi uyarınca, 11 Ekim 1924 tarihli Başkurt Merkez Komitesi Kararnamesi onaylandı. “BÖSSC Devlet Dayrağının Değişmesi Üzerine” isimli kararname ile devletin ilk resmi bayrağını onaylandı. Bayrakta kızıl zemine altın sarısı orak ve çekiç ve kızıl yıldız yer aldı.[2]

Üçüncü versiyon

23 Haziran 1937 tarihinde düzenlenen 10. Başkurdistan Sovyetleri Kongresi’nde Merkez İcra Kurulu’nca kabul edilen BMSSC'nin bayrağı açıklandı.[3] Bayrak anayasanın 112. maddesinde açıklanmıştır. İfade şu şekildedir;

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır, sol köşesinde, şaftın tepesinde, Rusça ve Başkurtça "RSFSC" altın harfleri bulunan kırmızı bir kumaştan oluşur. "Başkurt ÖSSC" Rusça ve Başkurt dillerinde yazılıdır.

Dördüncü versiyon

9 Şubat 1938 tarihli Başkurdistan Prezidyumu kararı ile yeni bir bayrak onaylandı. Bayrak, Başkurtça diline ait yazı sisteminin Kiril alfabesine dönüşümüne uygun olarak değiştirildi.[4]

Beşinci versiyon

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağının değişimine uygun olarak, BÖSSC hükûmeti 31 Mart 1954 tarihinde yeni bir bayrak onayladı.[5] Bayrak, Başkurdistan’ın değiştirilen anayasasında da tanımlandı.[6] Bayrak anayasanın 112. maddesinde açıklandı. İfade şu şekildedir;

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı, bayrak direğinin üzerinde açık mavi bir şerit bulunan kırmızı bir bayraktan oluşan Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin devlet bayrağıdır. Açık mavi çubuk, bayrak uzunluğunun sekizde biridir. Kırmızı kumaşın sol üst köşesinde, altın orak ve çekiç ile üzerinde altın renkli bir kenarlık bulunan kırmızı renkli beş köşeli yıldız vardır ve orak ve çekicin altında, Rusça altın rengi harflerle Başkurtça "Başkurt ÖSSC" yazılıdır. Bayrağın genişliğinin uzunluğa oranı 1:2'dir.

Tasarım, 16 Ocak 1956'da Devlet Bayrağı Kararnamesi ile onaylandı. Kararname bayrağın kullanımını ve oranlarını standartlaştırdı. Ardından 15 Mart 1956 tarihli kararnameler ile değiştirildi.[7]

30 Mayıs 1978'de, 9. toplantıya katılan Başkurdistan Yüksek Konseyi'nin 8. olağanüstü oturumu BÖSSC'nin yeni anayasasını kabul etti. Bayrak yeni anayasanın 158. maddesinde tanımlandı.[7]

Galeri

Kaynakça

Özel
  1. ^ Aznagulov & Khamitova 2005, ss. 23
  2. ^ "Флаг Башкирской АССР 1924 г". proher.ru. 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  3. ^ Central Executive Committee of the Baskhir ASSR 1937
  4. ^ "Флаг Башкирской АССР 1938 г". proher.ru. 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  5. ^ Aznagulov & Khamitova 2005
  6. ^ Supreme Soviet of the Baskhir ASSR 1961
  7. ^ a b "Флаг Башкирской АССР 1956 г". proher.ru. 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğinin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyeti

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) (Rusça: Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика; Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialistiçeskaya Respublika), Sovyetler Birliği'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Başkurtistan ÖSSC, Rusya SFSC içindeki bir Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan bayrağı</span> Bayrak

Başkurdistan Cumhuriyeti ya da Başkurt bayrağının ortasında dostluğun sembolü olan kuray çiçeği bulunur. Ayrıca, çiçeğin yedi yaprağı Başkurdistan'a birlik ve bütünlüğü getiren yedi kabileyi temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu</span>

Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu Ufa'da bulunan tarihi bir tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyet özerk cumhuriyeti

Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ,Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. "Dağlar ülkesi" olarak tanımlanan bölgede otuzdan fazla etnik grup yaşamaktadır. Ekim Devrimi'nden sonra bölgede ortaya çıkan pan-Türkist ve pan-İslamcı hareketleri bastırılmasının ardından kurulmuştur. Başkenti Mahaçkala olan Dağıstan ÖSSC'deki diğer önemli şehirler Derbent, Kızılyar, İzberbaş ve Buynak'tı.

<span class="mw-page-title-main">Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. Başkenti Grozni idi.

<span class="mw-page-title-main">Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kabardey-Balkarya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Eski Sovyetler Birliği'nde Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinin özerk bir cumhuriyeti idi ve başlangıçta Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası idi. 16 Ocak 1922'de bölge, 1 Eylül 1921'de Dağ ASSR'sinden ve Kabardey Balkar Özerk Bölgesi'nden ayrıldı. 5 Aralık 1936'da özerk bir cumhuriyet haline geldi. Kabardey-Balkar ASSR, 30 Ocak 1991'de devlet egemenliğini ilan etti. Şu anda Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun federal bir konudur. Kabardey-Balkar ASSR, Sovyetler Birliği'nin varlığı sırasında başka egemen devletlerle sınırlanmamıştır. Çeçen-İnguşya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti gibi Kabardey-Balkar ASSR iki ulus arasında paylaşıldı. Her iki özerk cumhuriyet, Rus Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak ikamet etmiş ve Rusları etnik çoğunluk olarak nitelendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, altta mavi bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hediye Devletşina</span>

Hediye Devletşina,, Sovyet Başkurt şair, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 24 Ocak 1953 tarihinde Kazakistan SSC Yüksek Sovyeti tarafından kabul edilen bayrak. Bu bayrak, Sovyetler Birliği bayrağının bir versiyonudur. Aralarındaki fark, bu bayrakta 2/9 altta yatay olarak mavi şerit yer alır. Bayrağın yakın merkezinde orak ve çekiç figürü yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Guberniyası</span>

Ufa Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Başkurdistan Cumhuriyeti ve çevresini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Ufa idi.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Cumhuriyeti arması</span>

Başkurdistan Cumhuriyeti arması Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin ulusal sembolü olan arma. 12 Ekim 1993 tarihinde kabul edildi, 6 Temmuz 1999'da ise resmi kararla onaylandı. Rusya Federasyonu Devlet Arma Kayıtları'nda 164 numaralı olarak kaydedilmiştir. Daha önce Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arması döneminde Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arması kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar</span>

Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Başkurt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandrovka Bölgesi</span>

52°40′45″K 54°24′56″D

<span class="mw-page-title-main">Mostay Kerim</span>

Mostay Kerim, Başkurt Sovyet şair, yazar ve oyun yazarı.

Yabiga Kuşayeva, kadın hareketi bir aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bayrağı</span>

Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı 1954 yılında Karakalpak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edildi. Bayrak, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bayrağıyla aynıdır. Eski Karakalpak ÖSSC'nin 1934'ten 1992'de dağılmasına kadar kendi bayrağı vardı ve Özbek SSC'ninkine benzer şekilde gelişti. Bayrağın temel tasarımı her zaman üzerinde yazı bulunan kırmızı bir kumaştı.

<span class="mw-page-title-main">Saha Cumhuriyeti arması</span>

Saha Cumhuriyeti arması, Rusya Federasyonu içerisindeki Yakutistan'ın bayrağı ve milli marşının yanı sıra resmi bir sembolüdür. Arma, ortasında beyaz bir güneşten oluşan arka plan üzerinde tarih öncesi "Şişkin pisanitsa" petrogliflerine dayanan at sırtında bir flama taşıyan bir binicinin kırmızı silueti olan bir daireden oluşur. Merkezdeki görüntü, yedi eşkenar dörtgen kristal benzeri figür şeklindeki geleneksel Yakut süsleri ve "Республика Саха (Якутия) • Саха Өрөспүүбүлүкэтэ" yazılarıyla çerçevelenmiştir. Bu arma, resmi olarak 26 Aralık 1992'den beri kullanılmaktadır.