İçeriğe atla

Başkomiser

Başkomiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.[1]

Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü rütbeleri
RütbeMeslek Dereceleri
Emniyet Genel Müdürü Dereceüstü
1. Sınıf Emniyet Müdürü1
1. Sınıf Emniyet Müdürü2
2. Sınıf Emniyet Müdürü3
3. Sınıf Emniyet Müdürü4
4. Sınıf Emniyet Müdürü5
Emniyet Amiri6
Başkomiser7
Komiser8
Komiser yardımcısı9
Kıdemli Başpolis Memuru10
Başpolis Memuru11
Polis Memuru12
Çarşı ve Mahalle Bekçisi
Türkiye'de Başkomiser rütbesi

Türkiye'de Başkomiser, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Komiser ile Emniyet Amiri arasında olan Polistir. Eskiden Serkomiser veya 1. Komiser olarak bilinmekteydi.[2]

Başkomiserler Polis Akademisi'ne bağlı olan Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun olurlar.

Karakollarda;

  • Karakol Amirliği,
  • Şubelerde Büro Amirliği yaparlar.

Güvenlik Bilimleri Fakültesi Mezunu Başkomiserler bu rütbede 3 yıl, meslekiçi Komiser Yardımcılığı kursunu bitirmiş Başkomiserlerin bekleme süresi 3 yıldır. Bu süre sonunda Emniyet Amirliği sınavında (o yıl emniyet amiri olacak A sınıfı Akademili başkomiserlerin %10'u kadar B sınıfından A sınıfına amir alınır.) %10 barajını aşanlar (A sınıfı) Emniyet amiri olurlar. Sınava girmeyenler ve kazanamayanlar için yaş haddi'dir.

Ayrıca bakınız

  • Emniyet Genel Müdürlüğü rütbe dereceleri ve işaretleri

Kaynakça

  1. ^ "Başkomiser nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Başkomiser olma şartları, maaşları ve iş imkanları". Hürriyet. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  2. ^ Bülent Akkaya. "Geçmişten Günümüze Türk Polis Teşkilatında Rütbeler" (PDF). arastirmax.com. Turkish Studies. 14 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polis Koleji</span>

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

İnci Sezer Becel, Türk bürokrat. Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Nevşehir Valiliği yapmış, çeşitli ilçelerde kaymakam olarak hizmet vermiştir. Resmi Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirilmiştir.

Hasan Özdemir, Türk polis, bürokrat ve siyasetçidir.

Polis Memuru, Polis Teşkilatında kullanılan bir ünvandır. Teşkilatın büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Komiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

Emniyet Amiri, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Komiser Yardımcısı, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

Ramazan Er, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

Selahattin Toker -, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Polis Ajansı (Japonya)</span>

Ulusal Polis Örgütü Japonya'da Bakanlar Kurulu Bürosu, Ulusal Kamu Güvenliği Kurulu tarafından yönetilen bir örgüttür ve Japon polis sisteminin merkezi eşgüdümcü kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Emniyet Müdürlüğü</span>

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul ilinin polis teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">1. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

1. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir polis rütbesidir. Emniyet Genel Müdürü ve 2. Sınıf Emniyet Müdürü arasında yer alan rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">2. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

2. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir polis rütbesidir. 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve 3. Sınıf Emniyet Müdürü arasında yer alan rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">3. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

3. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir polis rütbesidir. 2. Sınıf Emniyet Müdürü ve 4. Sınıf Emniyet Müdürü arasında yer alan rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">4. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

4. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir Polis rütbesidir. 3. Sınıf Emniyet Müdürü ve Emniyet amiri arasında yer alan rütbedir. Eskiden 1. Sınıf Merkez Memuru veya 2. Sınıf Emniyet Amiri olarak bilinmekteydi.

Mustafa Orhan Taşanlar, Türk polis, bürokrat, vali, eski İstanbul Emniyet Müdürü.