İçeriğe atla

Baş ağ sorumlusu

Bir baş web sorumlusu (CWO), tüm intranet ve web siteleri dahil olmak üzere bir kuruluşun ağ varlığından sorumlu en üst düzey şirket yetkilisidir (yönetici). Kurumsal bir memur pozisyonu olarak, CWO doğrudan CEO'ya rapor verir. Bir CWO genellikle HTML, CSS, JavaScript, PHP, ASP, SQL vb. Yazılım dillerinde çok yetenekli olmalıdır. Büyüyen dijital baş görevli kadar yaygın bir rol değildir.

Bir CWO, bilgisayarlar, sistemler ve programlama hakkında büyük bir anlayışa sahip olmalıdır. Bu pozisyon sadece çeşitli programlama dilleri hakkında bilgi gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda dijital grafik, tasarım ve yaratıcı yazma becerilerini de içerebilir. Modern CWO'ların bir web yöneticisi veya web geliştiricisi olmaktan daha büyük görevleri vardır. Bunun yerine, şirketleri için tüm çevrimiçi varlığı kontrol etme kapsamına alınırlar. Genel olarak, bir CWO pozisyonu, bir web geliştiricisinin başarması gereken en prestijli unvandır.

Birçok şirketin CWO'su yoktur, çünkü pozisyon çok sayıda alanda bilgi sahibi olan bir kişiyi gerektirir; Bunun yerine, şirketler web varlıklarını farklı başlıklara ayırabilir: Ön Uç Geliştiriciler, Arka Uç Geliştiriciler, Sunucu Programcıları, Web Yöneticileri, Web Tasarımcıları ve Grafik Sanatçıları. Tipik olarak, bir CWO yukarıda listelenen tüm başlıklarda akıcıdır ve birçok sorumluluğu vardır.

1999 CIO dergisinin kapak hikâyesi şu soruyu sordu: Şirketlerin yeni bir yönetici pozisyonu oluşturmasının zamanı geldi mi — Baş Web Sorumlusu — "şirket intranetlerinin, ekstranet ve Web sitelerinin stratejilerini denetlemek için?"[1] Makale için görüşülen altı uzman kendi bakış açılarına bölündü. Bazıları, herhangi bir yeni pozisyonla ilgili görevlerin zaten şirket içindeki BT personeli tarafından ele alınması veya doğrudan CEO tarafından yönlendirilmesi gerektiğini savundu. Diğerleri, tipik bir CIO'nun teknoloji konularına çok fazla odaklanması nedeniyle, "tüm ağ tabanlı faaliyetleri koordine etmek ve hem insanları hem de sermayeyi kendi organizasyonuna kaynak koymak için yeni bir pozisyon oluşturulması gerektiğini" söyledi."[1]

Fortune 500 şirketi tarafından CWO rolünün en erken yaratılması 1999'da Colgate-Palmolive tarafından yapılmış olabilir.[2]

20 Mart 2000 tarihli 'Inter@ctive Week' sayısında yer alan "Chief Web Officers Take Charge" makalesi, görüşmeler ve Web profesyonelleri anketi yoluyla CWO'ların rollerini ve sorumluluklarını araştırdı.[3]

2005'ten başlayarak, daha fazla yazar bir CWO pozisyonu oluşturma ihtiyacına dikkat çekmeye başladı.[4][5][6][7] Bu yazarlar, bir kuruluşun Web ile ilgili tüm faaliyetleri koordine etmeye ve yönlendirmeye odaklanan C düzeyinde bir yöneticiye sahip olma ihtiyacına dikkat çekti. Cherian, bir işletme içindeki CWO pozisyonuna duyulan ihtiyacı şu basit soruyla ortaya koydu: "Bir Baş Web sorumlusu tarafından yönetilen ve her işletme işlevi için özel personelden oluşan merkezi bir internet grubunuz (CIG) var mı?"[4]

CIO ve CTO İlişkisi

Cwo'nun konumu, bir kuruluşun tüm Web ortamına ve varlığına odaklanma ve koordine etme ihtiyacı nedeniyle Baş Bilgi Sorumlusu (CIO) ve Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) pozisyonlarından belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bir CIO tipik olarak işletme için BT planlaması, satın alma ve mimariye odaklanır; Bir CTO "esas olarak yeni teknolojilerin geliştirilmesini denetlemektedir."

Sorumluluklar

CWO pozisyonunun sorumlulukları, işletmenin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak işletmeler arasında farklılık gösterir. Bir CWO, Web ve web sitesi yönetişimi konularında derin ve geniş bir anlayışa sahip olmalıdır. Bazı konuların içinde CWO yetki alanı kapsamaktadır online strateji, bütçeleme, sistem ve yazılım yönetimi, barındırma, online pazarlama ve iletişim, e-ticaret, müşteri hizmetleri, iş geliştirme, çevrimiçi topluluk ve sosyal medya, web içerik geliştirme ve iş akışları, Web grafik tasarımı, kullanıcı deneyimi (analiz/tasarım), bilgi/veri mimarisi, web sitesi analytics, güvenlik, arşivleme, erişilebilirlik, yasal sorunlar (örneğin, telif hakkı, DRM, markave gizlilik) ve eğitim, arasında Diğerleri.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Jahnke (1 Nisan 1999). "The Powers That May Be: Executive Offices: Some CIOs think it's time for corporate America to anoint the Chief Web Officer". CIO, Section 2, WebBusiness. ABD: CIO. 12 (12): 28-37. ISSN 0894-9301. 
  2. ^ "Colgate-Palmolive Names Jack Haber Chief Web Officer". August 1999. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2010. 
  3. ^ Sprangler (20 Mart 2000). "Chief Web Officers Take Charge". Inter@ctive Week. 7 (11): 70-76. 
  4. ^ a b "One Simple Strategy to Organize Your Online Business". September 2005. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2010. 
  5. ^ "It's Time for a Chief Web Officer". April 2006. 13 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Where Does the Web Fit?". November 2006. 13 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2010. 
  7. ^ "Does your company need a Chief Web Officer?". November 2006. 24 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

Google Workspace, Google tarafından abonelik tabanlı olarak sunulan, bulut bilişim verimliliği ve iletişim ve iş birliği sistemi araçları ve yazılımıdır.

MSN TV, Microsoft'un iletişim programı olan Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine kurulmuş bir sistemdir. Hem televizyonda görüntü için kullanılan ince bir istemcinin adıydı ve onu destekleyen çevrimiçi hizmet idi. Ürün ve hizmet, Microsoft Corporation tarafından satın alınmış ve MSN'e WebTV Networks, Inc. tarafından geliştirilmiştir. 1990'ların ortalarında geliştirilen çoğu ince istemci, şirket intranetleri için disksiz iş istasyonları olarak konumlandırılmışken WebTV, web erişimi için bir tüketici cihazı olarak konumlandırıldı.

İşletme enformatiği, işletme yönetimi ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan sosyo-teknik bir disiplindir. İşletme enformatiği eğitimi üniversite düzeyinde verilmekte, bir işletme enformatiği bölümü ya da programını bitiren üniversite mezunları işletme enformatiği uzmanı unvanı almaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki bazı üniversitelerde de işletme enformatiği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Üniversitelerin benzer bölümleri kimi zaman:

<span class="mw-page-title-main">Forvet (futbol)</span> futbolda rakip takımın kalesine en yakın oynayan oyuncu

Forvet pozisyonu, futbolda rakip takımın kalesine en yakın oyuncudur ve gol atıp takımına skor kazandırmakla sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Aydın</span>

Cenk Aydın uluslararası bankacı ve yatırımcıdır. Lara Holdings and Investments BV kurucusu plan Aydın, 1999 yılında kariyerine Citigroup New York'ta başlamış, Kuzey Amerika ve Küresel Stratejiler geliştirdikten sonra, 2004 yılında Londra'da Küresel Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı bölümünde Enerji Bölüm Endüstri Başkanı olmuştur. 2007 yılında Bank of America Londra'da Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölümlerinden sorumlu COO ve Uluslararası İşletme Komitesi Üyeliği yaptıktan sonra 2009 yılında JPMorgan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika küresel genişleme stratejilerinin başına geçmiştir. Kariyerine yatırımcı ve girişimci olarak devam eden Cenk Aydın, özellikle technoloji bazlı Finans ve Enerji Şirketlerine yatırım yapıp uluslararası büyümelerine katkıda bulunmaktadır.

TemplateMonster web siteleri için kullanıma hazır şablonlar, kurulum sayfaları, pazarlama içerikleri, haber bültenleri gibi çeşitli pek çok web sitesi geliştirmeye yönelik çözüm üreten ve satışını gerçekleştiren bir şirkettir. 26,000’den fazla ürün çeşidine sahip bir şirket olarak web sitesi şablon tedariki konusunda zirve oyuncusu olmaya devam ediyor. TemplateMonster genel merkezi Brooklyn, New York’tadır. Alexa raporuna göre resmi web sitesi templatemonster.com dünya çapında en çok ziyaret edilen 2000 web sitesinden biridir.

Merkezi New York City, Midtown Manhattan'daki Park Avenue'de bulunan Colgate-Palmolive, Amerikan kökenli, çok uluslu bir tüketici ürünleri şirketidir. Şirket, ev ürünleri, sağlık bakımı, kişisel bakım ve veteriner ürünlerinin üretimi, dağıtımı ve sağlanmasında uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook Web</span> Microsoftun işlettiği bir kişisel bilgi yöneticisi ağ uygulamasıı

Outlook Web Microsoft'tan bir kişisel bilgi yöneticisi web uygulamasıdır. Office 365, Microsoft Exchange Server ve Exchange Online'da bulunur. Web tabanlı bir e-posta istemcisi, bir takvim aracı, bir kişi yöneticisi ve bir görev yöneticisi içerir. Ayrıca, eklenti entegrasyonu, web üzerinde Skype ve tüm web uygulamalarında bulunan birleştirilmiş temalar yanı sıra uyarılar da içerir. Outlook web, kullanıcının seçebileceği web uygulamalarının listesini getiren Uygulama Başlatıcı simgesini kullanarak gezinir. Mayıs 2016 itibarıyla, Microsoft, Outlook Web ve Office 365 altyapısını kullanmak için, Outlook.com'u güncelledi. Outlook.com'u önizleme dışı bıraktıktan sonra, Ağustos 2016'da tamamladı. Outlook Web, Office 365 aboneliği ile birlikte veya kurum içi Exchange Sunucusu satın alınarak dahil edilir.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşimini yönetmek için bir yaklaşımdır. Müşterilerle olan iş ilişkilerini geliştirmek, özellikle müşteriyi elde tutmaya ve sonuçta satış büyümesini artırmaya odaklanarak, bir şirket ile müşterilerin geçmişi hakkındaki veri analizini kullanır. Salesforce ve Microsoft Dynamics CRM gibi müşteri ilişkileri yönetimi hizmetleri var.

<span class="mw-page-title-main">Werner Vogels</span>

Werner Hans Peter Vogels, Amazon şirket içi teknoloji inovasyonunu sağlamaktan sorumlu teknoloji şefi ve başkan yardımcısıdır. Vogels'in, Amazon'da geniş iç ve dış sorumlulukları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

Bu, şirket ve organizasyon'dakı meslek unvanların bir listesidir.