İçeriğe atla

Bağcılar Meydanı

Bağcılar Meydanı
Meydan
Bağcılar ilçe merkezinden bir görüntü
Bağcılar ilçe merkezinden bir görüntü
ÖzelliklerAtatürk Anıtı, Bağcılar Merkez Camii, İstanbul Kitapçısı, İSPARK, çiçekçi, sosyal donatı alanı
Açılış tarihi17 Kasım 2021
İmkanlarLine M1 Line T1
Yüzey alanı55.000 m2
KonumBağcılar, İstanbul
Meydandaki Atatürk heykeli.

Bağcılar Meydanı veya resmî ismiyle 15 Temmuz Millî İrade Meydanı, İstanbul'un en büyük meydanıdır[1]

Tarih

Meydana çıkan Kabataş-Bağcılar tramvayı

Bağcılar Meydanı tarih boyunca şuanki haline gelene kadar pek çok değişikliğe uğramıştır. Osmanlı döneminde sadece bir bucak merkezi olan Bağcılar, o dönemler Çıfıtburgaz adıyla anılmaktadır.

Bağcılar Meydanı civarlarında, köy halkının yararlanması adına dönemin padişahı Genç Osman tarafından Cami yaptırılmıştır.[2] Caminin varlığı belgelerle ispatlansa da, günümüzde tahrip olmuştur. İlçenin yazılı ve görsel kaynaklarında meydanda eski dönemlerde kilisenin olduğu da bilinmektedir. Bağcılar Meydan metrosu gelene kadar bir kavşak şeklinde olan Bağcılar Meydanı, metronun gelmesiyle birlikte kavşak özelliğini tamamen kaybetmiştir. 1990'a kadar Atatürk Büstünün oluşturduğu kavşakla bilinen meydan, 1990'lı yıllardan itibaren dönen kavşak şeklinde tasarlanmış, 2011 yılından itibaren de tamamen bir meydan haline gelmiştir. 2016 yılında bölgenin trafik ve otopark sorununu çözmek, meydanın sosyal donatısını daha da artırmak amacıyla yapılan düzenleme 2021 yılında sona ermiş ve meydan şuanki haline bürünmüştür.

Bağcılar Meydanı 1162 araçlık zemin altı İSPARK otoparka sahiptir. Meydanda İstanbul Kitapçısı da bulunmaktadır.

Ulaşım

Bağcılar Meydanına çeşitli toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak mümkündür.

Bağcılar Meydanından geçen İETT hatları şu şekildedir:

36CY, 92, 92B, 92K, 92Ş, 92T*, 97G, 98D, 98K, 98Y, HT1

*Sadece Taksim yönüne

Ek olarak 92G ve 92M hatları Bağcılar Meydanından geçmese de meydanın oldukça yakınından geçmektedir.

Bağcılar Meydanından geçen minibüs hatları şu şekildedir:

Topkapı-Otocenter, Topkapı-Evren Mahallesi, Bakırköy-Kocasinan, Bakırköy-Kemalpaşa, Bakırköy-Evren Mahallesi, Bakırköy-Barbaros, Bakırköy-İstoç, Bakırköy-Yenimahalle, Topkapı-Bağcılar-Giyimkent, Topkapı-Yüzyıl, Topkapı-İkitelli, Topkapı-İstoç, Bağcılar Devlet Hastanesi-Basın Tesisleri, Bağcılar Devlet Hastanesi-Evren Mahallesi, Bağcılar Devlet Hastanesi-İstoç

Bağcılar Meydanından geçen raylı sistem hatları şu şekildedir:

M1B (Yenikapı-Kirazlı) meydan içinde ve T1(Bağcılar-Kabataş) 7-10 dakikalık yürüme mesafesindedir.

Özellikleri

Meydanda İstanbul Kitapçısı, 1162 kapasiteye sahip İSPARK zemin altı otopark, Atatürk Anıtı, Çiçekçi ve çeşitli sosyal donatı alanları yer almaktadır. Yapılan planlamalarda, meydanın belirli noktalarında yer alan binaların yıkımıyla birlikte meydan İstanbul'un en büyük meydanlarından biri olacaktır. Meydan, Taksim Meydanına benzer bir şekilde içinde kapalı bir cadde barındırmakta, alışveriş olanaklarına ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "T.C. Bağcılar Belediyesi". bagcilar.bel.tr. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlendi". 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fındıkzade</span>

Fındıkzade İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Topkapı ile Aksaray arasında şehrin sur içine girmek için kullanılan iki ana arteri olan Millet Caddesi ile Vatan Caddesi'ni birleştiren semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Şişhane</span>

Şişhane İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Vefa, Fatih</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Vefa, İstanbul sur içi diye tabir edilen tarihî yarımadada bulunan eski bir semttir. Vefa, Fatih sınırları içinde bulunmaktadır. Semt idari olarak "Molla Hüsrev" mahallesine karşılık gelmektedir. Bozasıyla meşhur olan semt, Vefa Spor Kulübü ile de bilinmektedir. Ayrıca hala eğitim-öğretime devam etmekte olan tarihi Vefa Lisesi bu semtte bulunmaktadır. Süleymaniye Camii ve Vefa Kilisesi bu semtte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

Merkez, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Güngören ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Gençosman; batısında Güneştepe; güneyinde Güven ve Akıncılar; doğusunda Sanayi, kuzeybatısında ise Bağcılar ilçesine bağlı Merkez, Bağcılar mahalleleri bulunur.

Merkez, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Bağcılar ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Çınar; kuzeybatısında Sancaktepe batısında Yenigün; güneyinde Güngören ilçesine bağlı Güneştepe; ve Mareşal Çakmak doğusunda Gençosman, Sanayi ve Güngören ilçesine bağlı Merkez mahalleleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılar Meydan (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Bağcılar Meydan Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M1ʙ hattında yer alan ve 14 Haziran 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Bağcılar'ın Sancaktepe Mahallesi'nde Çarşı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İSTOÇ (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

İSTOÇ Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 14 Haziran 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı Bulvarı</span> İstanbulda bir bulvar

Tarlabaşı Bulvarı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Taksim Meydanı'ndan başlayarak Tarlabaşı boyunca devam eden ve Tepebaşı, Refik Saydam Caddesi'nde sonlanan bulvar.

<span class="mw-page-title-main">Dörtyol Meydanı</span> Esenlerde meydan

Dörtyol Meydanı veya resmi adıyla Esenler Cumhuriyet Meydanı, Esenler ilçesinin meydanıdır. Atışalanı Caddesi, İnönü Caddesi, İstanbul Caddesi ve Davutpaşa Caddesi'ni birleştirdiği için bu adı almıştır. Bu caddeler vasıtasıyla sırasıyla Atışalanı, Üçyüzlü, Esenler metro istasyonu ve Yıldız Teknik Üniversitesi'ne ulaşılır. Meydanın adı 2013'teki Mısır Olaylarından dolayı Rabia olarak değiştirilmek istenmiş fakat bu gerçekleşmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millet Caddesi</span>

Millet Caddesi veya resmî adıyla Turgut Özal Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde, ilçeyi ikiye bölmektedir. Caddeden Bağcılar-Kabataş tramvayı yanı sıra birçok İETT otobüsü geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılar (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul tramvayı istasyonu

Bağcılar Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 14 Eylül 2006'da hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Bağcılar'ın Merkez Mahallesi'nde yer almaktadır.

Zeytinburnu'dan geçen ulaşım hatları;

Bakırköy'den geçen ulaşım hatları;

Bağcılar'dan geçen ulaşım hatları;

Bahçelievler'den geçen ulaşım hatları;

Küçükçekmece'den geçen ulaşım hatları;

Esenler'den geçen ulaşım hatları;

Bayrampaşa'dan geçen ulaşım hatları;