İçeriğe atla

Bazochesli Gervase

Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise (ölüm. Şam, Mayıs 1108) 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.

Hayatı

Mont-Notre-Dame Kilisesi kalıntıları
Taberiye kalesinde Haçlı kalıntıları

Kendisiyle çağdaş olan Nogentli Guibert onu şöyle tanımlıyodu "Soissons Kalesinden soylu bir kana sahip şövalye".[1][2] Aixli Albert'e göre "Batı Fransa topraklarında doğmuş en ünlü ve soylu adam".[1] Gervase'nin erkek kardeşi Bazoches-sur-Vesles lorduydu. Gervase Haçlı Seferine katılmadan önce Mont-Notre-Dame kilisesinin koruyucusuydu.(advocatus)[1][3] Dönemin Arap tarihçisi İbn Kalanisi ise ondan biniciliği, yiğitliği, atılganlığı ve savaştaki hünerleriyle meşhur olan Frenk komutan diye bahseder. Gervase Kudüs Krallığının önemli bir üyesi haline geldi.[1][3] Önce Kral Boudin'in mahiyetinde kahya olarak hizmet etti daha sonra Celile Kontu Falkenbergli Hugh'ın pusuya düşürülerek öldürülmesi üzerine Celile Kontuluğu kendisine verildi.[4][5] 1106'da Sur Müslümanları Celile'nin Toron kalesine, Şam atabeği Tuğtekin ise Tiberias bölgesine baskın yaptılar. Ancak çok fazla zarar veremediler. Boudin ve Tuğtekin'in elçileri Celile'ye karşı Müslüman baskınlarını geçici olarak sona erdiren bir mütareke imzaladılar.[6] Tuğtekin Celile'yi tekrar işgal etti ve Taberiye kırsalında Gervase'yi mahiyetiyle birlikte esir aldı. Tuğtekin Gervase'nin karşılığında Akka, Hayfa ve Taberiye'nin teslimini istedi.[1][6][7] Fakat kral sadece bir miktar para verebileceğini söyledi. Bunun üzerine Mayıs 1108'de Şam'da Tuğtekin'in emriyle infaz edildi. Kaynaklara göre Gervase bir ağaca bağlanmış ve ölene kadar askerler üzerine ok yağdırmıştır. Kafa derisi bir mızrağa takılmış, kafatası da kadeh yapılmıştır.

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e Murray 2000, s. 201.
  2. ^ Kostick 2008, s. 173.
  3. ^ a b Kostick 2008, s. 174.
  4. ^ Asbridge 2012, s. 127.
  5. ^ Runciman 1989, s. 95.
  6. ^ a b Runciman 1989, s. 96.
  7. ^ Friedman 2002, ss. 121-122.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

Sir James Cochran Stevenson Runciman CH, Steven Runciman olarak tanınır. Orta Çağ ile ilgili çalışmaları bilinen Britanyalı tarihçi. En tanınmış eseri, üç ciltlik Haçlıların Tarihi 'dir (1951–54). 1940'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde Bizans sanatı ve tarihi dersleri vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

Tuğtekin veya tam adıyla Zahireddin Tuğtekin, Türk asıllı asker ve Büyük Selçuklu Devleti altında, 1097 - 1128 arasında, Suriye Selçuklu Devleti Şam Emiri ve sonra aynı devlete tabi Böriler Şam Atabeyi olan yönetici. Kalıtsal Şam Atabeyleri olan Böriler hanedanı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fulk (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Foulques, genç Foulques olarak da bilinir, 1109 ile 1129 yılları arasında V. Foulques olarak Anjou Kontu, 1131 ile ölümüne kadar Kudüs Kralıdır. Hükümdarlığında Kudüs Krallığı en geniş topraklarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kalesi</span>

Şam Kalesi Suriye, Şam'da büyük bir Orta Çağ müstahkem sarayı ve hisarıdır. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Şam eski şehrinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roger de Salerno</span> Haçlı

Ruggero di Salerno, 1112 ile 1119 yılları arasında Antakya Prensliği naibidir.

Aksungur el-Porsuki, 1113 ile 1114 ve tekrar 1124 ile 1126 yılları arasında Musul emiri.

<span class="mw-page-title-main">Falkenbergli Hugh</span>

Fauquemberguesli Hugh, diğer bilinen isimleriyle St Omerli Hugh ya da Falchenbergli Hugh 1101'den ölümüne kadar Celile Kontu. Birinci Haçlı Seferine katılmadan önce Fauquembergues lorduydu. Kudüs Kralı Baudouin, Tancred'in gönüllü tahttan vazgeçmesi sonucu Celile Kontluğunu kendisine verdi. Hugh Baudouin'e Fatimilere karşı mücadelesinde yardım etti ve Selçuklu bölgelerine akınlar yaptı. Toron ve Chastel Neuf kalelerini inşa etti. Şam Atabeği Tuğtekinle girdiği savaşta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Celile Kontluğu</span>

Celile Kontluğu veya Celile Prinkepsliği, Kudüs Haçlı Krallığı'nın dört büyük fiefinden biriydi. Kontluğun doğrudan varlıkları, Celile'de Taberiye etrafında düzgün bir şekilde yerleşmişti, ancak tüm vassalleriyle, lordluk tüm Celile'yi ve güney Fenike'yi kapsıyordu. Beyrut, Nasıra ve Hayfa lordlukları Celile'nin vassallarıydı. Prenslik, en azından ismen, 1099 yılında Tancred'e Godfrey de Bouillon tarafından Taberiye, Hayfa, Bethsan verildiğinde kuruldu. Fakat 1101'de Boudouin Hayfa'yı Geldemar Carpenel'a vererek Tancred'in gücünü kısıtladı ve Tancred Antakya Kontluğuna vekalet etmeye zorlandı. Kontluk 1187 yılında Selahaddin Eyyubi tarafından ortadan kaldırıldı. Fakat Baronların Haçlı Seferi sonrasında bazı toprakları kısmen de olsa tekrar kazanıldı.

Kserigordos, modern tarih yazımında sıklıkla yanlışlıkla Kserigordon, Anadolu'da bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sayda Kuşatması</span> Norveçli Haçlı Seferinde 1110 muharebesi

Sayda Kuşatması Birinci Haçlı Seferi sonrasında bir olaydır. Kıyı kenti Sayda, Venedik doçesi Ordelafo Faliero'nun yardımıyla Kudüs Kralı I. Baudouin ve Norveç Kralı I. Sigurd kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

Şakhab Muharebesi, 25 Ocak 1126'da Kudüs Kralı II. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu ile Tuğtekin tarafından yönetilen Şam Selçuklu Emirliği arasında yapıldı. Haçlılar, Müslüman ordusunu sahada mağlup ettiler, ancak Şam'ı ele geçirme hedeflerinde başarısız oldular.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de Milly</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1120-1171den sonra)

Philippe de Milly, aynı zamanda Nabluslu Philippe olarak da bilinir, Kudüs Krallığı'nda bir baron ve Tapınak Şövalyeleri'nin yedinci Büyük Üstadıdır. Kısa bir süreliğine Kutsal Topraklarda ozan Peire Bremon lo Tort'u görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Göz Muharebesi</span> 1187 Orta Çağ muharebesi

Ayn Göz (Cresson) Muharebesi, 1 Mayıs 1187'de "Ayn Göz (Cresson) Pınarı"nda Frenk ve Eyyubi güçleri arasında küçük bir muharebedir. Kaynağın kesin yeri bilinmemekle birlikte Nasıra civarında bulunmaktadır. Çatışma, iki ay sonra Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Krallığı'nın kesin yenilgisinin başlangıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Courtenaylı Agnes</span>

Courtenaylı Agnes, oğlu IV. Baudouin'in saltanatı sırasında Kudüs Krallığı'nda önemli bir etkiye sahip olan soyluydu. Kraliçe olmamasına rağmen, Kraliçe Melisende'den sonra krallık tarihindeki en güçlü kadın olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Onfroy de Toron</span>

IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.