İçeriğe atla

Bazaleti Gölü

Bazaleti Gölü
ბაზალეთის ტბა (Gürcüce)
Günbatımında Bazaleti Gölü
Harita
Havza
KonumTiflis, Gürcistan
Koordinatlar42°2′16″K 44°40′46″D / 42.03778°K 44.67944°D / 42.03778; 44.67944
Genel bilgiler
Yüzölçümü1,55 km2 (0,60 sq mi)
En derin noktası30 m (98 ft)
Wikimedia Commons
Gürcistan üzerinde Bazaleti Gölü
Bazaleti Gölü
Bazaleti Gölü (Gürcistan)
Kafkaslar üzerinde Bazaleti Gölü
Bazaleti Gölü
Bazaleti Gölü (Kafkaslar)

Bazaleti Gölü (Gürcüce: ბაზალეთის ტბა, bazaletis t'ba) Doğu Gürcistan'da ülkenin başkenti Tiflis'in 60 km kuzeybatısı ve Duşeti İlçesi'nin 5 km güneyi civarında bulunan bir göldür. Gölün yüzölçümü 1.22 km² ve maksimum derinliği 30 m'dir. Bazaleti Gölü'nün bir çıkışı olduğu biliniyor ancak henüz tespit edilemedi. Göl, balık yetiştiriciliği, sulama ve rekreasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Tarihi

Yakındaki köy ve gölün çevresindeki tarihi semt Bazaleti olarak da bilinir. 1626'da iki rakip Gürcü lider arasındaki Bazaleti Muharebesi burada gerçekleşti. Gölün etrafındaki alan gelişen bir Orta Çağ kasabasına ev sahipliği yapıyor ve birçok efsaneyle bilinmektedir. Yerel efsaneye göre, gölün dibinde altın bir beşikte altın dudaklı bir çocuk yatar. Göl, annesinin gözyaşlarından oluşmuştur. Hikâye bir Gürcü şiirinde yeniden işlenmiştir. Yerel halk, göldeki suyun devridaim yaptığını iddia ediyor. Gölde boğulan ve daha sonra yakındaki bir köyde bir kuyuda bulunan bir boğa hakkında bir hikâye anlatırlar.

Şu anda bölge, modern bir turizm kompleksi tarafından hizmet verilen popüler bir rekreasyon alanıdır.[1]

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ "The Bazaleti complex". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan</span> Ardahan ilinin merkezi olan şehir

Ardahan, Türkiye'nin kuzeydoğu kısmında, Gürcistan sınırı yakında yer alan bir kenttir. 1992'den bu yana Türkiye'nin Karadeniz ikliminin Kafkaslar üzerinde hakim olduğu Ardahan ilinin merkezidir. 2012 yılı itibarıyla 19.075 olan nüfusuyla Türkiye'deki en küçük il merkezidir. Ardahan Merkez ilçesinin güneyinde Göle, kuzeyinde Hanak, doğusunda Çıldır ve batısında Artvin'in Şavşat ilçesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göle</span> Ardahanın bir ilçesi

Göle, Ardahan iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hafik</span> Sivasın ilçesi

Hafik, eskiden Koçhisar, Sivas ilinin 39 km doğusunda yer alan, 2.382 km² yüz ölçümüne sahip bir ilçesidir. Kızılırmak havzasında Sivas-Erzincan kara yolu üzerinde kurulmuştur. Bilinen en eski adı Hafik olup 13. yüzyılda İbni Bîbî tarafından kaydedilmiştir. 1873 yılında Koçhisar adıyla kaza olmuştur. 1926 yılında Hafik adı yeniden kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Türkiyede bir baraj

Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın yapılmasıyla birlikte birçok köy boşaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nazik Gölü</span> Ahlatta bir göl

Nazik Gölü, Bitlis ili Ahlat ilçesinin kuzeybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gölköy, Bolu</span>

Gölköy, Bolu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcakışla, Şarkışla</span>

Kızılcakışla, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. 1992-2014 yılları arası belde olan yerleşim birimi, 2014 yerel seçimlerinden sonra nüfus sayısının 2000'in altına düşmesinden dolayı tekrar köye dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Kirazdere Barajı</span> Kocaelide Bulunan Bir Baraj

Kirazdere Barajı, Kocaeli'de, Kirazdere Çayı üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1987-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy</span> Taşovada bir köy

Boraboy, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Mogan Gölü</span> Ankarada bir alüvyal set gölü

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Gölü</span> Gürcistan ve Türkiye arasında bir göl

Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün kıyısında yer alan Kenarbel köyünün Gürcüce eski adından dolayı Kenarbel Gölü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkısığı Gölü</span> Adapazarıda bir göl

Taşkısığı Gölü, Sakarya ili, Adapazarı ilçesi sınırlarında yer alan göl. Yüzölçümü 90 hektar olan gölün suları tatlıdır. Merkeze uzaklığı 15 km, rakımı 15 metredir. Göl dip kaynaklarından beslenmektedir. Orman bakanlığı tarafından sulak alan statüsünde korunmaya alınmıştır. 444 hektarlık alana sahip olan Taşkısığı Gölü 30.12.2022 tarihinde koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yazlık Saray</span>

Yazlık Saray, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir yazlık saraydır. Saray, Çin imparatorlarının yazlık sarayı olup günümüzde popüler bir turizm merkezi ve rekreasyon alanı olarak hizmet vermektedir.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

Bazaleti Muharebesi 1626 sonbaharında Kaheti Kralı I. Teimuraz ve ona muhalif Gürcü asilzade Giorgi Saakadze arasındaki muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Vezirsuyu Tabiat Parkı</span> Samsunda tabiat parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.