Baz istasyonu
Baz istasyonu, iki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birimdir. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak, baz istasyonu hem sinyal alır, hem de sinyal gönderir yani iki antenden oluşur. Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapma kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanır. İnsanların dikkatini çekmemek için, baz istasyonları değişik boy ve şekillerde olabilir.
Baz kelimesi İngilizce base (temel, taban, esas) kelimesinin Türkçeye geçmiş şeklidir. Baz istasyonu cep telefonu ile haberleşmede elektromanyetik sinyalleri yayınlayan veya alan bir anten ile bir radyo verici alıcısıdır.
BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yönetmeliğine göre, baz istasyonlarında belirlenmiş güvenlik mesafesindeki cihaz başına düşen elektrik alanı sınır değeri 900 MHz için 10,26 V/m'yi, 1800 MHz için 15.1'i geçemez. Bu değerler ICNIRP (Uluslararası İyonlaşmamış Radyasyondan Korunma Komisyonu) tarafından belirlenen ve tüm operatörler tarafından referans alınan dünya standardı olan 41,2 V/m'nin 4 kat daha düşük seviyesine denk gelmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, "baz istasyonlarından ve kablosuz ağlardan gelen zayıf RF sinyallerinin sağlık açısından olumsuz etkilere neden olduğuna dair ikna edici hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığı" sonucuna vardı.[1] Bilim camiasının fikir birliği, bu cep telefonu baz istasyonu antenlerinden gelen gücün, insanlar antenlere doğrudan erişimden uzak tutulduğu sürece sağlık açısından tehlike oluşturmayacak kadar düşük olduğu yönündedir.
Türkiye'de baz istasyonu bulunan GSM operatörleri
Kaynakça
- ^ "Electromagnetic fields and public health: Base stations and wireless technologies". World Health Organisation. 19 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2014..