Bayuvarlar
Bayuvarlar (Almanca: Bajuwaren) Kavimler Göçü'nün sonlarına doğru Avusturya, Aşağı Bavyera ve Güney Tirol bölgelerinde ortaya çıkan halkın adıdır. Türkçeye Bavyera olarak aktarılan terim kökenini bu halkta bulmaktadır.
Bayuvarlar (Almanca: Bajuwaren) Kavimler Göçü'nün sonlarına doğru Avusturya, Aşağı Bavyera ve Güney Tirol bölgelerinde ortaya çıkan halkın adıdır. Türkçeye Bavyera olarak aktarılan terim kökenini bu halkta bulmaktadır.
Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.
Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Bavyera eyaletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.
Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.
Saksonya, Almanya'nın doğusunda yer alan eyaletidir. Çekya sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Başkenti Dresden'dir. Diğer önemli kentleri ise Leipzig, Chemnitz, Zwickau, Görlitz, Plauen ve Bautzen'dir. Genel olarak yöreye özgü şive olan Sächsisch konuşulur.
Hristiyan Sosyal Birliği, Almanya'da bir siyasi parti. CDU'nun kardeş partisi olan CSU, güneydeki Bavyera eyâletinde tam faaliyet gösteriyor.
Transkafkasya SFSC, 1922 ile 1936 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin birleşmesiyle oluşan Sovyetler Birliği cumhuriyeti. Başkenti günümüzde Gürcistan'ın başkenti olan Tiflis'ti.
İmparator Charles VII Albert, Wittelsbach ailesi üyesi, 1726 dan beri Kutsal Roma İmparatorlarını seçme hakkına sahip altı üyeden biri ve 24 Ocak, 1742 yılından 1745 yılında ölümüne kadar Kutsal Roma İmparatoru.
Franz Halder, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.
İngilizce: Louis IV, Bavyeralı olarak anılır, Wittelsbach hanedanından, 1294/1301 den beri kardeşi I. Rudolf ile birlikte Bavyera Dükü, Kont Palatine (Ren) 1329 yılına kadar, Almanya Kralı 1314 yılından beri ve 1328 yılından beri Kutsal Roma İmparatoru. Ludwig, bir ayı avı sırasında Puch'ta Fürstenfeldbruck yakınlarında geçirdiği inmeden öldü. Münih'te Frauenkirche Kilisesi'nde gömüldü.
Almanya'da sinemanın başlangıç tarihi 19. yüzyılın sonlarına tekabül eder. Alman sineması yaptığı teknik ve sanatsal katkılarla sinemacılık tarihine önemli katkılar yapmıştır.
Sölvesborg, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Baltık Denizi kıyısında ormanlık bir kıyı üzerine kuruludur.
Otto ya da Otho, Yunanistan'ın ilk kralı (1832-62). Yunanistan topraklarını Osmanlı Devleti aleyhine genişletme çabalarında başarıya ulaşamamış ve tahttan indirilmiştir. Bavyera kralı I. Ludwig'in ikinci oğluydu.
Karl Harrer, Alman gazeteci ve politikacı.
Franz Gürtner, Adolf Hitler'in kabinesinde Üçüncü Reich içinde hukuk koordinasyonundan sorumlu Alman Adalet Bakanıydı.
Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.
Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.
Bavyera Sovyet Cumhuriyeti ya da diğer adıyla Münih Sovyet Cumhuriyeti, 1918-1919 Alman Devrimi'nin bir parçası olarak Bavyera Serbest Devleti içinde kısa ömürlü bir sosyalist devlet kurma girişimidir. 6 Nisan 1919'da yeni bir devlet olan Weimar Cumhuriyeti'nden ayrılmıştır. Başkenti Münih'tir. Münih'te kentin sendikacı ve sosyalistleri bir Yahudi sosyalist olan Kurt Eisner'in başkanlığında "Bavyera Cumhuriyeti"ni ilan ettiler. Varlıklarına 3 Mayıs 1919'da son verildi.
Ingolstadt, Almanya'nın Bavyera eyaletinde ve Urban ilçesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir Tuna Nehri kıyısında yer almaktadır. Bu şehrin nüfusu 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 135.244'tir.
Bayreuth Almanya'nın Bavyera eyaletinde bulunan bir ilçedir.
Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.