İçeriğe atla

Bayrağın yarıya çekilmesi

2008 Siçuan depreminden sonra yarıya indirilen farklı ülkelerin bayrakları ile yarıya çekilmeyen Suudi Arabistan'ın bayrağı. Suudi Arabistan bayrağı, üzerinde kelime-i şehadet yazdığı için hiçbir zaman yarıya indirilmez

Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder.[1] Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.[2] Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde "görünmez bir ölüm bayrağına" yer açmak bulunmaktadır.[3]

Bayrakların "yarıya çekilmesinin" hangi yükseklikte olması gerektiği ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir ve çeşitli kuruluşlar tarafından genellikle bayrağın sadece kendi genişliği kadar alçaltılması önerilmektedir.[4][5] Örneğin Birleşik Krallık bayrağı protokolüne göre, bayrak indirmek için İngilizcede her ne kadar "yarım direk" anlamına gelen half-mast terimi kullanılsa da, bir bayrağın asla bayrak direğinin üçte ikisinin altına indirilmemesi gerektiği belirtilmektedir.[6]

Suudi Arabistan bayrağı ile uluslararası olarak Somali'nin bir parçası olarak tanınan Somaliland'ın bayrağı kelime-i şehadeti içerdiği, Irak bayrağı tekbiri içerdiği, Afganistan bayrağı ise her ikisine de sahip olduğu için, ait oldukları devletler tarafından yarıya çekilmelerine izin verilmeyen dört bayrağı oluştururlar. Bayrağın yarıya çekilmesi Suudi Arabistan tarafından dine hakaret olarak görülmektedir.[7]

Türkiye

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bir helikopter kazası sonucu ölmesi nedeniyle yarıya indirilen Türk bayrağı, Mayıs 2024

Türk bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda hükûmet, Turgut Özal'ın ölümünde olduğu gibi Türk siyasetinin ana figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas esnasında bayrağın yarıya indirilmesi kararlaştırılabilir.[8] Böyle bir karar verildiğinde, tüm hükûmet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmektedir.

Yaser Arafat ile Papa II. John Paul'un ölümünden sonra olduğu gibi Türkiye'nin yabancı bir lidere sempatisini göstermek için hükûmet tarafından bayrakların yarıya indirilmesi de kararlaştırılabilir.[9][10] Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisindeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir.[11] Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

Kaynakça

  1. ^ "Flags at half mast". 3 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  2. ^ Trex (20 Aralık 2012). "Why are flags flown at half-staff in times of mourning?". The Week. 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2015. 
  3. ^ Bartram, G., A Guide to Flag Protocol in the United Kingdom 11 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., an extract from the book British Flags and Emblems", The Flag Institute.
  4. ^ "What is the proper etiquette for lowering the flag to half staff?". The Flag Shop. 28 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Basic Flag Protocol and Etiquette". Newton Newton Flag & Banner Makers Limited. 29 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Flags at half-staff". The Flag Institute. 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  7. ^ "Saudi King Fahd is laid to rest". BBC News. 2 Ağustos 2005. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  8. ^ "Hangi durumlarda milli yas ilan edilir?". Sabah. 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  9. ^ "Türkiye'de bayraklar yarın yarıya inecek". Haber7. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  10. ^ "Papa için bayraklar yarıya indirilecek". www.hurriyet.com.tr. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  11. ^ "TBMM ve Anıtkabir'de bayraklar neden yarıya indirilmedi". Milli Gazete. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hong Kong bayrağı ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı, kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmi bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan bayrağı</span> Afganistanın ulusal bayrağı

Afganistan bayrağı, Afganistan'ın ulusal bayrağıdır. Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda Afganistan, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Suudi Arabistan Bayrağı, Suudi Arabistan'ın 15 Mart 1973'ten beri kullandığı resmî devlet bayrağıdır.

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bayrağı Meydanı (Bakü)</span>

Devlet Bayrağı Meydanı Bayıl, Bakü, Azerbaycan'da şehrin ana meydanında bulunan bayraktır. 162 metre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na "En Uzun Bayrak" olarak geçmiştir. Bu rekor sonradan Duşanbe, Tacikistan'da 165 metreyle kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası</span> millî gün ve hafta

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te yaşamını yitiren, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Millî yas</span> Millî bir üzüntüyü veya anmayı gösteren yas türü

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün.

<span class="mw-page-title-main">Arap İsyanı bayrağı</span> Arap İsyanı sırasında Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayrak

Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlatılan Arap İsyanı sırasında Şerif Hüseyin ve müttefiki Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktır. Daha sonra Hicaz Krallığı bayrağı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bayrağı Meydanı (Minsk)</span>

Devlet Bayrağı Meydanı, Belarus'un başkenti Minsk'te Zafer Bulvarı üzerinde bulunan Belarus bayrağının dalgalandığı meydan. Bulvar ile BelEkspo Sergi Merkezi arasında yer almaktadır.

Bazı bireyler ve kuruluşlar, Dünya gezegenini temsil eden bir bayrak için tasarımları teşvik etseler de, hiçbiri resmî olarak herhangi bir devlet kurumu tarafından tanınmamıştır. Dünya ile ilişkili yaygın olarak tanınan bayraklar Birleşmiş Milletler bayrağını içerir. Aşağıda Dünya'nın en çok tanınan bayraklarından bazıları listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız içeren bayrakların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hilâl ve yıldız, günümüzde genellikle Müslüman ve Türk devletlerinin bayraklarında kullanılan bir antik sembol. Hilâl ve yıldızın ortaya çıkışı asırlar öncesine dayanmaktadır. Hilâl ve yıldız öncelikle farklı yerlerde kullanılmış, daha sonra ise bayraklaşarak ülke bayraklarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu madde ise hilâl ve yıldız içeren bayrakların listesidir.

Kuzey İrlanda bayrak sorunu, halen Kuzey İrlanda'da tartışılan bir sorundur. Ülkedeki taraflar siyasi bağlılığına göre farklı bayraklar kullanmaktadır.

Türk bayrakları listesi, Türkiye tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Flags of the World (web sitesi)</span> Bayrakbilimi ile ilgili bir web sitesi

Flags of the World, İnternet tabanlı bir veksillolojik dernek ve kaynaktır. Başlıca projesi, çeşitli bayraklar hakkında kapsamlı bilgiler ve ilişkili bir posta listesi içeren, veksillolojiye adanmış internetin en büyük web sitesidir. Posta listesi yaklaşık Eylül 1993 tarihinde bir tartışma grubu olarak başlarken, web sitesi 1994 yılının sonlarında Giuseppe Bottasini tarafından kuruldu ve Rob Raeside 1998 yılında yönetmen olarak devraldı. Flags of the World, 2001'de FIAV'ın 56. üyesi oldu.