İçeriğe atla

Bayram Coşkuner

Bayram Coşkuner
DoğumBayram Coşkuner
1948
Ankara, Türkiye
MeslekTürk ud virtüözü

Bayram Coşkuner (1948, Ankara), Türk ud virtüözü.

Yaşamı

Ankara'da Etlik Lisesi'nde okuyan Coşkuner, liseyi tamamlamadan meslek hayatına başlamıştır. Altı yaşındayken Neşe Can'a iştirak eden Coşkuner, aynı yıl kendisi gibi ud çalan en büyük ağabeyi Coşkun Coşkuner ile beraber Ankara Musikiseverler Cemiyeti'ne gitmiştir. Ayrıca, Ali Erköse'nin müzik dersleri verilen Ankara Hacıbayram' daki eğitim yerine bir süre gitmiş ve burada da usul, solfej, bona eğitimi görmüştür. 7-8 yaşlarındayken ablası ile birlikte TRT Ankara Radyosu'nun çocuk korosuna katılmıştır. 1964-1965 yıllarında Moğollar, Barış Manço, Cem Karaca gibi sanatçılarla beraber sahne çalışmaları olmuştur. 1966 yılında TRT Ankara Radyosu'nun açmış olduğu stajyer sanatçı sınavını 100 tam puanla kazanarak eğitim ve müzik hayatına Ankara Radyosu'nda devam etmiştir.[] Ekol olarak sayılan 1966 döneminin diğer sanatçıları ve dönem arkadaşları Kadri Şarman, Selçuk Aygan, Bilge Pakalınlar, Metin Everes, Muazzez Abacı, Gültekin Aydoğdu, Selahattin Altınbaş, Seçil Heper, Kayhan Şentil, Ela Altın, Güner Tacer, Hülya Sözer, Emel Sayın gibi birçok isimle beraber çalışmalar yapmıştır. Bu dönemde Ankara Radyosu'da Neyzen Selami Bertuğ, Ferit Sıdal ve Muammer Sun'dan nota, solfej, nazariyat dersleri görmüştür. Ayrıca dönemin önemli birçok Yeşilçam sanatçılarına da repertuvar dersi vermiş ve sahne yapmıştır. Bu sanatçılardan bazıları; Fatma Girik, Nebahat Çehre, Filiz Akın, Ekrem Bora, Fikret Hakan ve Sadri Alışık'tır. Askerlik nedeniyle Ankara Radyosu'ndan 1969 yılında ayrılan Coşkuner, radyo dışında mesleğini yapmaya devam etmiş ve dönemin en önemli seslerinden Ziya Taşkent, Kutlu Payaslı, Güneri Tacer, Sabite Tur Gülerman, Perihan Altındağ, Bülent Ersoy, Emel Sayın, Seçil Heper, Gönül Akkor, Ayşe Taş ve daha birçok ses sanatçısıyla beraber sahne almıştır.

1990'lı yıllarda önce Kültür Bakanlığı'nda kısa bir dönem çalışan Coşkuner kısa bir süre sonra oradan ayrılarak yeniden TRT Ankara Radyosu'na girmiştir. Coşkuner, TRT bünyesinde gerek yurt içi gerek yurt dışı birçok etkinlikte yer almış ve Türk Müziği'nin tanıtımına katkılar sağlamıştır. 2003 yılında Tahir Aydoğdu (kanun sanatçısı) ve Turay Dinleyen (keman sanatçısı) ile birlikte Japonya'da Türk yılı nedeniyle verilen etkinliklerde trio olarak Türk Müziği' nin tanıtılmasına katkıda bulunmuştur.

Kişisel hayatı

Evli ve iki çocuk babası olan Coşkuner'in çocukları da kendisi gibi müzikle uğraşmaktadır.

Yer aldığı albümler

  • Avni Anıl - Unutamıyorum 2 (TRT Arşiv Serisi #15) albümünde, Hicaz makamında icra ettiği Ud Taksimi ile yer aldı.
  • Saz Musıkîmizden Seçmeler (TRT Arşiv Serisi #20) albümünde, Mâhur makamında icra ettiği Ud Taksimi ile yer aldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Nalan Altınörs Türk şarkıcıdır.

Zekai Tunca, Türk sanat müziği sanatçısı.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

Ali Rıza Gündoğdu, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Galip Sokullu Türkiye'nin önemli Türk sanat müziği ses sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Sezgin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Ahmet Sezgin, Türk halk müziği sanatçısı.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Şekip Ayhan Özışık, Türk müzisyen ve sazende. Ankara'da doğan sanatçı, Raşit ve Sadiye Özışık çiftinin oğludur.

Sabahat Aslan, TRT ve İstanbul Radyosu'nda çalışmış Türk halk müziği sanatçısı.

Melahat Pars Klasik Türk müziği bestekâr ve eğitmeni.

Meral Mansuroğlu, Türk sanat müziği sanatçısı. 1956 yılında İstanbul'da dünyaya gelen sanatçının baba tarafı Azeri, anne tarafı Çerkes'dir. Türk Sanat Müziği aşığı olan babasının teşviki ile küçük yaşlarda Türk sanat müziği eserlerini öğrenmeye ve icra etmeye başladı. 15 yaşında Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi. Burada 8 yıl eğitim aldı.

Mükerrem Kemertaş, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Emel Taşçıoğlu Türk halk müziği şarkıcısıdır.

Naim İlgün Soysev, Türk bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Şensoy</span> Türk ses sanatçısı ve bestekar

Alaeddin Şensoy, Türk sanat müziği sanatçısı, bestekâr ve oyuncu.