İçeriğe atla

Baykan Sezer

Baykan Sezer
DoğumBaykan Sezer
1939
Malatya
Ölüm07 Ekim 2002
İstanbul
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Baykan Sezer (d. 1939, Malatya- ö. 7 Eylül 2002, İstanbul), Türk sosyolog ve kuramcı[1]

Hayatı

1939 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu İstanbul Büyük Reşit Paşa İlkokulu’nda okudu. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. 1960-1965 yıllarında Paris'te bulundu. Burada sinema, edebiyat, tarih ve sosyoloji programlarıyla ilgilenerek dersler aldı. Türkiye'ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne kayıt oldu ve buradan mezun oldu. Doktorasını yine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Davranış Bilimleri Kürsüsü'nde kısa bir süre asistanlık yaptı. Ardından mezun olduğu sosyoloji bölümünde çalışmaya başladı. “Doğu-Batı İlişkileri Açısından Batı Tarımı” konulu tezi ile yüksek lisans yaptı. “Asya Tarihinde Su Boyu Ovaları ve Bozkır Uygarlıkları” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 1976’da “Toplum Farklılaşması ve Din Olayı” tezi ile doçent oldu. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanlığı'a seçildi. 1988 yılında profesörlüğe yükseldi. Görev süresi dolunca bölüm başkanlığını bıraktı ve emekli oldu. Çalışmalarına emekliyken de devam etti.[2]

Eserleri

  • Doğu-Batı İlişkileri Açısından Batı Tarımı (1968)
  • Türk Sosyolojisinin Ana Sorunları (1968)
  • Asya Tarihinde Su Boyu Ovaları ve Bozkır Uygarlıkları (1979)
  • Toplum Farklılaşmaları ve Din Olayı (1981)
  • Sosyolojinin Ana Başlıkları (1985)
  • Doğu-Batı İlişkileri Açısından Balı Tarımı (1990)
  • Sosyolojide Yöntem Tartışmaları (1993)
  • Batı Dünya Egemenliği ve Endüstri Devrimi (1997)

Kaynakça

  1. ^ "Baykan Sezer Bibliyografyası". Dergipark akademik. 13 Ekim 2022. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2022. 
  2. ^ "Ölümünün 1. Yıldönümünde Baykan Sezer". Recep Ertürk. 13 Ekim 2022. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

Yümni Sezen,, sosyolog, din sosyolojisi alanında emekli profesör ve yazardır.

Prof. Dr. Niyazi Öktem, Türk yazar ve akademisyen.

Ömer Lütfi Barkan (1902-1979), Türk iktisat ve hukuk tarihçisi ve Türkiye’de iktisat tarihi biliminin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Macit Gökberk</span> Türk feylesof

Macit Gökberk, felsefe dilinin yalınlaşması, terim karmaşasının giderilmesi ve kavramların sınırlanması alanlarında önemli çalışmalarda bulunan tanınmış Türk felsefecidir.

Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

Gülten Kazgan,, ekonomist, yazar.

Adnan Turani,, Türk ressam, sanat tarihçisi ve resim öğretmeni.

Kadir Cangızbay, Türk sosyolog ve anarko-sosyalist. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

Nüket Tezcan Esen, Türk akademisyen.

Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Türk sosyolog, akademisyen ve fikir adamı.

Ali Murat Daryal, Türk İlahiyat profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kafesoğlu</span>

İbrahim Kafesoğlu, Türk tarihçi, Türkolog ve akademisyen. Türk-İslam sentezinin ideologlarındandır.

Havva Neşe Özgen, Türk akademisyen, sosyolog.

Sezer Ateş Ayvaz, Türk yazar, sosyolog.

Müzdan Arel, Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Tanyol</span>

Hüseyin Cahit Tanyol, Türk şair, yazar, sosyolog ve akademisyendir. "Türkiye Sosyolojisi" anlayışının öncülüğünü yapmıştır.

Ömer Faruk Harman, Türk akademisyen, yazar, ilahiyatçı ve sosyologdur. Akademik çalışmaları dinler tarihi alanında, özellikle de Yahudilik, Hristiyanlık ve Kitâb–ı Mukaddes üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, İslam ilimlerinin farklı alanlarında da çok sayıda eser, kitap ve makale kaleme aldı.