İçeriğe atla

Bayerischer Rundfunk

Bayerischer Rundfunk (BR)
TipTelevizyon ve radyo ağı
Kuruluş30 Mart 1922
MerkezMünih, Almanya
UlusAlmanya
SahibiARD
Önemli kişiler
Katja Wildermuth
Resmi site
www.br.de

Bayerischer Rundfunk (BR) ("Bavyera Yayını"), Almanya'nın Bavyera eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 30 Mart 1922 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Münih'de yer almaktadır.

Bayerischer Rundfunk, ARD kamu yayıncıları konsorsiyumunun üye kuruluşudur.

Tarihçe

Bayerischer Rundfunk, 30 Mart 1922 tarihinde Deutsche Stunde in Bayern adıyla kuruldu. İlk yayınını 30 Mart 1924 tarihinde gerçekleştirdi. 1931 yılında Bayerischer Rundfunk adını aldı.

1933 yılında Nazilerin iktidara gelmesiyle Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı'na bağlandı.[1] II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın yenilgisinin ardından Müttefik kuvvetlerin gözetiminde Münih Radyosu olarak çalıştı. 1949 yılında tekrar Bayerischer Rundfunk adını aldı[2] ve Avrupa'nın ilk VHF istasyonunu kurdu. 1954'te de ilk televizyon yayınına başladı.[3]

Hizmetler

Bayerischer Rundfunk'ın Münih'teki genel merkezi

Bayerischer Rundfunk, iki televizyon ve 10 radyo kanalını işletmektedir.

Radyo

  • Bayern 1 - popüler müzik ve haberler
  • Bayern 2 - haberler, belgeseller, alternatif müzik, caz, folk
  • Bayern 3 - gençlik odalı, pop müzik
  • BR-Klassik - klasik müzik, canlı opera, müzik belgeselleri
  • BR24 - haberler ve tematik programlar

Digital Audio Broadcasting, dijital uydu, kablo ve internet akışı aracılığıyla beş kanal daha mevcuttur:

  • BR Schlager - yaşlılar için programlar
  • Puls - gençler için programlar
  • BR Verkehr - trafik haberleri
  • BR24live
  • BR Heimat - Bavyera folk müziği, belgesel ve kültür programları

Televizyon

  • BR Fernsehen - Bavyera bölgesel kanalı.
  • ARD-alpha - eğitim

Kaynakça

  1. ^ "Rundfunk im Dritten Reich – 1933 bis 1944" (Almanca). Bayerischer Rundfunk. 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2023. 
  2. ^ "BR-Chronik: Der BR von 1922 bis heute" (Almanca). Bayerischer Rundfunk. 4 Haziran 2013. 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Das Fernsehen kommt – 1953 bis 1969" (Almanca). Bayerischer Rundfunk. 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2023. 

Ek okuma

  • Eichler, Antje (2005). Protest im Radio: die Berichterstattung des Bayerischen Rundfunks über die Studentenbewegung 1967/1968 (Almanca). Frankfurt am Main; New York: Peter Lang. ISBN 3-631-52126-X. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Scholl</span> Türk-Alman futbolcu

Mehmet Tobias Scholl, Alman eski futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Achternbusch</span>

Herbert Achternbusch, Alman rejisör, ressam ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya</span>

Almanya, 1956 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması'na 1996 yılı hariç her yıl katılmaktadır. Almanya yarışmanın 63 kez katılarak en fazla katılan ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya ile birlikte Almanya, Avrupa Yayın Birliği'ne en fazla mali katkıları olmasından dolayı, finalde direkt olarak yarışan "Büyük Beş" ülkelerinden biridir. Final Almanya'da ARD yayıncısına bağlı Das Erste kanalında yayınlanır. Almanya, 1982, 2010 yılları olmak üzere iki kez yarışmayı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Django Asül</span>

Django Asül, Türk-Alman Kabare sanatçısı ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">ARD</span>

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">3sat</span>

3Sat, Almanca yayın yapan uydu televizyon kanalı.

<span class="mw-page-title-main">ARD-alpha</span>

ARD-alpha, bölgesel yayıncı Bayerischer Rundfunk (BR)'un sahip olduğu Almanya merkezli bir televizyon kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norddeutscher Rundfunk</span>

Norddeutscher Rundfunk (NDR) ("Kuzey Alman Yayını"), Almanya'nın Aşağı Saksonya, Schleswig-Holstein ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 2 Mayıs 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Hamburg'da yer almaktadır.

Daniel Kovac, Sloven şarkıcıdır. Daniel 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil etmesiyle bilinir.

One, Alman kamu yayıncılığı konsorsiyumu ARD'nin sahibi olduğu ve işlettiği Alman ücretsiz televizyon kanalıdır. Ekim 2005'ten beri ARD adına Westdeutscher Rundfunk tarafından yönetilen kanal, ilk olarak 30 Ağustos 1997'de başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hessischer Rundfunk</span>

Hessischer Rundfunk (HR) ("Hessen Yayını"), Almanya'nın Hessen eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Nisan 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Frankfurt'ta yer almaktadır.

Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) ("Orta Almanya Yayını"), Almanya'nın Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Türingiya eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Mart 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Leipzig'de yer almaktadır.

Radio Bremen (RB) ("Bremen Radyosu"), Almanya'nın Bremen eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 30 Kasım 1924 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Bremen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rundfunk Berlin-Brandenburg</span>

Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB), Almanya'nın Berlin ve Brandenburg eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Mayıs 2003 tarihinde Sender Freies Berlin ve Ostdeutscher Rundfunk Brandenburg'un birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Berlin'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saarländischer Rundfunk</span> halka açık radyo ve televizyon kanalı

Saarländischer Rundfunk (SR), Almanya'nın Saarland eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Ocak 1957 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Saarbrücken'de yer almaktadır.

Südwestrundfunk (SWR), Almanya'nın Baden-Württemberg ve Renanya-Palatina eyaletlerinin televizyon ve radyo ağıdır. 1 Ekim 1998 tarihinde Süddeutscher Rundfunk ve Südwestfunk'un birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Stuttgart'ta yer almaktadır.

Westdeutscher Rundfunk (WDR) ("Batı Alman Yayını"), Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin televizyon ve radyo ağıdır. 1955 yılında kurulmuştur. Merkezi Köln'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sender Freies Berlin</span>

Sender Freies Berlin (SFB) ("Özgür Berlin Yayını"), Almanya'nın başkenti Batı Berlin'in ve daha sonra Berlin'nin televizyon ve radyo ağıydı. 1 Haziran 1953 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Berlin'de yer almaktaydı.