İçeriğe atla

Baycarah

Stolbovoy Adası'ndaki kıyı oluşumlarının görünümü. Sol alttaki çokgenlere ve deniz kıyısındaki konik tepeciklere dikkat edin.

Baycarah (RusçaБайджарах), Yakutçada kabaca koni şeklinde bir doğal kaya oluşumunu ifade eden bir terimdir. Genellikle silttaşı, siltli torf veya balçıktan oluşurlar.

Açıklama

Baycarahlar, periglasiyal (buzul çevresi) alanlardaki thermokarst aktivitesi nedeniyle oluşur. Bunlar, çokgen buz takozlarının permafrost içinde çözüldüğü kriyolitolojik bir sürecin sonucudur.[1] Bu oluşumlar genellikle 5 metre (16 ft) ile 10 metre (33 ft) arasında bir yüksekliğe ulaşır ve tabanda 15 metrekare (160 sq ft) ile 20 metrekare (220 sq ft) arasında bir alana sahiptir.[2]

Buzun erimesi sürecinin ilk aşamasında baycarahlar sütun benzeri bir şekle sahiptir. Çevredeki kayalardaki buz kütlesi yüksek olduğunda şişer ve Yakutçada alas (Алаас) olarak bilinen yuvarlak çöküntüler oluştururlar. Bu çöküntüler genellikle 8 metre (26 ft) ila 12 metre (39 ft) derinliktedir, ancak istisnai olarak 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşabilirler. Baycarahlar, genellikle alas depresyonlarla birlikte görülürler.[3][4]

Baycaraholuşumları, Muostah Adası, Stolbovoy Adası, Kotelny Adası ve Ulakhan-Sis Sıradağları gibi Doğu Sibirya Ovası boyunca farklı yerlerde ve ayrıca Yana-İndigirka Ovası'nın dağınık yerlerinde bulunur.[5] 1950'de yalnız bir baycarah, Laptev Denizi'nde şimdi kaybolan Semyonovski Adası'nın son kalıntısıydı. Genellikle Yedoma (Едома) kompleksleri ile birlikte ve kayda değer kalınlıkta buz kamaları olan bölgelerde ortaya çıkarlar.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Andreev, A. A., D. M. Peteet, P. E. Tarasov, F. A. Romanenko, L. V. Filimonova and L. D. Sulerzhitsky, 2001, Late Pleistocene Interstadial Environment on Faddeyevskiy Island, East-Siberian Sea, Russia . Arctic, Antarctic, and Alpine Research. vol. 33, no. 1, pp. 28–35,
  2. ^ V.A. Kudryavtseva, ed. General Permafrost Science (Geocryology). 1978 pp. 227-228.
  3. ^ Baydzharakh - Russian Geodictionary (VSEFEI)
  4. ^ S.V. Kalesnik, ed.Encyclopedic dictionary of geographical terms. Moscow. 1968
  5. ^ Russian Academy of Sciences, Geology Bulletin. (Izvestiya Akademii Nauk. Seriya Geologicheskaya), Issues 1-7. p. 55
  6. ^ "The concept of territorial protection of the New Siberian Islands, Bulletin of the Orenburg Scientific Center of the Ural Branch of the Russian Academy of Sciences - 2017". 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen Denizi</span>

Bellingshausen Denizi, Antarktika'da, Antarktika Yarımadası'nın batısında, Alexander Adası ile Thurston Adası arasında yer alan su kütlesidir. Deniz ismini 1821 yılında bölgeyi keşfeden Amiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen'dan alır. Denizin yüzölçümü 487.000 km²'dir. En derin yerinin 4115 metre olduğu ölçülmüştür. Deniz 71°00′G - 85°00′B koordinatlarında yer alır. Güneyde, batıdan doğuya, Eights Sahili, Bryan Sahili ve Batı Antarktika'nın İngiliz Kıyısı vardır. Cape Flying Fish'in batısında Amundsen Denizi'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Palsa</span>

Palsalar, kalıcı donmuş buz lensleri içeren kutup ve kutupaltı iklimlerde görülen sıklıkla oval, alçak donmuş yatay tepeciklerdir. Pingolar gibi palsalar toprağın üzerini saran boz çekirdeğinden oluşur, fakat onlar genellikle pingolardan küçüktürler, sıklıkla grup halinde oluşur ve su baskısına maruz kalmaksızın yer altı suyundan oluşur. Palsa bölgelerde kalıcı olmayan donmuş topraklarla bir arada bulunur ve böyle bölgelerde onlar donmuş toprağın varlığına dair güvenilir bir kanıt oluşturabilirler. Palsa buz lenslerini oluşturmak için büyük su kütlelerine ihtiyaç duyar ve bu nedenle özellikle bataklıklarda oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kolima Nehri</span>

Kolima, havzası Yakutistan, Çukotka Özerk Okrugu ve Rusya'nın Magadan Oblastı bölümlerini kapsayan kuzeydoğu Sibirya'da bir nehirdir. Kolima' nın adı dır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa Platosu</span>

Doğu Avrupa Platosu Kuzey ve Orta Avrupa Ovası'nın doğusunda bulunan ve 25 derece boylamından doğuya doğru uzanan platoları içerir. En batısında Volhynian-Podolian Upland ve doğu sınırında Volga Yaylası bulunur. Ovada ayrıca Dnepr Havzası, Oka-Don Ovası ve Volga Havzası gibi büyük nehir havzaları bulunmaktadır. Doğu Avrupa Platosunun güney sınırlarını Kafkas ve Kırım Dağları oluşturur. Kuzeydoğu Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın çoğunluğunu kapsayan Kuzey Avrupa Platosu ile birlikte, Avrupa Platosunu oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yana Nehri</span>

Yana Nehri, Rusya'nın Saha Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 872 km uzunluğunda olup batıda Lena ve doğuda İndigirka nehirleri arasında yer alır ve Laptev Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kaindy Gölü</span>

Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kisilyah Dağları</span>

Kisilyakh Sıradağları, Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'ndeki Yakutistan'da yer alan bir dağ silsilesidir. Sıradağlara en yakın şehir Batagay ve en yakın havaalanı Batagay Havaalanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zacatón</span>

Zacatón, Meksika'nın kuzeydoğusundaki Tamaulipas eyaletindeki Sierra de Tamaulipas yakınlarındaki Aldama Belediyesi'nde bulunan bir grup olağandışı karstik özellik olan Zacatón sistemine ait termal su dolu bir düdendir. Dünyanın bilinen en derin su dolu düdenidir ve 339 metre (1.112 ft) derinliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bali Denizi</span> deniz

Bali Denizi, Bali adasının kuzeyinde, Endonezya'daki Kangean Adası'nın ise güneyinde bulunan bir su kütlesidir. Bali Denizi, Flores Denizi'nin güneybatı bölümünü oluşturur ve Madura Boğazı batıdan Bali Denizi'ne açılır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Yakut Ovası</span>

Orta Yakut Ovası veya Orta Yakut Ovaları, ayrıca Orta Yakut Düzlükleri veya Vilyuy Ovası olarak da bilinir, Sibirya, Rusya'da yer alan alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

Doğu Sibirya Ovası, Yana-Kolima Ovası olarak da bilinir, Rusya'nın Kuzeydoğu Sibirya'sında geniş yer alan bir ovadır. Ova bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir. İdari olarak Saha Cumhuriyeti'nin (Yakutistan) bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kigilyah</span>

Kigilyah veya kisiliyah az ya da çok izole duran uzun monolitlere benzeyen uzun, sütun benzeri doğal kaya oluşumlarıdır. Genellikle kriyojenik ayrışma sonucu şekillenmiş granit veya kumtaşından oluşurlar. Çoğu kigilyah, Kretase döneminde oluşmuştur ve yaklaşık 120 milyon yaşındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alas</span>

Alas, esas olarak Yakutistan'da görülen ve tekrarlanan erime ve yeniden donma nedeniyle Arktik permafrostunun çökmesiyle oluşan sığ bir girintidir. Alas, önce eriyen su çöküntüyü doldururken sığ bir göl olarak gelişir. Göl sonunda kurur ve yerini otlar ve diğer otsu bitkiler alır.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kisilyah-Tas</span>

Kisilyah-Tas, Yakutistan, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan bir dağdır. İdari olarak Aşağı Kolyma İlçesine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Suor Uyata</span>

Suor Uyata, Saha Cumhuriyeti, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan dağ silsilesidir. Aşağı Kolima Bölgesi'nin küçük bir yerleşim yeri olan Andryushkino'nun 70 kilometre (43 mi) güney güneydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.