İçeriğe atla

Bayan Yanı

Bayan Yanı
KategorilerMizah
SıklıkAylık
İlk sayı8 Mart 2011 (13 yıl önce) (2011-03-08)
ÜlkeTürkiye
YerAvcılar, İstanbul
DilTürkçe

Bayan Yanı, Türkiye'deki kadınların karşılaştığı durumları ve kadın gündemini feminist bir bilinçle ele alan Türkçe hiciv dergisidir.

Tarihi

Dergi, 2011 yılındaki Dünya Kadınlar Günü için bir defalık bir yayın olarak tasarlandı fakat popüler olunca aylık bir dergiye dönüştürüldü.[1][2] Bu ilk sayı, Leman camiasının kadın yazar ve çizerlerinin yanı sıra pek çok kadın yazarın da katkısı ile hazırlandı.[3] Kurulduğunda editörü bir erkekti.[4] Derginin daha sonra adlandırılmış bir editörü olmadan e-posta yoluyla oluşturulduğu bildirildi. Dergiye katkıda bulunanlar diğer Türk hiciv dergilerine yaptıkları çalışmalar ile de tanınmaktadır. Dergi, Ezgi Aksoy ve Feyhan Güver tarafından yönetilmektedir. Personel çoğunlukla kadınlardan oluşmakta ama ana katkıda bulunanlardan biri erkektir.[1] 2011 yılında derginin tirajı 50 bin ve bütçesi aylık 30 bin dolardı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Girardot, Clément (16 Nisan 2017). "Fueling Turkish feminism with satire and humour". Mashallah News (İngilizce). 28 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  2. ^ Seven, Akif (2014). "Ülkemizde Kadın Karikatüristler". Yaratıcı Drama Dergisi. 9 (17). ss. 26-27. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  3. ^ Boz, Ufuk. "TOPLUMSAL ELEŞTİRİ YÖNTEMİ OLARAK MİZAH: TÜRKİYE'DE MİZAH DERGİSİ ÖRNEKLERİ (GIRGIR, PENGUEN, UYKUSUZ, BAYAN YANI DERGİ KAPAKLARI)" (PDF). 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  4. ^ a b Toksabay, Ece (20 Temmuz 2011). "With satire, woman's magazine tackles taboos in Turkey". Reuters (İngilizce). 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Umut Sarıkaya, Türk karikatürist, yazar ve gemi inşaat mühendisi.

<i>Leman</i> aylık mizahi dergi

LeMan, 1991 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık mizah dergisi.

Yılmaz Aslantürk, Türk karikatürist, çizgi romancı, illüstratör ve grafiker.

Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel tazminat davası açmış olduğu karikatürlerdir. Açılan davalar medyada önemli ölçüde yankı bulmuş ve beraat ile sonuçlanmıştır.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>National Lampoon</i> dergi

National Lampoon, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1970-1998 yılları arasında yayınlanmış mizah dergisidir.

<i>Mad</i> (dergi)

Mad 1952 yılından beri yayımlanmakta olan popüler bir Amerikan mizah dergisidir.

Limon, 1985 ile 1991 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisi. 90'lı yılların en çok satan dergisi Leman'ın başlangıcı olması bakımından önemlidir. Derginin sloganı Haftalık Hastalığınız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri</span>

Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

Ramize Erer, Türk karikatürist.

Pazartesi, kadınlara mahsus gazete sloganıyla Mart 1995'te yayımlanmaya başlayan aylık kadın dergisidir. Daha önce Feminist, Kaktüs gibi kadın dergilerinde yer almış olan Asuman Bayrak, Ayşe Düzkan ve Filiz Kerestecioğlu gibi birçok kadının yazılarının yer aldığı dergi 2005 yılına kadar yayımlanmaya devam etti. 2006-2007 yılları arasında da üç aylık olarak eski sayılardan tematik derlemeler şeklinde okurla buluştu.

Mizah dergisi, okurlarına mizahi içerik sunmak için özel olarak tasarlanmış bir dergidir. Bu tür yayımlar genelde hiciv ve parodiden oluşmaktadır ancak bir kısmı karikatür, absürtlük, sürrealizm, nevrotizm, gelotoloji, esprili özdeyişler, duygu düzenleyici mizah ve/ya espri denemeleri üzerinde durmaktadır. Mizah dergileri ilk kez Fransa'da Le Charivari (1832-1937), Birleşik Krallık'ta Punch (1841-2002) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Vanity Fair (1859-1863) gibi örneklerle 19. yüzyılın başında popüler hale geldi. İlk Türk mizah dergisi Teodor Kasap tarafından 1870 yılında çıkarılan Diyojen olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ceyda Sungur</span> Türk akademisyen ve aktivist

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.

Mustafa Kutlukhan Perker, Türk çizgi roman, karikatür ve illüstrasyon sanatçısıdır.

Yeni Ufuklar, İstanbul'da Ekim 1953'ten Kasım 1976'ya dek yayımlanmış aylık dergidir.