
River sınıfı refakat muhribi, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan refakat muhribi.

Singapur'da üslenmiş olan Britanya Kraliyet Donanması fırkateyni HMS Mermaid (F-76).
HMS Antigua (K-501), II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikan yapımı fırkateyn.
Yashima (MSC-651) , Amerikan Donanması'na ait Adjutant sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-144 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki Newport Beach kentinde kurulu South Coast tersanesi tarafından 14 Şubat 1953'te kızağa kondu. 22 Ağustos 1953 tarihinde denize indirilen tekne ilk olarak M-699 FS Tulipe adı ile Fransız Donanması’na transfer edilecekti. Ancak daha sonra bu plan iptal edildi ve gemi 16 Aralık 1954'te Yashima ismi ile Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne katıldı. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin isim gemisidir.
Hashima (MSC-652) , Amerikan Donanması'na ait Adjutant sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-95 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki San Diego kentinde kurulu National Steel and Shipbuilding tersanesi tarafından kızağa kondu. 11 Ocak 1954 tarihinde denize indirilen tekne 7 Mayıs 1954'te tamamlandı ve 6 Ekim 1954'te M-690 FS Narcisse adı ile Fransız Donanması'na transfer edildi. Ancak kısa bir süre sonra 3 Haziran 1955'te gemi Hashima ismi ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne katıldı. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin ikinci gemisidir.
Toshima (MSC-654) , Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na ait MSC-218 sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-258 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki Stockton kentinde kurulu Stephens Brothers tersanesi tarafından Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için kızağa kondu. Geminin tanımlaması Amerikan Donanması tarafından 7 Şubat 1955 tarihinde MSC-258 olarak değiştirildi. 28 Ocak 1957’de tamamlanan tekne 1 Şubat 1957’de Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne Toshima ismi ile transfer edildi. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin dördüncü gemisidir.
Fransa'da inşa edilen son sahil tipi mayın tarama gemileridir. Mercure sınıfı gemiler ahşap gövde yapısına sahiptir ve Amerikan Bluebird sınıfı'na eşdeğerdir. Fransa'nın Cherbourg kentindeki Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından toplam yedi adet tekne inşa edildi. Fransız Donanması'nın tek bir gemi almasına karşılık diğer altı gemi Batı Alman Donanması için inşa edildi. Batı Alman Donanması'na bağlı tüm Mercure sınıfı gemiler 1970’li yılların ortasında Türk Donanması'na transfer edildi. Mayın tarama ekipmanı sökülen bazı gemiler devriye amacı ile de kullanıldı
Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak “Askeri Savunma Yardım Paktı” dahilinde Amerikan AMS-254 tanımlaması ile Fransa'daki Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 1955 Ocak ayında kızağa kondu. 7 Şubat 1955'te inşası devam eden geminin tanımlaması MSC-254 olarak değiştirildi. 21 Aralık 1957 tarihinde denize indirilen tekne 20 Aralık 1958'de Mercure ismi ve M-765 borda numarası ile Fransız Donanması'na katıldı. Bu sınıfa ait ilk ve tek Fransız Donanması gemisidir ve kendisinden sonra gelen mayın harbi gemi sınıfları için örnek teşkil etmiştir.

TCG Gelibolu (F-493), USN'deki adı: USS Reid (FFG-30), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

Bay sınıfı mayın tarama gemisi, Soğuk Savaş döneminde Kanada Kraliyet Donanması (RCN) ve Kanada Ordusu (CF) tarafından kullanılan mayın tarama gemisi sınıfı.

Alman Deniz Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin genel adıdır.
Muhripler:
- River sınıfı muhrip - 20. yüzyılın ilk yıllarında yapılan ve I. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Donanması'nda hizmet eden muhripler.
- River sınıfı muhrip (Kanada) - II. Dünya Savaşı sırasında Kanada Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet eden muhripler.
- River sınıfı refakat muhribi - II. Dünya Savaşı sonrasında Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri için yapılan refakat muhripleri.
- River class torpido bot muhribi - I. Dünya Savaşı'nda Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde kullanılan torpido harbi muhripleri.

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

Havuzlu Çıkarma Gemisi, amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Fırtınalı ve sorunlu sularda yüklerin diğer gemilere aktarılmasında vinç veya benzeri aktarma sistemlerinin kullanılamaması gibi durumlarda bu gemilerin havuzu sayesinde yükler diğer gemilere doğrudan aktarılabilmektedir. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir.

Avustralya Kraliyet Donanması, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleri bölümüdür. 1901 yılında Avustralya'nın federasyonlaşması, sömürge donanmalarına ait gemi ve kaynakları kullanarak Milletler Topluluğu Deniz Kuvvetleri adıyla, ulusal olarak kurumu entegre etmiştir. Başlangıçta yere savunma için tasarlanan silahlı kuvvet, 1911 yılında Avustralya Kraliyet Donanması adını almıştır ve bölge savunmasına daha fazla hizmet etmeye başlamıştır.

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

Bulgaristan Donanması, Bulgaristan Cumhuriyeti'nin donanmasını ve Bulgar Silahlı Kuvvetlerinin bir parçasını oluşturur. Bulgaristan'ın NATO standartlarına uymak için geçmek zorunda kaldığı reformlarda büyük masrafı ve deniz saldırılarının ülkenin güvenliği için büyük bir endişe olarak görülmemesi sebebiyle büyük ölçüde göz ardı edildi. Dört Romeo sınıfı denizaltısından Slava hariç üçü aktif değildir. Sonuncusu Kasım 2011'de hizmet dışı bırakılmıştır. Sadece daha modern fırkateynler, korvetler ve füze gemileri aktif görevdedir.

Engin sınıfı mayın avlama gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait mayın avlama gemisi sınıfıdır. Fransız üretimi mayın avlama gemi sınıfı Circé 1999 yılında satın alınıp Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmiş ve gemiler 2 yıllık modernizasyon sonrası donanmaya katılmıştır. Gemiler Balıkesir Erdek'te konuşludur.