İçeriğe atla

Bauhaus (yazı tipi)

Bauhaus
KategoriSans Serif
SınıflandırmaGeometrik
Tasarımcı(lar)Joe Taylor
Oluşturulma tarihi1969
DayanağıUniversal
Önizlemede varyasyonlarıBauhaus 93

Bauhaus yazı tipi tasarımı, Herbert Bayer'in 1925 deneysel Universal yazı tipine ve genel olarak Bauhaus estetiğine dayanmaktadır.

Bauhaus okulu, tasarım sanatını, işlevi estetikle birleştirerek idealist bir formda modernize etmeye ve standardize etmeye çalışıyordu. Önerilen birçok reformun içerisinde, bir dizi Bauhaus yazı tipi de yer alıyordu.

Bauhaus yazı tiplerinin ortak öğeleri arasında geometrik, sans-serif (çentiksiz) harf formları bulunur .

Tarih

Bauhaus okulu, günümüzde düşünülenin aksine, ilk yıllarında serif art nouveau yazı tipleri kullanıyordu. Okulda birkaç yıl süren tasarım çalışmalarından sonra, Herbert Bayer ve Joost Schmidt, net bir endüstriyel stil için yazı tipinin dekoratif unsurlarının kaldırıldığı sans-serif geometrik harflerle bugün bildiğimiz stili yarattı. O dönemde, bunlar sadece taslak olarak düşünüldü ve Bauhaus tarafından levhalar, kitap kapakları ve yayınlar için kullanılsa da[1] yazı tipi olarak üretilmediler.[2]

En iyi bilinen Bauhaus yazı tipi Bayer'in Universal'idir .[2] Bayer'in orijinal biçimindeki Bauhaus tipografisinin ana unsurları, büyük harflerin ortadan kaldırılması, güçlü geometrik unsurlara dayalı kompozisyon ve renklerin etkileyici kullanımı ve Gotik yazı tipinin, el işçiliğinden standartlaştırılmış üretime geçiş için daha kozmopolit bir yazı tipiyle değiştirilmesiydi.[3]

Hiçbir zaman kula üye olmamasına rağmen Bauhaus okulundan büyük ölçüde ilham alan Jan Tschischold, 1928'de New Typgraphy'yi geliştirdi.[4] Bu tez, modern tipografi, baskı ve grafik tasarımı önemli ölçüde şekillendirdi.[5]

1929'da Bauhaus profesörü László Moholy-Nagy, tipografinin "iletişimin en yoğun hali olması gerektiğini ve vurgulanması gereken şeyin mutlak netlik" olduğunu söyleyen bir açıklama yaptı.[6][7]

Blippo

Blippo, 1969'da Fotostar için Joe Taylor tarafından Burko Bold'un siyah versiyonu olarak tasarlandı ve bu da Alman Bauhaus okulunun tamamlanmamış tasarımına dayanıyor. Yazı tipine Taylor'ın patronu Robert Trogman tarafından Blippo Black adı verildi.[8] ITC Ronda yazı tipinin oranlarını ve uyumunu korur.

Blippo, Nintendo tarafından Super Mario Bros 1 ve 2'nin başlık ekranı için kullanıldı.[9]

Bauhaus 93

Bauhaus 93, URW Blippo Black'in bir çeşididir. İlk olarak 1993 yılında URW Type Foundry tarafından piyasaya sürüldü.[10] Yalnızca bir yazı tipi üretildi. Microsoft Word'de önceden paketlenmiş bir yazı tipi olarak mevcuttur. Ayrıca Disney'in Postman Pat ve Amiibo logosu için de kullanılıyor.

ITC Ronda

1970 yılında Herb Lubalin tarafından tasarlandı. Aileye küçük harfler ekler.

Ayırt edici özellikler arasında büyük B, P ve R'nin sağ üst üçte birlik kısmının şekilleri ile Q'nun yarım daire şekli yer alır. ITC Ronda, Michael Neugebauer'in "Litera" sına benzer; her iki yazı tipi de Bauhaus çalışmasının karakteristik stillerini gösterir.

ITC Bauhaus

ITC Bauhaus, 1975 yılında Ed Benguiat ve Victor Caruso tarafından tasarlandı. Herbert Bayer'in Universal modelinin basit geometrik şekillerini ve tek tonlu vuruş ağırlıklarını miras alır ve ayrı büyük ve küçük harf karakterleri içerir. Bu aile için farklı yoğunlukta beş Roma yazı tipi yapılmıştır. Daha önceki ITC Ronda'dan farklı olarak, harfler kapalı yerine açık uçludur.

Bauhaus Heavy, başlangıçta yalnızca teşhir amaçlı bir yazı tipi olarak tasarlandı. Bu yazı stiline Bauhaus Outline eşlik ediyordu. Dijital teknolojinin gelişiyle, Outline versiyonu aileden çıkarılırken, Bauhaus Heavy artık metin/ekran kullanımı için uygulanır oldu.

Adobe'nin geliştirdiği font ailesi PostScript sürümü için ISO-Adobe karakter seti desteği almıştır. OpenType Std sürümünde, Adobe Western 2 karakter setini destekler.

Monotype ayrıca Kiril ve Orta Avrupa karakterlerini içeren sürümler de üretti.

Yazı tipi ayrıca Bitstream tarafından "Geometric 752", Itek tarafından da "BH" olarak adlandırıldı.

Diğer yazı biçimleri

Dijital yazı tiplerindeki diğer Bauhaus yazı biçimleri arasında Joost, Julien, Mohol Type, Laslo, Nobel revival ve Pareto bulunur.[11]

Kayıp yazı tipleri yakın zamanda restore edildi; bunlara CarlMarx, Joschmi, Xants, Reross ve Alfarn'dir.[12]

Kaynakça

  1. ^ "True Type of the Bauhaus". Fonts in Use. 6 Ocak 2012. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  2. ^ a b "Herbert Bayer: creator of the Bauhaus' universal typography". Dezeen (İngilizce). 6 Kasım 2018. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  3. ^ "Bauhaus Typography". www.designhistory.org. 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  4. ^ "Tschichold's New Typography". www.designhistory.org. 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  5. ^ "Jan Tschichold: the father of modern typography in his own words - TypeRoom". www.typeroom.eu (İngilizce). 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  6. ^ "Moholy-Nagy and the New Typography: a comprehensive publication finally released - TypeRoom". www.typeroom.eu (İngilizce). 23 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  7. ^ "The New Typography". R / D (İngilizce). Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  8. ^ "Archived copy". 14 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2008. 
  9. ^ "Unfinished Bauhaus Typefaces Are Now at Your Fingertips". Hyperallergic (İngilizce). 19 Haziran 2018. 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  10. ^ "Bauhaus 93 font family". 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  11. ^ "Six Fonts that Prove Bauhaus-Inspired Typography is Alive and Well". Eye on Design (İngilizce). 6 Aralık 2019. 1 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 
  12. ^ "Hidden Treasures of the Bauhaus Dessau | Adobe Fonts". fonts.adobe.com. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">InDesign</span>

InDesign, Adobe firmasının ürettiği, çok yönlü bir masaüstü yayıncılık yazılımı. Firma içi kod adı olan K2 olarak da bilinir. Baskı, tablet aygıtlar ve diğer ekranlar için sayfa tasarımları yapılmasına olanak sağlar. Türkiye'de Auto Info, Byte; yurt dışında New York Times gibi bazı basılı yayınlar bu programda hazırlanmaktadır.

Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir. Çizginin en yaygın versiyonu kısa çizgiden daha uzun olan en çizgidir ; em çizgi ise en çizgiden daha uzundur ve ikinci versiyonudur; bir diğeride, genellikle matematikte kesirli sayıları göstermek için kullanılan yatay bardır . Tarihsel olarak en ve em önekleri, fontlarda yaygın olarak kullanılan büyük N ve M harflerinin tepe genişliklerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı tipi</span> bir yazı tipinin belirli boyutu, ağırlığı ve stili

Yazı tipi, harf karakterin belirli bir boyut, ağırlık ve stilidir. Her yazı tipi, her bir glif için bir tür eşleşen bir tür kümesi ve genel bir tasarımı paylaşan bir dizi yazı tipinden oluşan bir yazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Bayer</span> Avusturyalı mimar (1900 – 1985)

Herbert Bayer, Avrupa reklamcılık ilkelerinin ABD'de yayılmasında etkili rol oynamış Avusturyalı grafik sanatçısı, ressam, fotoğrafçı ve mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Helvetica</span> font

Helvetica, yaygın kullanılan sans-serif bir yazı tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Papyrus</span> Web yazı fontu

Papyrus, grafik tasarımcı, illüstratör ve web tasarımcı Chris Costello tarafından tasarlanmış yaygın olarak kullanılan bir yazı tipi.

<span class="mw-page-title-main">Verdana</span>

Verdana, yaygın olarak kullanılan bir sans-serif yazı tipidir. Matthew Carter tarafından Microsoft için tasarlanmıştır. İsmin kökeni İngilizce verdant isimli sıfattan gelmektedir.

Raster grafik editörü kullanıcıların bilgisayar ekranında görüntüleri etkileşimli olarak oluşturup düzenlemelerine ve bunları JPEG, Portable Network Graphics (PNG), Graphics Interchange Format (GIF) ve TIFF gibi birçok bitmap veya raster grafik formatlarından birinde kaydetmelerine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır. Hızlı grafik düzenleyici, rötuş işlemlerinin belirli bir repertuvarını desteklemektedir. Programa bağlı olarak, yetenekler yazılımın kullanımı ile genişletilebilir.

Tipografide, harf karakteri, her biri ortak tasarım özelliklerini paylaşan gliflerden oluşan bir veya daha fazla yazı kümesidir. Bir yazı yüzeyinin her yazı tipi, belirli bir ağırlık, stil, yoğuşma, genişlik, eğik çizgi, italikleştirme, süsleme ve tasarımcı veya dökümhaneye sahiptir. Örneğin, "ITC Garamond Bold Yoğunlaştırılmış İtalik", ITC Garamond'un kalın, yoğuşmalı, italik versiyonu anlamına gelir. "ITC Garamond Condensed Italic" ve "ITC Garamond Bold Condensed" den farklı bir yazı tipidir, ancak hepsi de aynı yazı tipi içindeki "ITC Garamond" yazı tipleridir. ITC Garamond, "Adobe Garamond" veya "Monotype Garamond" dan farklı bir yazı kalıbıdır.

<span class="mw-page-title-main">Freestyle Script</span> yazı tipi

Freestyle Script, script stilinde bir yazı tipi.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco (yazı tipi)</span>

San Francisco, Apple Inc. tarafından geliştirilen bir neo-grotesk sans-serif yazı tipidir. İlk olarak 18 Kasım 2014'te geliştiricilere yayınlandı. Apple tarafından tasarlanmış olan ilk yazı karakteridir. Neredeyse 20 yıl içerisinde tasarlanmıştır ve Helvetica ve DIN yazı tiplerinden esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı dökümhanesi</span>

Yazı dökümhanesi, yazı tiplerini tasarlayan veya dağıtan bir şirkettir. Masaüstü yayıncılıktan önce, yazı dökümhaneleri, tipo baskılarda kullanılmak üzere tasarlanmış Linotype ve Monotype makineleri gibi çizgi döküm makineleri için metal ve ahşap yazı karakterleri ve matrisler üretip sattı. Günümüzün dijital yazı dökümhaneleri, kendi bağımsız dökümhanelerini işleten serbest çalışanlar veya başka bir dökümhane tarafından istihdam edilen yazı tip tasarımcıları tarafından yaratılan yazı tiplerini biriktirir ve dağıtır. Yazı tipi dökümhaneleri ayrıca özel yazı tipi tasarım hizmetleri sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Didot (yazı tipi)</span>

Didot, adını ünlü Fransız baskı ve yazı tipi geliştiren Didot ailesinden alan bir yazı tipi ailesidir. Sınıflandırma, modern veya Didone olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bodoni (yazı tipi)</span>

Bodoni, ilk kez Giambattista Bodoni (1740–1813) tarafından on sekizinci yüzyılın sonlarında tasarlanan ve o zamandan beri sık sık yeniden canlandırılan serif yazı karakterlerine verilen addır. Bodoni'nin yazı tipleri Didone veya modern olarak sınıflandırılır. Baskı teknolojilerinin gelişimiyle ince serifler ve daha düşey aksların olanaklı kılınması Baskerville gibi yazı tiplerinin ortaya çıkmasını sağladı. Ancak Bodoni bu yaklaşımı daha da ileri götürdü ve hat kontrastlarını iyice arttırdı. Bodoni'nin uzun bir kariyeri oldu; zaman içinde tasarımları değişti ve çeşitlendi. Kariyerinin sonlarına doğru nihai tasarımları düz, braketsiz çizgiler, kalın ve ince vuruşlar arasında aşırı kontrast ve genel bir geometrik yapı ile hafif sıkıştırılmış bir yazı tipi olarak şekil aldı.

<span class="mw-page-title-main">Liberation yazı tipi ailesi</span>

Liberation, dört TrueType yazı tipi ailesinin toplu adıdır: Liberation Sans, Liberation Sans Narrow, Liberation Serif ve Liberation Mono. Bu yazı tipleri, Liberation'ın ücretsiz bir ikame olarak tasarlandığı Microsoft Windows işletim sistemi ve Microsoft Office yazılım paketindeki en popüler yazı tipleriyle metrik olarak uyumludur. Yazı tipleri LibreOffice'de varsayılandır.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Libertine</span> Ücretsiz yazı tipi

Linux Libertine, Times New Roman gibi özel mülk yazı karakterlerine özgür ve açık alternatifler yaratmayı amaçlayan Libertine Open Fonts Project tarafından oluşturulmuş bir dijital yazı tipidir. Ücretsiz yazı tipi editörü FontForge ile geliştirilmiştir ve GNU Genel Kamu Lisansı ve SIL Open Font License altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Fonts</span>

Google Fonts, Google tarafından geliştirilen internet sitesi yazı tipi hizmeti ve yazı tipi kütüphanesidir. Hizmet, geniş bir ikon kütüphanesine ve tipografi üzerine bilgi hizmeti sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vercetti Regular (yazı tipi)</span> sans-serif yazı tipi

Vercetti Regular, ayrıca Vercetti olarak da bilinen, ücretsiz bir tırnaksız yazı tipi (freeware)'dir. Ticari ve kişisel projelerde kullanılabilir. Font dosyalarını arkadaşlar ve meslektaşlarla paylaşmaya izin veren Licence Amicale lisansı altında 2022 yılında kullanıma sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Montserrat (yazı tipi)</span>

Montserrat, Arjantinli grafik tasarımcı Julieta Ulanovsky tarafından tasarlanan ve 2011 yılında piyasaya sürülen geometrik sınıflandırmada yer alan bir sans-serif yazı tipidir. Tasarlanırken, Buenos Aires'in tarihi bir mahallesi olan Montserrat'ta görülen yirminci yüzyılın ilk yarısına ait posterler, tabelalar ve boyalı pencerelerden esinlenilmiştir.