İçeriğe atla

Bauer und Arbeiter

Bauer und Arbeiter
Türkçe: Köylüler ve İşçiler
TürHaftalık siyasi gazete
SahibiAzerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
YayımcıAzerbaycan Komünist Partisi
EditörA. A. Erfurt
Kuruluş tarihiTemmuz 1924
Siyasi görüşüMarksizm-Leninizm
Komünizm
Anti-sömürgecilik
DilAlmanca
Son yayım tarihi5 Kasım 1924
Genel merkezBakü
Tiraj2200
OCLC numarası39388774

Bauer und Arbeiter (Türkçe: Köylüler ve İşçiler), 1924 yılında beş aylığına Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Almanca yayınlanan Bakü merkezli haftalık gazete.[1][2] Tirajı 3200 civarında idi. Editörlüğünü A. A. Erfurt yapmıştır. Azerbaycan Komünist Partisi merkez komitesi Mart 1924'te Alman sömürgeciler arasında dağıtılacak bir yayın hazırlaması talimatını verdi. Benzer şekilde Mart ve Nisan 1924'te Alman sömürgecileri arasında Rote Bauer (Türkçe: Kırmızı Köylü) isimli bir gazete dağıtıldı; fakat dağıtım yüz kopya ile sınırlıydı. Bununla birlikte Rote Bauer sadece kırsal alanlarla ilgili konuları kapsıyordu. Bauer und Arbeiter, hem kentsel hem kırsal alanları kapsayan ve düzenli yayımlanan bir gazete oldu.[3]

Bauer und Arbeiter, Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde yaşayan Alman nüfusu arasında ideolojik çalışmanın düzenlenmesinde önemli bir gazeteydi.[4] Azerbaycan ve Gürcistan'da hem kentlerde ve kırsalda yaşayan Alman nüfusunun evsel, ekonomik ve kültürel konularını kapsıyordu.[4][5] Gazetede işçi ve köylü muhabirler çalışmaktaydı. Bakü'de 8, Tiflis'te 3 işçi muhabir; Azerbaycan kırsalında 15, Gürcistan kırsalında ise 7 köylü muhabir çalışmaktaydı. Gazetenin odak noktası, ev halkına ve gündelik meselelere dair olan konulara daha çok yöneltildi ve dengeli bir tonla karakterize edildi; bu sebeple Alman sömürgeciler arasında popüler hale geldi.[3]

İlk dönemde yaklaşık 2200 tiraja sahipti.[3] Basılı kopyaların çoğu Bakü'de Almanlara, Azerbaycan'da Alman sömürgecilere ve daha az sayıda olmak üzere Gürcistan'a ve Moskova merkezli kurumlar arasında dağıtıldı. Tiflis'te Gürcistan Komünist Partisi'ne bağlı bir editör tarafından yönetilen bir ofis açıldı.[3]

Başlangıçta kendi basım makinesinin olmaması gazetenin büyümesini sınırladı. Bu dönemde basımda sık sık gecikmeler yaşandı. Eylül 1924'te Erfurt, P. Kulfeldt ve Schoenberg tarafından Bakü'de "Bauer und Arbeiter" adlı özel bir yayıncılık şirketi kuruldu.[3]

Gazetenin 5 Kasım 1924'te kapatılmasına karar verildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Auch, Eva-Maria. DEUTSCHSPRACHIGE QUELLEN ZUM SCHICKSAL DER DEUTSCHEN IN ASERBAIDSCHAN (IN DEN 20er UND 30er JAHREN) 14 Aralık 2015 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi
  2. ^ Geschichte der Wolgadeutschen. Literatur zur Geschichte und Volkskunde der deutschen Kolonien in der Sowjetunion für die Jahre 1764 – 1926 2 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b c d e Zeinalova, Sudaba. НЕМЕЦКИЕ КОЛОНИИ В АЗЕРБАЙДЖАНЕ (1819-1941гг.) 9 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 Aralık 2012, Erişim tarihi: 10 Nisan 2017.
  4. ^ a b Central Asia and the Caucasus, Eds 34–36 4 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Central Asia and the Caucasus Information and Analytical Center (Sweden), 2005. s. 146
  5. ^ a b Zeinalova, Sudaba. НЕМЕЦКИЕ ПОСЕЛЕНИЯ В АЗЕРБАЙДЖАНЕ В ГОДЫ СОВЕТСКОЙ ВЛАСТИ (1920-1941 гг.) 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. НАЦИОНАЛЬНАЯ АКАДЕМИЯ НАУК АЗЕРБАЙДЖАНА ИНСТИТУТ ИСТОРИИ ИМЕНИ А.А.БАКИХАНОВА, 2006

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Cabbarlı</span>

Cafer Cabbarlı, Azerbaycanlı oyuncu, şair, yazar, senaryo yazarı, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan tarihi</span> Azerbaycanın tarihi

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde bir ülke. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya'nın Dağıstan bölgesi, kuzeybatıda Gürcistan, güneybatıda Ermenistan ve Türkiye ve güneyde İran ile sınırlıdır. Azerbaycan Cumhuriyet'nin yaklaşık 10 milyona yaklaşan nüfusunu bir Türk etnik grubu olan Azerbaycanlılar ve çeşitli diğer etnik gruplar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin Öncü Örgütü</span> SSCBde kitlesel bir çocuk örgütü

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

Lenins Weg, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Almanca yayınlanan gazete. 1932-1936 yılları arasında Göygöl'den, 1936'dan itibaren Bakü merkezli yayınlandı. 1936 yılında gazete tiraji 3.000 civarında idi. Gazete Azerbaycan'daki ve Kafkasya'da yaşayan Alman yurttaşlar için devlet nezdinde yayınlanan bir gazeteydi. Gazete 1993 yılında kapanmıştır.

Průkopník svobody, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Çekçe yayınlanan Marksist-Leninist gazete. Alman-Avusturya Cumhuriyeti döneminde yayınlanmaya başladı. Gazete 1918-1926 yılları arasında haftalık, 1926-1929 yılları arasında iki haftalık olarak yayınlandığı ortaya çıktı. Gazetenin sloganı, Bütün ülkelerin işçileri, birleşin! idi.

Yoldaş, Azerbaycan'da Bolşevik Himmet grubunun yayınladığı siyasi gazete. Ağustos 1907'de yayınlanmaya başladı.

Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı, Helsinki Watch'a göre 8, Azeri kaynaklara göre ise 15-50 etnik Azeri sivilin Karabağ Savaşı'nda düzensiz Ermeni birlikleri tarafından Malıbeyli, Aşağı Kuşçular ve Yukarı Kuşçular köylerine yapılan saldırılar sonucu öldürüldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı ve esir alındığı olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Azerbaycan ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler, Almanya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasından sonra 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, resmi olarak tam adıyla - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 22 Haziran 1941'de Almanya'nın savaş ilanından sonra Sovyetler Birliği ile birlikte II.Dünya Savaşı'na girdi. Azerbaycan'ın petrol sahaları, SSCB'nin Kafkasya petrolüne aşırı bağımlılığı nedeniyle Almanları cezbediyordu - bu, Kafkasya Savaşı sırasında Bakü'deki petrol yataklarını ele geçirmeye çalışan Alman seferlerine zemin hazırladı. Azerbaycan'ın petrolü Sovyet zaferi açısından etkili bir şekilde belirleyiciydi. Azerbaycan vatandaşı 600.000'den fazla kişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'den 1945'e kadar İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu tarafından askere alındı.

Tercüman 1883'ten 1918'e kadar Bahçesaray'da yayınlanan ve Rus İmparatorluğu'nda Türkçe konuşan nüfusunun basılı organı olan bir gazeteydi. Kurucu ve yayıncısı Kırım Tatar eğitimci İsmail Gaspıralı idi. Tercüman, 35 yıl boyunca yayınlanmış olan tarihteki ilk Kırım Tatar gazetesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kızıl Ordusu</span>

Azerbaycan Kızıl Ordusu veya Azeri Kızıl Ordusu, Rus İç Savaşı sırasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Bolşevik yanlısı Kızıl Ordu'nun bir saha ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Alman savaş esirleri</span>

Azerbaycan'daki Alman savaş esirleri, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet birlikleri tarafından ele geçirilen ve Azerbaycan SSC topraklarında tutulan Nazi Almanyası'nın eski askerleridir.

1905 - 1931 yıllarında Azerbaycanlı oyun yazarı Cafer Cabbarlı tarafından yazılan Kafkasya'daki Ermeni-Azerbaycan savaşı sırasında Azerbaycanlı Bahşi ile Ermeni Sona'nın aşk hikâyesini konu alan oyun.

Bildiriş gazetesi, 1930-1931 yıllarında Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlı göçmenler tarafından çıkarılan ilk haftalık siyasi ve sosyal gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan ulusal basını</span>

Azerbaycan ulusal basını- 1875 yılı 22 Temmuz'da Hasan Bey Zerdabi'nin editörlüğü ile ilk sayısı yayımlanan "Ekinci" gazetesinin yayımı ile temeli atılan Azerbaycan medyası, o dönemden günümüze kadar başarılı bir yol kat etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da çok kültürlülük</span>

Çok kültürlülük, Azerbaycan halkının yaşam tarzıdır. Bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra ise ülkede çok kültürlülük geleneklerinin güçlenmesine devlet desteği sağlanmıştır. Azerbaycan'da halkların, dini inançların dostluk ve komşuluk ortamında faaliyet göstermelerini ve birlikte yaşamalarını sağlayan bir politika uygulanmaktadır. 15 Mayıs 2014 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Kararnamesi ile Bakü Uluslararası Çok kültürlülük Merkezi kurulmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin milletlerarası, çok kültürlülük ve dini meseleler üzerine Devlet Danışmanı Kamal Abdullayev'dir.