İçeriğe atla

Baud

Baud, uzak iletişim ve elektronikte kullanılıp, saniyedeki atım oranını veren ve "Bd" ile gösterilen birimdir. Sinyal ögelerinin saniyedeki devinimleriyle ilintilidir.[1] Baud, bir sembol oranı birimidir, ayrıca baud oranı (baud rate) veya geçiş derecesi (modulation rate) olarak da bilinmektedir. Bir satır kod veya bir sayısal geçiş sinyalinin saniyedeki orta dereceli bir iletimi farklı bir sinyal sembolüyle nitelendirilmektedir. Baud oranı bununla ilişkilidir ancak bu, bit/s kavramına ait olan brüt bit oranı ile karıştırılmamalıdır.

Sembol süresi veya bilinen adıyla birim aralığı; osiloskoptaki göz diyagramında gözlenen iletimin zaman aralığını doğrudan ölçümlemektedir. Birim aralığını tanımlayan formül ise söyledir:

fs yazan yere sembol oranı gelecektir.

Bir örnek vermek gerekirse: 1 baud 1 kBd = 1,000 Bd, saniyedeki 1,000 sembol oranı ile eşit olur. Modem bulunan bir yapıda, bu saniyede bin stepe karşılık gelir.

Sayısal sistemlerde kullanılan -süreksiz değerler- ikili kodlar 1 Bd = 1 bit/s'dir. Bunun zıddı olarak analog sistemlerde 1 Bd değeri tam değer ve temsil edilen veri olarak kullanılır.

Baud birimi adını; telgraflar için keşfedilen Baudot kodlarının kaşifi Émile Baudot'tan almıştır. Bu daha sonra uluslararası olarak da kabul görmüştür. Birimin sembolik kısaltmasında ilk harf büyük yazılsa da (Bd), birimin cümle içindeki kullanımı "baud" biçiminde küçük harflerle olmalıdır.

Brüt (gross) bit değeri ile ilişkisi

Sembol oranı ile ilişkili olan bu birim bit/s kavramıyla ifade edilen brüt bit oranı ile karıştırılmamalıdır. Baud oranı terimi bazen yanlış olarak bit oranı yerine kullanılmaktadır. Oysaki bu kavramlar yalnızca eski modemlerdeki basit sayısal iletişim bağlantılarında sembol, bit eşitliğiyle sağlanmaktadır. Bu gibi verisel tabanlarda ikili değeri "0" olan bir sembol değeri ifade edilmektedir. İkili değer ise diğer değerle birlikte "1" olmaktadır. Yeni modemlerde ve teknolojik veri iletimlerinde bir sembol iki konumdan fazla değeri belirtebilmektedir.

Eğer N değerleri bir sembol, R brüt bit oranı olarak kabul edilirse; fs şöyle hesaplanır:

Bu durumda M=2N çeşitli sembollerle kullanılır. Bir modemde, bu iletim verileri kombinasyon genişliğince frekanslar veya fazlar oluşur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Baud nedir?" (İngilizce). 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aritmetik</span> temel matematik dalı

Aritmetik; matematiğin sayılar arasındaki ilişkiler ile sayıların problem çözmede kullanımı ile ilgilenen dalı. Aritmetik kavramı ile genellikle sayılar teorisi, ölçme ve hesaplama kastedilir. Bununla birlikte bazı matematikçiler daha karmaşık çeşitli işlemleri de aritmetik başlığı altında değerlendirirler.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">PCI</span>

PCI Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

Veri türü, bilgisayar programlamasının tür sisteminde veriyi açıklamak üzere kurulmuştur. İlkel türleri de içeren programlama dillerindeki verinin ortak türleri, tuple'ler, kayıtlar, cebirsel veri türleri, soyut veri türleri, referans türleri, sınıflar ve işlev türleridir. Bir veri türü, temsil etmeyi, yorumlamayı ve algoritmaları veya bilgisayar belleğini veya diğer yapılarını tanımlar. Tür sistemi, veri türü bilgisini, veriyi kullanan veya veriye erişen bilgisayar programlarının doğruluğunu kontrol etmek amaçlı kullanır.

Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.

<span class="mw-page-title-main">QoS (port önceliği)</span>

Ağ İletişimi Hizmet Kalitesi, Ağ üzerindeki uygulamaları önceliklendirerek zaman kaybını azaltmayı hedefleyen bir ağ servisi. Bir ağ bağlantısı üzerinden çalışan bir trafik veya program türüne öncelik veren çeşitli tekniklere karşılık gelir. Aynı ağ altyapısı ile çalışan çeşitli uygulamalarda network cihazlarının hangi uygulamaya öncelik vereceğini belirtmeye yarar. Bu sayede kesinti ve paket gecikmelerine daha az tahammül olan uygulamalara öncelik verilir.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal ses</span>

Sayısal ses, analog ses verisinin bilgisayarlarda işlenebilmesi için dönüştürülmüş haline denir.

<span class="mw-page-title-main">DSLAM</span>

DSLAM Digital Abone Hattı Erişim Çoklayıcısı/Paylaştırıcısı; bir Network çevre birimi/aygıtı olup, umumiyetle bir Telefon İşletmesinde merkezi sistem mekanizması olarak, birçok müşteriye/aboneye DSL bağlantısını tek bir yüksek hızlı ATM hattı üzerinden verir.

Gürültü, elektronikte iletilmek istenen bilgi sinyaline karışan, istenmeyen sinyallere verilen isimdir.

Açısal frekans periyodik harekette birim zaman içinde kaç radyan olduğunun ölçüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Koaksiyel kablo</span> televizyon ve uydu iletişim sistemlerinde kullanılan kablo türü

Koaksiyel kablo radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablonun kesit alanı iç içe dört maddeden meydana gelir. En içte canlı hat, yani sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü vardır. Bu örgü topraklanmıştır. En dışta ise koruyucu kılıf yer alır. Bu yapı koaksiyel kabloların kendi kalınlığındaki diğer kablolara göre daha elastiki olmalarını sağlar.

I²C Philips tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini anakart, gömülü sistem ya da cep telefonu'na bağlamak için kullanılan toprağa referanslı, çok denetleyicili bir seri veri yoludur. 1990'ların ortasından beri Siemens, NEC, STMicroelectronics, Motorola, Intersil gibi pek çok firma NXP I²C-sistem standartıyla tam uyumlu ürünler piyasaya sürmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İletim hattı</span>

İletim hattı, elektronik ve haberleşme mühendisliğinde, akımın dalga karakteristiğinin hesaba katılmasını gerektirecek kadar yüksek frekanslarda, radyo frekansı, alternatif akımın iletimi için tasarlanmış özel kablo. İletim hatları radyo vericisi, alıcısı ve bunların anten bağlantıları, kablolu televizyon yayınlarının dağıtımı ve bilgisayar ağları gibi yerlerde kullanılır.

Planck birimleri, aşağıdaki listede de gösterilen gibi SI tarafından kabul edilen ve yedi temel birimden türetilen fiziksel ölçü birimleridir. Bu yedi fiziksel sabit, eğer türetilen herhangi bir birimin sayısal değeri olarak kullanılırsa değeri 1 birim olur. Planck birimlerinin kuramsal fizikte derin anlamları vardır. Bunlar, fizik yasasının cebirsel ifadelerini, çok kolay biçimde basitleştirirler. Kuantum kütleçekimi gibi birleşik kuramların incelenmesi özel rol oynarlar.

Sinyal-gürültü oranı bilim ve mühendislikte kullanılan, istenen bir sinyalin seviyesini arka plandaki gürültü seviyesiyle karşılaştıran bir ölçüdür. SNR, sinyal gücünün gürültü gücüne oranı olarak tanımlanır, genellikle desibel cinsinden ifade edilir. 1: 1'den yüksek bir oran gürültüden daha fazla sinyal olduğunu gösterir.

Elektronik mühendisi Harry Nyquist'in adını alan Nyquist frekansı, ayrık bir sinyal işleme sisteminin örnekleme oranının yarısıdır. Bazen bir örnekleme sisteminin katlanma frekansı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital sinyal</span>

Dijital sinyal ya da ayrık sinyal, verileri ayrık değerler dizisi olarak temsil etmek için kullanılan bir sinyaldir. Herhangi bir zamanda, sınırlı sayıda değerden en fazla birini alabilir. Bu, sürekli değerleri temsil eden bir analog sinyal ile çelişir; herhangi bir zamanda, sürekli bir değerler aralığında gerçek bir sayıyı temsil eder.