İçeriğe atla

Batırhan Şükenov

Batırhan Şükenov
Батырхан Қамалұлы Шүкенов
Batırhan Şükenov anısına hazırlanmış bir posta pulu
DoğumBatırhan Kamalulı Şükenov
18 Mayıs 1962(1962-05-18)
Kızılorda, Kazakistan SSC, SSCB
Ölüm28 Nisan 2015 (52 yaşında)
Moskova, Rusya
Ölüm sebebiKalp krizi
Defin yeriAlmatı, Kazakistan

Batırhan Kamalulı Şükenov (KazakçaБатырхан Қамалұлы Шүкенов, Batyrhan Qamaluly Shúkenov; KazakçaБатырха́н Кама́лович Шуке́нов; 18 Mayıs 1962 (Kızılorda, Kazakistan SSC), 28 Nisan 2015 (Moskova, Rusya)), Kazak şarkıcı, müzisyen, besteci, şair ve Kazakistan'ın ilk UNICEF İyi Niyet Elçisi.

Hayatı

Şükenov, 1987'den 2000'e kadar Kazak-Rus pop müzik grubu A-Studio'nun kurucu ortağı ve baş şarkıcısıydı.[1][2] 2000 yılında gruptan ayrılacak kariyerine tek başına devam etti.[1] 1985 yılında Orta Asya Askeri Bölgesi'nin 12. Genel Merkez Askeri bandosunun bir parçası olarak Sovyet Ordusu'na katıldı. 2010 yılında "Kazakistan Sanat Onur Çalışanı" unvanını aldı.[3] 2009-2015 yılları arasında Kazakistan'ın ilk UNICEF İyi Niyet Elçisi oldu.[4]

2020 yılında anısında hazırlanmış bir ilk gün zarfı

52 yaşında Moskova'daki evinde kalp krizi nedeniyle öldü.[5] 29 Nisan 2015'te Moskova'da Şükenov'a veda törenine yüzlerce insan katıldı.[6] Ardından Almatı'da toprağa verildi.

Kaynakça

  1. ^ a b "History". 1 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  2. ^ "В Алма-Ате простились с основателем "А'Студио" Батырханом Шукеновым". RİA Novosti. 1 Mayıs 2015. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Церемонии прощания с экс-солистом «А-Студио» Шукеновым пройдут в Москве и Алма-Ате". ntv.ru. 29 Nisan 2015. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Известный певец Батырхан Шукенов стал первым послом доброй воли ЮНИСЕФ в Казахстане". caravan.kz. 21 Kasım 2009. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. []
  5. ^ "Умер солист группы А'Студио Батырхан Шукенов". kp.ru. 27 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Прощание с музыкантом Батырханом Шукеновым пройдет в Москве". tass.ru. 25 Nisan 2015. 29 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakça</span> Kazakistanın resmî dili olan Türk dili

Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nursultan Nazarbayev</span> Kazakistan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nursultan Äbişulı Nazarbayev ;, Kazak siyasetçi ve devlet adamı. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Başkanı. 24 Aralık 1990'da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019'da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kazakistan bayrağı (Kazakça: Қазақстан Республикасының мемлекеттiк туы, Qazaqstan Respublikasynyñ memlekettık tuy), Kazakistan Cumhuriyeti’nin ulusal ve resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazak alfabesi</span>

Kazak alfabesi, Kazakistan'ın resmî dili olan ve Türk dilleri ailesinde yer alan Kazakçayı yazarken kullanılan yazı sistemidir. Kazak alfabesinde tarih boyunca; Kiril alfabesi, Latin alfabesi ve Arap alfabesi olmak üzere üç farklı alfabe türü kullanılmıştır. 2017 yılında, dönemin Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2025 yılına kadar Kiril alfabesinden Latin alfabesine kademeli olarak geçileceği belirtilmiştir. Arap alfabesi ile yazılan Kazakça, günümüzde Çin, İran ve Afganistan'da yerel olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Kazak kişi adları — Kazaklar tarafından kullanımı yaygın kişi adları çoğunlukla Türk dili menşelidir. Arapça, Farsça gibi dillerden de öbür Türk halklarında olduğu gibi faydalanılmıştır. Türkçe isimle birlikte Arapça ya da Farsça eklentiler de görülür.

<span class="mw-page-title-main">Koş-Ağaç ilçesi</span>

Koş Ağaç ilçesi, Rusya'da Altay Cumhuriyeti güney kesiminde Koşağaç rayonu adıyla oluşturulmuş ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Cüzleri</span>

Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kökşetau</span> Kazakistanda bir şehir, Akmola Bölgesinin merkezi

Kökşetau veya Kokşetau, Kazakistan'ın Akmola ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir başkent Astana'nın 300 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 400 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile 145.845'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da 1932-1933 yıllarında yaşanan kıtlık</span> 1931–1933 yılları arasında Sovyet Kazakistanını etkilemiş kıtlık

Kazak felaketi olarak da bilinen 1930-1933 Kazak kıtlığı, Sovyet Kazakistan'da 1,3 milyonu etnik Kazak olan 1,5 milyon insanın öldüğü bir kıtlıktı. Tüm Kazakların tahmini %38 ila 42'si bu kıtlık sırasında öldü, bu oran 1930-1933 Sovyet kıtlığı tarafından öldürülen herhangi bir etnik grubun en yüksek yüzdesi. Diğer kaynaklar, 2 milyon ila 2.3 milyon kadarının öldüğünü belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dimash Kudaibergen</span> Şarkıcı

Dinmuhammed Kudaybergen, Kazak şarkıcı, bestekâr ve birkaç enstrüman çalabilen bir müzisyendir. Üniversitede klasik müzik eğitimi ayrıca çağdaş müzik dalında eğitim almıştır ve olağanüstü geniş ses yelpazesiyle tanınmaktadır. D2'den D8'e kadar 6 oktav genişliğinde ses aralığıyla tanınır. Bu, bas ses aralığının altından soprano ses aralığının üstüne kadar uzanır. Üniversitede klasik ve çağdaş müzik eğitimi almıştır. On iki dilde şarkılar seslendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Kazakistan'da COVID-19 pandemisinin ilk vakası 13 Mart 2020'de onaylandı. Virüsün Almanya'dan gelen 2 Kazakistan vatandaşında olduğu belirtildi. Aynı gün, biri İtalya'dan Astana'a, diğeri Almanya'dan Almatı'ya gelen 2 vaka daha doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Ninety One</span>

Ninety One veya 91, 2015 yılında Juz Entertainment tarafından oluşturulan Kazak erkek grubu. Grup Alem, Ace, Zaq ve Bala olmak üzere dört üyeden oluşmaktadır. Grubun eski üyesi A.Z. ise 2020 yılında gruptan ayrıldı. Ninety One, Batı ve Asya pop müziğinin simbiyozu olarak adlandırılabilecek Q-pop (Qazaq-pop) adlı yeni bir müzik türünün öncü grubudur. Grubun yapımcılığını Kazak müzik grubu "Orda" üyesi Yerbolat Bedelkhan üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dinara Saduakassova</span>

Dinara Saduakassova ; Uluslararası Usta ve Kadın Büyükusta unvanlarına sahip Kazak satranç oyuncusu ve UNICEF İyi Niyet Elçisi.

<span class="mw-page-title-main">Alaş Otonomu</span>

Alaş Otonomu 1917 ile 1919 yılları arasında, bugünkü Kazakistan Cumhuriyeti topraklarında bulunan bir Kazak devletiydi. Başkenti Semey, daha sonra "Alash-qala" olarak biliniyordu.

Kazak Türk Liseleri, "Eğitim-Yenilik (Bilim-Inovasyon)" Liseleri Kazakistan'daki uluslararası kamu Vakfı «KATEV» rehberliğinde özellikle yetenekli çocuklar için bir okul ağı. Yaklaşık 4.000 KTL öğrencisi (BIL) uluslararası entelektüel Olimpiyatların galipleri ve galipleri oldu. Liseler dört dilde eğitim verir: Kazakça, Rusça, Türkçe Ve İngilizce. Lyceums erkek, kadın ve ortak ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki Kazaklar</span>

Rusya'da Kazak nüfusu Kazakistan'ı çevreleyen bölgelerde yaşıyor. 2010 Rusya nüfus sayımı, çoğunlukla Astrakhan Oblastı, Volgograd Oblastı, Samara Oblastı, Orenburg Oblastı, Çelyabinsk Oblast, Kurgan Oblast, Tümen Oblast, Omsk Oblast, Novosibirsk Oblast ve Altay Krayı bölgelerinde yaşayan 647.732 Kazak kaydetti. 1920'lerde önemli sayıda Kazak ailesi, belirlenen Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin dışında bırakıldı; 1991'de Sovyetler Birliği'nin sona ermesinden sonra Rus vatandaşlığını aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Kaskelen Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Kaskelen, Kazakistan'ın Almatı Eyaleti'nde Jambıl ve Karasay ilçelerinden akan bir nehirdir. Kapçagay Rezervuarı'na akmaktadır.