İçeriğe atla

Batı medeniyetinin tarihi

İtalyan Rönesans sanatçısı Rafael'in ünlü freski Atina Okulu. Sahnenin ana figürleri Platon ve Aristoteles'tir.

Batı medeniyetinin kökleri Avrupa ve Akdeniz'e kadar uzanır. Skolastisizm, Rönesans, Reform, Aydınlanma, Sanayi Devrimi,Bilimsel Devrim ve liberal demokrasi gibi dönüştürücü dönemlerden geçen Antik Yunanistan, Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ'da ortaya çıkan Batı Hristiyanlığı ile bağlantılıdır. Klasik Yunanistan ve Antik Roma uygarlıkları, Batı tarihinde ufuk açıcı dönemler olarak kabul edilir. Bazı ana kültürel katkılar da Franklar, Gotlar ve Burgonyalılar gibi Hristiyanlaşmış Cermen halklarından geldi. Şarlman, Karolenj İmparatorluğu'nu kurdu ve "Avrupa'nın Babası" olarak anılır.[1] Keltler ve Cermen paganları gibi Avrupa'nın Hristiyanlık öncesi pagan halklarından katkılar olduğu gibi, İkinci Tapınak dönemi Yahudiye, Celile ve ilk Yahudi diasporalarına dayanan Yahudilik ve Helenistik Yahudilik'ten türetilmiş bazı önemli dinî katkılar da geldi.[2][3][3] Orta Doğu kaynaklı bazı etkiler de vardır.[4] Batı Hristiyanlığı, tarihinin büyük çoğunluğunda Hristiyan kültürüne neredeyse eşdeğer olan Batı medeniyetinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır (Batı dışında, Çin, Hindistan, Rusya, Bizans ve Orta Doğu gibi bölgelerde de Hristiyanlar vardı).[5][6][7][7][8] Batı uygarlığı, yayılarak modern Amerika ve Okyanusya'nın baskın kültürlerinin ortaya çıkmasını sağladı ve son yüzyıllarda birçok yönden büyük bir küresel etkiye sahip oldu.

Ayrıca bakınız

Medya
  • Civilisation: A Personal View by Kenneth Clark (TV dizisi), BBC TV, 1969
  • İnsanın Yücelişi (TV dizisi), BBC TV, 1973

Kaynakça

  1. ^ "Who Was Charlemagne and Why Is He Called the 'Father of Europe?'". History Hit (İngilizce). 17 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  2. ^ Interaction between Judaism and Christianity in history, religion, art and literature. Poorthuis, Marcel; Schwartz, Joshua; Turner, Joseph Aaron. Leiden: Brill. 2009. ISBN 978-9004171503. OCLC 593295794. 
  3. ^ a b Skarsaune, Oskar (2002). In the shadow of the temple: Jewish influences on early Christianity. Downers Grove, Ill.: InterVarsity Press. ISBN 0830828443. OCLC 48131970. 
  4. ^ Payam, Nabarz (2005). The mysteries of Mithras: the pagan belief that shaped the Christian world. Rochester, Vt.: Inner Traditions. ISBN 1594776326. OCLC 787855578. 
  5. ^ Roman Catholicism 6 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Roman Catholicism, Christian church that has been the decisive spiritual force in the history of Western civilization". Encyclopædia Britannica
  6. ^ Hayes, Carlton J.H. (1953). Christianity and Western Civilization, Stanford University Press, p. 2: That certain distinctive features of our Western civilization—the civilization of western Europe and of America—have been shaped chiefly by Judaeo – Graeco – Christianity, Catholic and Protestant.
  7. ^ a b Jose Orlandis, 1993, "A Short History of the Catholic Church," 2nd edn. (Michael Adams, Trans.), Dublin: Four Courts Press, 1851821252, preface, see , accessed 8 December 2014. p. (preface)
  8. ^ Marvin Perry (1 Ocak 2012). Western Civilization: A Brief History, Volume I: To 1789. Cengage Learning. ss. 33-. ISBN 978-1-111-83720-4. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Cole, Joshua and Carol Symes. Western Civilizations (Brief Fifth Edition) (2 vol 2020)
  • Kishlansky, Mark A. et al. A brief history of western civilization : the unfinished legacy (2 vol 2007) vol 1 online; also vol 2 online
  • Perry, Marvin Myrna Chase, et al. Western Civilization: Ideas, Politics, and Society (2015)
  • Rand McNally. Atlas of western civilization (2006) online
  • Spielvogel, Jackson J. Western Civilization (10th ed. 2017_
  • Bruce Thornton Greek Ways: How the Greeks Created Western Civilization Encounter Books, 2002
  • Tim Blanning The Pursuit of Glory: Europe 1648–1815 Penguin Books, 2008
  • Niall Ferguson Civilization. The West and the rest Penguin Press, 2011
  • Ian Kershaw To Hell and Back: Europe 1914–1949 Penguin Books, 2015
  • Richard J. Evans The Pursuit of Power: Europe 1815-1914 Penguin Books, 2017
  • Ian Kershaw To Hell and Back: Europe 1914–1949 Penguin Books, 2015
  • Ian Kershaw The Global Age: Europe 1950–2017 Penguin Books, 2020

Tarihyazımı

  • Allardyce, Gilbert. "Batı uygarlığının yükselişi ve düşüşü." American Historical Review 87.3 (1982): 695–725. internet üzerinden 17 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Bavaj, Riccardo: "The West": A Conceptual Exploration, European History Online, Mainz: Institute of European History, 2011, erişim tarihi: 28 Kasım 2011.
  • Bentley, Jerry H. "Dünya tarihinde kültürler arası etkileşim ve dönemselleştirme." American Historical Review 101.3 (1996): 749–770.
  • Hayır, Nathan. "Batı Medeniyetinin Diyalektik Müşterekleri ve Küresel/Dünya Tarihi." Tarih Öğretmeni 24#3 (1991), s. 293–305, çevrimiçi .
  • Manning, Patrick. "Dünya tarihinde etkileşim sorunu." American Historical Review 101.3 (1996): 771–782. internet üzerinden 17 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Pincince, John. "Jerry Bentley Dünya Tarihi ve 'Batı'nın Çöküşü" Journal of World History 25#4 (2014), s. 631–43, çevrimiçi 17 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Engizisyon</span> Katolik Kilisesine bağlı mahkeme sistemi

Engizisyon, Katolik Kilisesi'ne bağlı bir mahkeme sistemi idi. Gerek kararları, gerek siyasi ve dini görüşleri nedeniyle dört büyük engizisyon adından çok söz ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Uygarlık</span> bir devletin karmaşık toplum veya genel anlamda küresel bir tezahürü

Bir uygarlık kentsel gelişme, kültürel seçkin sınıf tarafından empoze edilen sosyal sınıflaşma, iletişimle ilgili sembolik sistemler ve doğal çevreden ayrı olma ve üzerinde hükmetme algısı ile karakterize edilen karmaşık yapıdaki toplumdur.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ</span> en eski kayıtlardan klasik dönemlerin sonuna kadar insanlık tarihi

Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır. Her ne kadar bitiş tarihi olan erken Orta Çağ büyük oranda göreceli olsa da, çoğu Batılı akademisyenler Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'daki çöküşünü antik Avrupa tarihinin sonu olarak tanımlarlar. Antik tarih için kullanılan bir başka terim de antikitedir (antiquity). Yine de bu terim (antikite) daha çok Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıklarını özel olarak tanımlamakta kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arabölge</span>

Arabölge teriminin bulucusu Ordinaryüs Profesör Dimitris Kiçikis'dir. Bu kavramla Arabölge medeniyetini, Avrupa - Amerika ve Çin - Hindistan arasında bulunan Adriyatik Denizi'nden İndus nehrine kadar genişletmiştir. Bu yeni kavram, Almanya'da yayımlanan bir doktora tezine konu olmuştur. Arabölge kavramı özgünlüğünden dolayı The Royal Society of Canada olarak bilinen Akademi tarafından tanınmış ve Profesör Dimitris Kiçikis, bu Akademi'ye 1999 yılında üye olarak alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlık tarihi</span> İnsanlığın kayıtlı ve detaylı tarihi

İnsanlık tarihi, insanlığın geçmişinin tasviridir. Arkeoloji, antropoloji, genetik, dilbilim, epigrafi, filoloji, paleografi ve diğer disiplinler ile yazının icadından bu yana kayıtlı tarih, ikincil kaynaklar ve araştırmalar yoluyla incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Asya</span> Orta Doğu ve Kafkasların bir bölümünü kapsayan bölge

Batı Asya, Asya'nın en batıdaki bölgesidir. Anadolu, Arap Yarımadası, İran, Mezopotamya, Levant bölgesi, Kıbrıs adası, Sina Yarımadası ve Transkafkasya'yı (kısmen) kapsamaktadır. Bölgenin Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı ile Afrika'dan, Türk Boğazları'nın su yolları ve Büyük Kafkas Dağları ile Avrupa'dan ayrıldığı düşünülmektedir. Doğusunda Güney Asya, kuzeydoğusunda Orta Asya bulunmaktadır. Bölgeyi sekiz deniz çevrelemekte : Ege Denizi, Karadeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi, Umman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz.

<span class="mw-page-title-main">Reichsführer-SS</span> Nazi Almanyasında Schutzstaffel (SS) Başkomutanı rütbesi

Reichsführer-SS, 1925-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda hem bir rütbe hem de bir unvandı. Reichsführer unvanı öncelikle Joseph Berchtold tarafından 1926 yılında oluşturuldu. Reichsführer-SS 1925'ten 1933'e ve 1934 sonrası Alman SS'in en yüksek dereceli rütbesi olup aynı zamanda Alman Ordusu'nda Mareşal rütbesiyle eşdeğer bir rütbeydi. 1929'da Heinrich Himmler bu mevkiye sahip oldu. Bu rütbenin anlamı Schutzstaffel (SS) komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulfilas</span>

Ulfilas (ya da Gotça Wulfila: küçük kurt ya da kurda ait [ayrıca Ulphilas. Orphila], Hristiyan misyoner ve Kitâb-ı Mukaddes tercümanı. Kitab'ı Mukaddes'i Got diline tercüme etmesi ile Arianizm’in Cermenler arasında yayılmasını sağlamıştır.

Üniteryenizm Hristiyanlıktaki teslis inanışının aksine İsa'nın ve Kutsal Ruh'un tanrılığını reddeden Hristiyan teolojisi hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Penguin Books</span> Penguin Books Yayınevi

Penguin Books Birleşik Krallık'ta kurulu bir yayınevidir. 1935 yılında Allen Lane tarafından The Bodley Head yayınevinin bir kolu olarak kurulmuş ve ertesi yıl bağımsız bir şirket olmuştur. Penguen yayınevi 1930'larda ucuz cep kitapları basarak ve bunları çeşitli zincir dükkanlarda geniş çaplı olarak dağıtarak kitap yayımcılığında çığır açmıştır. Penguin'in başarısı ciddi kitaplar için büyük kitlelerin ilgilendiğini göstermiştir. Penguen ayrıca siyaset, sanat ve bilim üzerine bastığı kitaplarla Birleşik Krallık'ta kamuoyunda etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ian Kershaw</span> Britanyalı tarihçi

Sir Ian Kershaw, FBA, Britanyalı tarihçi ve yazar. Çalışmaları 20. yüzyılda Almanya'nın toplumsal tarihine odaklanır. Adolf Hitler ve Nazi Almanyası konularında dünyanın en önde gelen uzmanlarından biri olarak görülür.

Barry Bruce Powell, Amerikan klasik eserler uzmanıdır. Eğitimini Berkeley ve Harvard'da tamamlamıştır. Homer ve yazının tarihi konusunda uzmanlaşmıştır. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde "Halls-Bascom Klasikleri" alanında kıdemli profesördür. Kendisi uzun yıllar Mısır filolojisi dersleri ve Mısır medeniyeti üzerine de dersleri vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Hristiyanlık</span> japonyada hristiyanlık

Japonya'da Hristiyanlık, ulusun azınlık dinleri arasındadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 1'inin Hristiyan inancının veya bağlılığının olduğunu iddia edilmiştir. Roma Katolikliği, Protestanlık ve Ortodoks Hristiyanlığı dahil çoğu büyük Hristiyan mezhepleri bugün Japonya'da temsil edilmektedir. 1990'ların ortasından beri, Japon halkının çoğunluğu dindar değildir, ancak dini olanların çoğu Şinto veya Budist inancıyla özdeşleşir. Bazı Japon çiftler Hristiyanlıktan etkilenen Hwaito Uedingu adı verilen Batı tarzı törenlerde evlenirler.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in dinî inancı</span>

Adolf Hitler'in dinî inancı tartışma konusu olmuştur. Tarihçiler Hitler'i Hristiyanlık karşıtı görüşlere sahip olarak görmüşler ve onu seküler bir teist olarak nitelendirmişlerdir. Albert Speer'e göre Hitler, Japon dinî inançlarının veya İslamın Almanlar için Hristiyanlıktan daha uygun bir din olacağına inanıyordu. Hitler, Hristiyanlığın yanı sıra ateizmi de eleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Walls</span> Britanyalı misyolog

Andrew Finlay Walls OBE, Dünya Hristiyanlığı ve bilhassa Afrika kiliseleri tarihi hakkında yaptığı çalışmalarla bilinen Britanyalı misyolog.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

Bu, Adolf Hitlere yönelik belgelenmiş suikast girişimlerinin eksik bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Krizi</span>

Temmuz Krizi, 1914 yazında Avrupa'nın büyük güçleri arasında I. Dünya Savaşı'nın nihai nedeni olan, birbiriyle ilişkili bir dizi diplomatik ve askeri tırmanıştı. Kriz, 28 Haziran 1914'te Bosnalı Sırp Gavrilo Princip'in Avusturya-Macaristan tahtının varisi olan Arşidük Franz Ferdinand suikast sonucu ölümüyle başladı. Karmaşık bir ittifaklar ağı, birçok liderin savaşın kendi çıkarları doğrultusunda olduğuna veya genel bir savaşın olmayacağına dair yanlış hesaplamalarıyla birleştiğinde, Ağustos 1914'ün başlarında hemen hemen her büyük Avrupa ülkesi arasında genel bir düşmanlık patlak vermesine neden oldu; Mayıs 1915'e kadar neredeyse her büyük Avrupa ülkesi dahil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler tarafından yapılan konuşmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler tarafından yapılan konuşmalar listesi, Adolf Hitler'in yaptığı konuşmaları listeler. Hitler, 1919'da Münih'teki ilk konuşmasından, Şubat 1945'teki son konuşmasına kadar toplam 1525 konuşma yaptı. Bunların hepsini listelemek mümkün değildir, bu nedenle burada önemli konuşmalarından bazıları listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pozitif Hristiyanlık</span>

Pozitif Hristiyanlık Nazi Almanyası içinde, Alman halkının ırksal saflığının, ırkçı Nazi ideolojisini İznik Hristiyanlığının temel veya önemli unsurlarıyla karıştırarak korunması gerektiği inancını destekleyen bir hareketti. Adolf Hitler bu terimi 1920 Nasyonal Sosyalist Program'ın 24. maddesinde kullandı ve "Parti, kendisini herhangi bir mezhebe bağlamadan Pozitif Hıristiyanlığın bakış açısını temsil ediyor" dedi. Nazi hareketi Almanya'nın yerleşik kiliselerine düşmandı. Yeni Nazi düşüncesi olan Pozitif Hristiyanlık, Nazi hareketinin Hristiyan karşıtı olmadığını ima ederek Almanya'nın Hristiyan çoğunluğunun korkularını yatıştırdı. Bununla birlikte, 1937'de Nazi Kilise İşleri Bakanı Hanns Kerrl, "Pozitif Hıristiyanlığın" "Havari İmanına bağlı" olmadığı ve Hristiyanlığın dayandığı "Tanrı'nın oğlu olarak Mesih'e imana" bağlı olmadığı, bunun yerine Nazi Partisi tarafından temsil edildiği açıklandı: "Führer yeni bir vahyin müjdecisidir" dedi. Hitler'in Pozitif Hristiyanlığı geleneksel bir Hristiyan inancı olarak kamuya sunması farklıydı. Hitler'in Nazi antisemitizmiyle uyum için Kiliselerle birleşik bir barışta ısrar etmesine rağmen, pozitif Hristiyanlık savunucuları da kendilerini Mesih'in Yahudi kökenlerinden ve Hristiyan İncil'inden uzaklaştırmaya çalıştılar. Bu tür unsurlara dayanarak, pozitif Hristiyanlığın çoğu kendisini geleneksel İznik Hristiyanlığından ayırdı ve sonuç olarak, Katolik, Doğu Ortodoks veya Protestan olmalarına bakılmaksızın genel olarak tüm ana Trinitarian Hristiyan kiliseleri tarafından mürted olarak kabul edildi.