İçeriğe atla

Batı hoolok gibonu

Batı hoolock şebeği
Önde dişi, arkada erkek şebek
Koruma Ölçeği


Nesli tükenme tehlikesinde (IUCN 3.1)[1]
Bilimsel Sınıflandırma edit
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Primates
Alt-Takım: Haplorrhini
İnfra-Takım: Simiiformes
Aile: Hylobatidae
Cins: Hoolock
Tür:
H. hoolock
Binomal isim
Hoolock hoolock

(Harlan, 1834)[2]
Batı hoolock şebiğinin bulunduğu alan

Batı hoolock şebeği (Hoolock hoolock), Hylobatidae ailesinden bir primattır. Assam, Mizoram, Bangladeş ve Myanmar'ın Chindwin Nehrinin batısında bulunur.[3]

Sınıflandırma

Mootnick ve Groves,[4] hoolock şebeklerini Bunopithecus ailesinden değil, Hoolock ailesinden olarak sınfladırdı. Bu aile, öncede alt sınıf olduğu düşünülen 3 türü barındırdığı için eleştiriliyordu: Hoolock hoolock, Hoolock leuconeds ve Hoolock tianxing. Sonra bu üç türle beyaz elli şebekler arasında, bonobo ve şempanzeler.den daha büyük bir evrimsel farklılık tespit edildi.[5]

Sesleri

Diğer şebekler gibi, çift hoolock şebekleri de yüksek, ince bir ses çıkarırlar. Bu sesi duyan ailenin diğer bireyleri de çağrıya katılır ve birlikte ses çıkarırlar. Diğer bazı şebek türlerinin aksine erkek bireyler de çağrının son aşamasına katılır.[6]

Batı hoolock şebeklerinin çağırma sesi

Doğal ortamlarıı

Hindistan'da ve Bangladeş'te bitişik kanopilerde, genş yapraklı ve ıslak yeşil ormanlarda bulunabilir. Batı hoolock şebekleri, tohumların dağılması için önemlidir. Çünkü olgun meyve, yaprak ve çiçek yerler.[]

Koruma

Vahşi doğada batı hoolock şebekleri için sayısız tehlike vardır, şu an hayatta kalmaları sadece insan faaliyetlerine bağlıdır. Doğayı insanların tahrip etmesi, çay üretimi için ormanın temizlenip işlenmesi, yar ve yak tarımı, yemek ve tıp için avlanması, ticaretinin yapılması ve ormanların azalması tehlikelerden bazılarıdır.[1]

Son 30-40 yılda sayıları 100.000'in üzerindeyken şu an 5.000'in altına[7] düşmüştür. 2009 yılında nesli en çok tehlikle altında olan 25 primat arasında girmesine[8] rağmen sonraki yayımlarda listeden düştü.[9]

Beslenme

Hoolock şebekleri çoğunlukla çeşitli meyveler, bazı yapraklar, çiçekler ve böceklerle beslenirler. []

Ayrıca bakınız

  • Lawachara Milli Parkı

Kaynakça

  1. ^ a b Brockelman, W.; Molur, S. & Geissmann, T. (2008). "Hoolock hoolock" 3 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2008: e.T39876A10278553. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T39876A10278553.en. Retrieved 13 January 2018.
  2. ^ Harlan, Richard (1834). "Description of a Species of Orang, from the North-Eastern Province of British East India, Lately the Kingdom of Assam". Transactions of the American Philosophical Society. 4: 52–59. JSTOR 1004829.
  3. ^ Groves, C. P. (1967). "Geographic variation in the hoolock or white-browed gibbon (Hylobates hoolock harlan 1834)". Folia Primatologica. Cilt 7. ss. 276-283. doi:10.1159/000155125. PMID 5626313. 
  4. ^ Mootnick, A. R. (2005). "A new generic name for the hoolock gibbon (Hylobatidae)". Int. J. Primatol. Cilt 26. ss. 971-976. 
  5. ^ Mootnick, A. R. (2006). "Gibbon (Hylobatidae) species identification recommended for rescue or breeding centers". Primate Conserv. Cilt 21. ss. 103-138. 
  6. ^ Kakati, Kashmira; Alfred, J. R. B.; Sati, J. P. (2013). "Hoolock gibbon". Johnsingh, A. J. T.; Manjrekar, N. (Ed.). Mammals of South Asia. 1. Hyderabad: Universities Press. ss. 332-354. ISBN 978 81 7371 590 7. 
  7. ^ "Western Hoolock Gibbon, Hoolock hoolock". 25 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  8. ^ Mittermeier, R.A.; Wallis, J.; Rylands, A.B.; Ganzhorn, J.U.; Oates, J.F.; Williamson, E.A.; Palacios, E.; Heymann, E.W.; Kierulff, M.C.M.; Long, Yongcheng; Supriatna, J.; Roos, C.; Walker, S.; Cortés-Ortiz, L.; Schwitzer, C., (Ed.) (2009). "Primates in Peril: The World's 25 Most Endangered Primates 2008–2010" (PDF). Illustrated by S.D. Nash. Arlington, VA: IUCN/SSC Primate Specialist Group (PSG), International Primatological Society (IPS), and Conservation International (CI). ss. 1-92. ISBN 978-1-934151-34-1. 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  9. ^ Mittermeier, R.A.; Schwitzer, C.; Rylands, A.B.; Taylor, L.A.; Chiozza, F.; Williamson, E.A.; Wallis, J., (Ed.) (2012). "Primates in Peril: The World's 25 Most Endangered Primates 2012–2014" (PDF). Illustrated by S.D. Nash. IUCN/SSC Primate Specialist Group (PSG), International Primatological Society (IPS), Conservation International (CI), and Bristol Conservation and Science Foundation. ss. 1-40. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Islak burunlu primatlar</span> primatların alt takımı

Islak burunlu primatlar, Madagaskar'ın makimsileri, Afrika'nın galagoları ve pottoları ile Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan lorislerden oluşan bir primat alt takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makimsiler</span> Madagaskarlı gececil primatlar

Makimsiler veya lemursular, nemli burunlu maymunların yaklaşık 100 türünü kapsayan bir infra takımı. Bu taksonun üyeleri yalnızca Madagaskar adası ve çevresinde bulunan küçük adalarda yaşarlar. Bilimsel adını Roma Mitolojisi'nde yer alan lemures adlı hayaletlerden almıştır. Bu ad, makilerin gece etkin olup, iri gözleriyle bakışları ile tüyler ürpertici çığlıklarından dolayı onlara yakıştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Tarsiiformes</span> primat infra takımı

Tarsiiformes; bir zamanlar Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış, ancak mevcut türlerinin tümü Güneydoğu Asya adalarında bulunan bir primat infra takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmosetgiller</span> Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya

Marmosetgiller Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya. Sınıflandırılmaları hala tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Catarrhini</span> insanlar da dahil olmak üzere Eski Dünya maymunlarının ve insansıların alt takımı

Catarrhini ya da Eski Dünya maymunları, köpeksi maymunlar ve insansılardan (Hominoidea) oluşur. Geoffroy 1812 yılında bu iki grubu bir araya getirerek Catarrhini, "Eski Dünya maymunları" adını vermiştir. Simiiformes alt takımındaki kız kardeşi Platyrrhini alt takımıdır. Bilimsel kanıtlara rağmen insansıların doğrudan maymun olarak tanımlanmasına karşı bazı dirençler olmuştur, bu nedenle "Eski Dünya maymunu" Cercopithecoidea veya Catarrhini anlamına gelebilir. Aslında insansıların maymun olduğu 18. yüzyılda Georges-Louis Leclerc tarafından zaten fark edilmişti. Linnaeus bunu 1758 yılında, bugün cadı makiler ve Yeni Dünya maymunları olarak tanıdığımız türlerle birlikte tek bir cins olan "Simia" içine yerleştirmiştir. Catarrhini'nin tamamı Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gibongiller</span> İnsansı familyası

Gibongiller (Hylobatidae), Asya'ya özgü bir Eski Dünya maymunları familyası. İnsansılar üst familyası içinde insangillerin kardeş taksonu olmalarından dolayı küçük insansı maymunlar olarak da adlandırılırlar. Familya 18 türü kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ak başlı langur</span>

Ak başlı langur ya da Delacour languru, Vietnam'a özgü bir maymun türüdür. Dünyanın soyu ciddi tehdit altında bulunan 25 primat türünden biridir. Adını Fransız-Amerikan ornitolog Jean Théodore Delacour'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maymun</span> bazı primatlar için kullanılan terim

Maymun, Primatlar takımındaki kimi memelileri kapsayan bir terimdir. Kimi kullanımlarda terim tüm primatları kapsarken genelde Simiiformes infra takımındaki primatlar için kullanılır.

<i>Panthera leo melanochaita</i>

Panthera leo melanochaita, Güney ve Doğu Afrika'da bir aslan alt türüdür. Afrika'nın bu bölümünde, aslan popülasyonları Lesotho, Cibuti ve Eritre'de bölgesel olarak soyu tükenmiş ve habitat ve av tabanı kaybıyla tehdit edilmiş, yerel halk tarafından hayvanlarının aslanlarca avlanmasına misilleme olarak öldürülmüştür. Hatıra avı, aslan popülasyonları üzerinde sıfıra yakın bir etkiye sahiptir. 21. yüzyılın başından bu yana, Botsvana, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'de yoğun olarak korunan alanlarda aslan nüfusu artmış, ancak Doğu Afrika menşeli ülkelerde düşmüştür. 2005 yılında, Doğu ve Güney Afrika'da Aslan Koruma Stratejisi geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Popülasyona göre primatlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, tahmini küresel nüfusa göre primat türlerinin bir listesidir. Tüm primatların sayıları ölçülmediği için bu liste kapsamlı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Simiyen</span> primat infra takımı

Simiyenler, antropoidler ya da yüksek primatlar (Simiiformes); köpeksi maymunlar (Cercopithecoidea) ve insansılar üst familyalarından oluşan Eski Dünya maymunlarını (Catarrhini) ve Yeni Dünya maymunlarını (Platyrrhini) içeren bir primat infra takımıdır. Genelde "maymun" adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Gibon ve insanın son ortak atası</span> Gibbon ile İnsanın son ortak atası

Hominoidea üst familyasının Hylobatidae (gibongiller) ve Hominidae familyalarına filogenetik bölünmesi (GİSOA) kabaca 20 ila 16 milyon yıl öncesine, erken Miyosen'e tarihlenmektedir. Hylobatidae familyası 20 farklı türü barındırır. Hominidae, Ponginae (orangutanlar) ve Homininae [insan soyu ve Afrika insansı maymunları ] olmak üzere iki alt familyaya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Roloway maymunu</span>

Roloway maymunu, tropik Batı Afrika'ya özgü, nesli tükenmekte olan bir Köpeksi maymun türüdür. Daha önce Diana maymununun bir alt türü olarak kabul ediliyordu. Habitat kaybı ve Afrika vahşi hayvan yemeği ticareti için devam eden avlanma nedeniyle Kritik Tehlike Altında olarak sınıflandırılmıştır. Roloway maymunları, çoğunlukla Gana'daki ormanlarda ve Güney-Doğu Fildişi Sahili'ndeki bazı bölgelerinde yaşayan ağaç canlılarıdır. Daha özel çalışmalar, C. diana kara yolunun, yok olma tehdidi nedeniyle çoğunlukla Tanoé ormanında yoğunlaştığını göstermiştir..

<span class="mw-page-title-main">Beyaz yüzlü kapuçin</span> Yeni Dünya maymunu

Beyaz yüzlü kapuçin, beyaz omuzlu kapuçin, kapuçingiller (Cebidae) familyasından orta büyüklükte bir Yeni Dünya maymunudur. Panama'nın doğu uç kısmına ve Güney Amerika'nın batı Kolombiya ve kuzeybatı Ekvador'daki kuzey-batı ucu kısmına özgüdür.

<i>Piliocolobus preussi</i>

Preuss'un kırmızı kolobus'u, yoğun, nemli, yüksek gölgelik ormanların bulunduğu batı Kamerun ve güneydoğu Nijerya'ya özgü bir köpeksi maymun türü.

<i>Hapalemur alaotrensis</i> primat türü

Hapalemur alaotrensis, doğu yağmur ormanı bölgesinin batı ucunda yer alan Madagaskar'ın en büyük gölü olan Lac Alaotra'yı çevreleyen yoğun papirüs ve kamış yataklarında özel olarak yaşayan maki türü.

<i>Varecia rubra</i> Madagaskara özgü primat

Kırmızı yakalı maki, Masoala Yarımadası ve kuzeydoğu Madagaskar'daki Antongil Körfezi'nin hemen kuzeyindeki bölgeyle sınırlı bir maki türüdür.

<i>Filipin cadı makisi</i> primat türü

Filipin cadı makisi veya Filipin tarsiyeri, Filipinlere özgü bir primat türü. Tür, üç farklı genetik soydan oluşur: Bohol-Samar-Leyte soyu, Dinagat-Caraga soyu ve Mindanao-Zamboanga soyu. Bununla birlikte, bu farklı genetik soylardan, Leyte ve Samar'dan C. syrichta syrichta, Mindanao'dan C. s. carbonarius ve C. s. fraterculus, bazı popülasyonların yok olma tehdidi altında olabileceği çok belirsiz bir durum var. Ayrıca, hangisinin veya hangilerinin tehdit altında olduğu bilinmiyor ve ormansızlaşma birçok yerde Filipin tarsiyerlerinin orijinal yaşam alanlarının neredeyse tamamını ortadan kaldırmış olduğundan, acilen harekete geçilmesi ve bu eşsiz primat taksonlarına öncelik olarak koruma alanı olarak tanımlanması gerekiyor.

<i>Hylobates lar</i> Güneydoğu Asyalı insansı

Hylobates lar, gibon familyası Hylobatidae'ye ait, soyu tükenmekte olan bir primattır. İyi bilinen gibonlardan biridir ve genellikle esaret altında tutulur.