İçeriğe atla

Batı Planı

Karşıt güçlerin durumu, 31 Ağustos 1939 ve Alman planı

Batı Planı (Lehçe: Plan Zachód), İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin Polonya Ordusu'nun Nazi Almanyası'ndan gelen işgale karşı savunma amaçlı bir askeri planıydı. 1930'ların sonunda tasarlandı.[1]

Arka plan

Józef Piłsudski Polonya'nın diktatörüyken, planlar Polonya'ya doğudan olası bir saldırı üzerinde yoğunlaştı. Ancak Piłsudski'nin 1935'teki ölümünden sonra, yeni Polonya hükûmeti ve ordusu durumu yeniden değerlendirdi ve 1920'lerin ortalarından kalma bir Polonya-Alman savaşı için mevcut Polonya planının ("S Planı") yetersiz olduğuna karar vererek revize edilmesi gerektiği kararlaştırıldı.

Ancak 1938'e kadar öncelik batıda değil doğuda kaldı ve Polonya tahkimatlarının çoğu Polonya-Sovyet sınırında inşa edildi.

Ayrıntılar

İlk versiyon, Almanların Pomeranya'dan Varşova'ya, Silezya ve Prusya'dan gelen destekleyici saldırılarla, Alman Pomeranyası ile Prusya arasında erken bir bağlantı kurmayı hedefleyerek saldıracağını tahmin ediyordu.[2] Almanya'nın Çekoslovakya'nın bazı kısımlarını ilhak etmesi ve sınır değişikliklerinden sonra, Polonyalı planlamacılar, Silezya'dan Piotrków ve Łódź üzerinden Varşova ve Kraków'a doğru ana hamlenin geleceği beklentisiyle planı revize ettiler. Polonyalı planlamacılar, çok önemli bir istisna dışında, Alman saldırılarının çoğunun yönünü doğru bir şekilde tahmin ettiler.

Ana tartışma, Polonya kuvvetlerinin uzun sınırları savunması mı yoksa doğu ve güneyi geri çekip nehirlerle desteklenen daha kısa bir hattı savunmaya mı çalışması gerektiği kararını içeriyordu. İkinci plan askeri açıdan daha sağlam olsa da, Polonyalı politikacılar Almanya'nın bazı tartışmalı bölgeleri (Danzig Serbest Şehri, Danzig Koridoru ve Silezya gibi) işgal etmekle yetinebileceğinden ve ardından erken bir bu bölgeleri işgal ettikten sonra savaşın sona erebileceğini düşünüyordu.[3] Batı bölgeleri aynı zamanda en yoğun nüfuslu bölgelerdi ve seferberlik ve Polonya Ordusu için sürekli askeri ekipman ve tedarik üretimi için çok önemli olan büyük sanayi merkezlerine sahipti.

Sınırları koruma kararıyla bile, Polonya'nın Almanlar tarafından neredeyse üç taraftan kuşatılmış olması, bazı bölgelerin savunulmasının neredeyse imkansız olduğu ve bu nedenle erkenden terk edilmesi gerektiği kararına neden oldu. Kuzeybatı Pomorze Voyvodalığı ve Poznań Voyvodalığı için durum buydu. Kara Kıyı Savunması adlı ayrı bir kuvvet, kıyının önemli kısımlarını mümkün olduğu kadar uzun süre koruyacaktı ve yüzeydeki Polonya Donanmasının çoğu, Peking Planında belirtildiği gibi Birleşik Krallık'a tahliye edilecekti (denizaltılar düşmanla çatışmaya girecekti). Ana Polonya savunma hattı, Augustów Ormanı - Biebrza Nehri - Narew Nehri - Vistül (ve Modlin, Toruń, Bydgoszcz kasabaları) - Inowrocław Gölleri - Warta - Widawka Nehri - Częstochowa kasabası - Silezya surları - Bielsko-Biała kasabası - Żywiec kasabası - Chabówka köyü - ve Nowy Sącz kasabası bölgelerinde oluşturulacaktı. İkinci savunma hattı, Augustów Ormanı - Biebrza Nehri - Narew Nehri - Bug Nehri - Vistül - ve Dunajec Nehri'ne dayanıyordu. Son olarak, üçüncü savunma hattı, güneydoğuya Romanya sınırına doğru çekilmeyi ve Romanya Köprübaşı bölgesinde mümkün olduğu kadar uzun süre kalmayı içeriyordu.

Plan, bir Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı pek olası görünmediğinden, Sovyetler Birliği'nin tarafsız olacağını varsayıyordu. Ancak plan, Litvanya'nın Polonya ile Litvanya arasında tartışmalı bir şehir olan Vilnius'u almaya çalışmasına izin verdi ve başta Sınır Savunma Kolordusu'nun seçkin birimleri olan küçük bir Polonya kuvveti, bu bölgeyi güvence altına almak için ayrıldı.[4]

Plan, Polonya kuvvetlerinin birkaç ay dayanabileceğini, ancak ikiye veya üçe bir olduğu tahmin edilen Alman sayısal ve teknik üstünlüğü tarafından geri püskürtüleceğini varsaydı. Ardından, Fransa-Polonya Askeri İttifakı ve Polonya-İngiliz Ortak Savunma Paktı tarafından zorunlu kılınan Batılı Müttefikler (Fransa ve Birleşik Krallık), batıdan bir saldırı başlatacak ve bu da önemli sayıda Alman kuvvetini doğudan uzaklaştırarak batıya sevk edecekti. Böylece Polonya kuvvetlerinin bir karşı saldırı başlatmasına uygun müsait bir ortam olacaktı.

Etkililik

Plan, düşmanın saldırı yönlerinin büyüklüğünü, yerini ve çoğunu doğru bir şekilde üstlendi. Ancak Almanlar saldırdığında, ikinci ve sonraki savunma hatları ve ilgili öğeler plan tarafından tam olarak tanımlanmamıştı ve hiçbir yönü askeri tatbikata konu olmamıştı. Ayrıca, özellikle iletişim ve erzak ile ilgili olanlar olmak üzere, tamamlanmamış başka kısımlar da vardı.

Almanya, 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ettiğinde, Polonya kuvvetleri, planı eleştirenlerin tahmin ettiği gibi, Sınır Savaşı'nda önemli bir yenilgiye uğradı. Alman hareketliliğini ve blitzkrieg stratejisini hafife almak ve Polonya hareketliliğini abartmak, Sovyetlerin Polonya'yı işgali ve Batı Müttefiklerinden vadedilen yardımın olmaması gibi diğer faktörler, Polonya'nın 6 Ekim 1939'daki yenilgisine katkıda bulundu.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Plan "Zachód" - Cybernetyczna Gildia Strategiew". www.strategie.com.pl. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Seferi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının ilk çatışması

Polonya Seferi veya Polonya'nın İşgali, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanyası'nın işgal harekâtı Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasından bir hafta sonra, 1 Eylül 1939'da başlamış ve 6 Ekim 1939'da Almanya ve Sovyetler Birliği'nin Polonya'nın tamamını işgal etmeleriyle son bulmuştur. Alman saldırısı, savaş ilanı olmadan yapılmıştı. Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Silezya</span>

Silezya (Schlesien), Orta Avrupa'da tarihsel bir bölgedir. Almanya'nın doğusunda Prusya'nın bir iliydi (1742-1945). 1945 yılında, Silezya'nın tümü Sovyet Kızıl Ordusu tarafından işgal edildi. Almanların neredeyse tamamı güç kullanılarak Silezya'dan atıldı. Bunların çoğu da öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Osovets Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde gerçekleştirdiği bir taarruz harekâtıdır ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

Aşağı Silezya Taarruzu, Mareşal İvan Konev'in 1. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince Aşağı Silezya'ya yönelik genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Alman askeri varlığını Aşağı Silezya'nın büyük bir bölümünden çıkarttı ve bölgenin başkenti Breslau'da büyük bir Alman birliğini kuşattı.

<span class="mw-page-title-main">Kolberg Muharebesi (1945)</span>

Kolberg Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki Sovyet Doğu Pomeranya Taarruzu sırasında gerçekleşen bir savaştır. Bu muharebeyle Sovyet ve Polonyalı müttefik kuvvetleri, bugünkü Polonya sınırları içinde bulunan Kolberg'i Alman kuvvetlerinden almıştır. Muharebe, 4 - 18 Mart 1945 tarihleri arasında yoğun sokak çatışmaları şeklinde cereyan etmiştir. Alman komutanlığı, 18 Mart 1945 tarihinde kent Polonya kuvvetlerine bırakılmadan önce askerî personeli ve Almanca konuşan sivil halkı deniz yoluyla tahliyeyi tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Genel Hükûmet</span>

Genel Hükûmet, aynı zamanda İşgal Altındaki Polonya Bölgesi Genel Valiliği olarak da anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında 1939'da Nazi Almanyası, Slovakya ve Sovyetler Birliği tarafından Polonya'nın işgalinden sonra kurulan bir Alman işgal bölgesiydi. Yeni işgal edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti üç bölgeye ayrıldı: Merkezde Genel Hükûmet, batıda Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri ve doğuda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri. Bölge, 1941'de, Sovyetler Birliği'nin Alman işgalinden sonra, yeni Galiçya Bölgesi'ni içerecek şekilde önemli ölçüde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Władysław Sikorski</span>

Władysław Eugeniusz Sikorski, Polonyalı asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Sürgündeki Polonya Hükûmeti Başbakanı olarak görev yaptı.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Köprübaşı</span>

Romanya Köprübaşı, Polonya'nın güneydoğusunda, şu anda Ukrayna'da bulunan bir alandı. 1939'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında Polonya'nın işgali sırasında, Polonya başkomutanı, Polonya Mareşali Edward Rydz-Śmigły, Vistül'ün doğusunda savaşan tüm Polonya birliklerine Lviv'e ve ardından 14 Eylül'de Romanya ve Sovyetler Birliği sınırlarındaki tepelere çekilme emri verdi. O sırada yaklaşık yaklaşık 20 tümen hala hali hazırda savaşmaktaydı. 17 Eylül'de ise Kızıl Ordu saldırdıktan sonra, Rydz-Śmigły tüm birimlere Romanya ve Macaristan'a çekilme emri verdi, ancak birimler arasında iletişim kesintiye uğramıştı.

Doğu Planı, 1920'lerde ve 1930'larda Sovyetler Birliği'ne karşı savaş durumunda oluşturulan bir Polonya savunma askeri planıydı. Batı Planı'nın aksine, İkinci Polonya Cumhuriyeti hükûmeti Sovyetler Birliği'ni tam ölçekli bir savaş başlatabilecek en büyük potansiyel askeri tehdit olarak gördüğü için, tüm savaş arası dönemde hazırlanıyordu. Bununla birlikte, bugün orijinal plandan yalnızca birkaç tarihi belge kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına Harekatı</span>

Fırtına Harekâtı, Polonya direnişinin baskın gücü olan Polonya İç Ordusu tarafından işgalci Alman kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen bir dizi ayaklanmaydı.