İçeriğe atla

Batı Hazar Üniversitesi

Batı Üniversitesi
Qərb Universiteti
Kuruluş1991
TürÖzel
RektörAndris Leitas
Öğretim üyeleri180
Öğrenciler1000
KonumBakü, Azerbaycan
YerleşkeKentsel
Web sitesiwu.edu.az

Batı Üniversitesi (Azerice: Qərb Universiteti), Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

Faaliyyeti

Üniversitede aşağıdaki mesleklerde üzere İngilizce, Türkçe ve Rusça lisans eğitimi verilmektedir.

Bilgisayar ve Bilgisayar Mühendisliği (yönden)

  • Bilgisayar Mühendisliği Öğretmenliği;
  • Bilgisayar ve Bilgisayar sistemlerinin yönetim ve Mühendisliği.
  • İktisadi Hukuk
  • Genel ekonomi (yönden):
  • Uluslararası ekonomik ilişkiler;
  • Finans ve kredi.

Uluslararası gazetecilik Bilimi Regionşünaslıq (yönden)

Dış diller

  • İngilizce ve İngiliz Edebiyatı;
  • İngilizce ve Amerikan Edebiyatı;
  • Alman Dili ve Edebiyatı;
  • Fransız Dili ve Edebiyatı;
  • Çeviri (İngilizce, Fransızca, Almanca).

İşletme (yönden)

  • Konaklama ve turizm yönetimi;
  • İş-yönetim;
  • Uluslararası yönetim;
  • Banka yönetimi;
  • Hey `etin yönetilmesi;
  • İşletme yönetimi.
  • Tasarım (alanlarda)

Belirtilen mesleklerde eğitimi görsel, akşam ve açık şu`belerde yapılır. Ayrıca, üniversitede şu yönden iki yıllık yüksek lisans da faaliyet göstermektedir:

  • IİM - 030000 İdari yönetim;
  • IM - 030001 İktisadi Hukuk;
  • IİM - 010000 Ekonomi;
  • IM - 010001 Uluslararası ekonomik ilişkiler;
  • IM - 020000 Mühendislik ekonomisi ve yönetimi;
  • IM - 020002 İşletme edilmesi;
  • IM - 020009 Banka yönetimi;
  • IM - 020014 Uluslararası yönetim;
  • HSM - 090000 Siyasal Bilimler;
  • HSM - 090009 Uluslararası siyasi süreçler ve uluslararası ilişkiler teorisi.

Batı Üniversitesi'nde 8 kafedra faaliyet göstermektedir

  • "Siyaset Bilimi"
  • "İnsani dersler"
  • "Ekonomi"
  • "Pazarlama ve Yönetimi"
  • "İngilizce"
  • "Bilgisayar Öğretmenliği atanmamış teminatı"
  • "Hukuk"
  • "Dil eğitimi"

Uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü düzeyinin uygulanmasında üniversite yüksek bilimsel-pedagojik potansiyele dayanmaktadır. Böyle ki, üniversitede 3 akademik, 16 profesör, 1 doktora - doçent, 1 bilimler adayı - doçent, 17 doçent, 44 bilimler adayı - başöğretmen ve 65 öğretmen çalışmaktadır. Aynı ülkenin bir takım önemli kişileri, akademisyenleri danışman ve tez yöneticisi olarak universitetlə yakın işbirliği yapıyorlar. Batı Üniversitesi'nde çeşitli programlar üzere 25'ten fazla yabancı öğretmen çalışıyor. Eğitimin yüksek seviyede yapılmasında Üniversitenin zengin lojistik üssü temel rol oynar. Modern düzeyde donatılmış auditoriyalar, bilgisayar odaları, audio-video tekniği, on binlerce Azerbaycan, Rus, İngiliz, Alman, Fransız ve İspanyol dillerinde zengin literatüre sahip kütüphane fonu öğrencilerin hizmetine verilmiştir. Batı Üniversitesi'nde en modern bilgisayarlarla donatılmış ve INTERNET sistemine bağlı merkez faaliyet gösteriyor. Üniversiteye kabul edilen her bir öğrenci burada kendi elektronik adresini açmak imkânı elde ediyor.

Üniversitede özel baskı-yayıncılık şu`besinde yayımlanan " Evrim "dergisi önemli bilim adamlarına ve genç akademisyenlere bilimsel yaradıcılıqlarını yansıtmaya imkân verir. Batı Üniversitesi öğretmen ve öğrencileri ABD, İngiltere, Hollanda, Türkiye ve Almanya üniversitelerine gitmek, Mesleki artırmak, eğitimlerini bu ülkelerin üniversitelerinde sürdürmek olanaklarına sahiptir. Üniversitenin tüm öğrenciler bir veya iki yabancı dile mükemmel yiyələnirlər. İngiliz diline mükemmel derecede edinmişti öğrenciler uluslararası konferans ve sergilerde tercüman-rehber olarak katılırlar. Okullarını bitirince yüzlerce profilini zunlarımız cumhuriyetimizin devlet ve sivil toplum kuruluşlarında, çeşitli yayın organlarında, yabancı ülkelerin Azerbaycan'da bulunan temsilciliklerinde, uluslararası şirketlerde ve yabancı ülkelerde çalışırlar.

Batı Üniversitesi öğrencileri boş zamanlarını etkin ve ilginç geçirirler. Burada faaliyet gösteren öğrencilerden oluşan korosunu profesyoneller arasında da kendine isim kazanmıştır. Sporun çeşitli türleri üzere (basketbol, futbol, karate vb.) Yapılan yarışlarda üniversite öğrencileri başarılı görev yapmak. Onlar, aynı zamanda üniversitenin öğrenci gazetesinin yayınında, neşeli ve hazırcavablar kulübünde, öğrenci tiyatrosunda, breyn - rinq oyunlarında da hevesle katılıyorlar.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi</span> Ağrıda kurulu devlet üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, eski adıyla Ağrı Dağı Üniversitesi, Ağrı ili sınırları içerisinde merkez ilçe kampüsünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Üniversitesi</span> Avusturyada Üniversite

Salzburg Üniversitesi bazen üniversitenin kurucusu olan Prens Paris Londron'un ismi ile de üniversitenin adı Paris Lodron Üniversitesi olarak da söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Devlet Üniversitesi</span>

Erivan Devlet Üniversitesi Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir kamu üniversitesidir. Üniversite ülkenin en büyük ve en prestijli yükseköğretim kurumudur. 1920'da kurulan üniversitede 110 bölüm bulunmaktadır. Üniversitede 400 araştırma görevlisi, 130 profesör, 70 doçent görev yapmaktadır. Ayrıca 1350 öğrenci yükseklisans, 8500 öğrenci lisans derecesinde eğitim görmektedir. Üniversiteye 300 yabancı öğrenci kayıtlıdır. Dersler Ermenice olup, yabancı öğrenciler için ihtiyaç dahilinde Rusça ve İngilizce eğitim verilmektedir. Üniversitenin akademik takvimi 1 Eylül'de başlayıp 30 Haziran'da sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tefekkür Üniversitesi</span> Baküde bir özel üniversite

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.