İçeriğe atla

Batı Bulgar banliyöleri

1920 Neuilly Antlaşması'na göre Bulgaristan tarafından Yugoslavya'ya devredilen topraklar
2011 nüfus sayımına göre Bulgar çoğunluklu yerleşim yerlerinin konumunu (zeytin yeşili) gösteren Sırbistan'ın etnik haritası

Batı Bulgar banliyöleri, Bulgarlar tarafından güneydoğu Sırbistan'da bulunan birkaç bölgeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir.[1]

Söz konusu topraklar, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından 1920 yılında imzalanan Neuilly Antlaşması sonucunda Bulgaristan tarafından Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ne bırakılmıştır. 2011 Sırp nüfus sayımına göre, Batı Bulgar banliyöleri'ndeki iki kasaba, Bosilegrad ve Dimitrovgrad'da ağırlıklı olarak Bulgarlar yaşıyor.[2]

İç Batı Dış Devrimci Örgüt

İç Batı Dış Ülke Devrimci Örgütü (Bulgarca: Вътрешна западнопокрайска революционна организация, romanlaştırılmış: Vatreshna zapadnopokrayska revolyutsionna organizatsiya), IWORO, 1921 ile 1941 yılları arasında Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı'nda (1929'a kadar) ve ardından onun halefi olan Yugoslavya Krallığı'nda Batı Dış Topraklar'da faaliyet gösteren bir Bulgar ayrılıkçı örgüttü.[3]

Örgüt, 1921'de Bulgar banliyölerinin 1920'de Sırbistan'a bırakılmasından hemen sonra oluşturulan birkaç müfreze temelinde kuruldu. IWORO başlangıçta propaganda ve Bulgar edebiyatının halka ulaşması için çabaladı.[4] Silahlı çatışma dönemi 1922'de başlamış ve örgüt, bölgenin Bulgar birlikleri tarafından işgal edildiği 1941 yılına kadar Tzaribrod-Belgrad demiryoluna, köprülere, Yugoslav garnizonlarına ve kışlalarına çok sayıda saldırı düzenlemiştir.[5]

İki savaş arası dönemde aktif olan diğer üç Bulgar devrimci örgütünün (Makedonya'daki İç Makedon Devrimci Örgütü, Trakya'daki İç Trakya Devrimci Örgütü ve Doburca'daki İç Doburca Devrimci Örgütü) aksine, IWORO bölge için özerklik talep eden taktiksel bir slogan atmadı. IWORO açık bir ayrılıkçı gündemi vardı; "Batı Bulgar banliyölerinin kurtarılması ve Bulgaristan'a geri verilmesi için" savaştı.[6]

Tartışma

Sırp devleti, Fransa'daki Alsas ile ilgili Almanya örneğinde olduğu gibi, komşu bir ülkenin topraklarının bazı kısımlarına "batı dış bölgeleri" olarak atıfta bulunulmasının toprak iddiaları anlamına gelebileceğini düşünerek, bu terimi reddetti.[7]

Bu nedenle terim, 1948'den beri Belgrad tarafından Sofya ile temaslarda kullanılmamaktadır. Josip Broz Tito ve Georgi Dimitrov tarafından Bled Antlaşmasında bir kez bahsedilmiştir.[8] Bu, Balkanlar'da Yugoslavya, Arnavutluk ve Bulgaristan'ı içerecek olan Balkan Federasyonu'nda bir Komünist süper devlet için tartışma dönemiydi ve Bulgaristan Batı Bulgar banliyölerinin kendisine döneceğini öngördü.[9] Balkan Federasyonu fikri, Tito ve Stalin arasındaki bölünme meydana geldiğinde, 1948 tarihli Informbiro dönemi ile terk edildi. Uluslararası alanda kullanılmamasına rağmen (yeniden canlandırıldığı 1990'lara kadar), Bulgaristan'da iç sosyal ve politik iletişimde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Treaty of Neuilly - World War I Document Archive". wwi.lib.byu.edu. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  9. ^ Bulgaria (29 Eylül 1994). "Letter dated 29 September 1994 from the Permanent Representative of Bulgaria to the United Nations addressed to the Secretary-General" (İngilizce). 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Stamboliyski</span> 20. Bulgaristan başbakanı (1879-1923; hd. 1919-1923)

Aleksandır Stamboliyski, Bulgar Halk Çiftçi Birliği'nin başkanı. I. Dünya Savaşı'nda Alman yanlısı Kral Ferdinand'a karşı çıkarak İtilaf Devletleri'ni desteklemiş, savaştan sonra kurulan reformcu hükûmette başbakan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti</span> Batı Trakyada kurulan kısa süreli bir devlet

Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti, 31 Ağustos 1913 tarihinde Batı Trakya’da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">İlinden İsyanı</span>

İlinden İsyanı veya İlinden-Başkalaşım İsyanı Ağustos-Kasım 1903 tarihleri arasında Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski</span> Makedon devrimci

Yane Ivanov Sandanski veya Jane Ivanov Sandanski Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'da ulusal kahraman olarak tanınan bir devrimci. Başlangıçta Yüksek Makedon-Edirne Komitesi'ne (YMEK) katıldı, ancak daha sonra İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'ne (İMDÖ) geçti. Serez bölgesinde İMDÖ'nün liderlerinden ve örgütün aşırı solcu kanadının başında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dame Gruev</span> Bulgar devrimci

Damyan Yovanov Gruev ya da bilinen kısa adıyla Dame Gruev, Osmanlı Makedonyası ve Trakyası'da Bulgar devrimci ve isyancı liderdi. İç Makedon Devrimci Örgütü'nün kurucuları arasındaydı. Makedon tarih yazımına göre, bir Makedonyalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bulgaristan</span>

Büyük Bulgaristan, tarihi bir ulusal devlet ve Makedonya, Trakya, Dobruca ve Mezya'nın çoğunu içerecek modern bir Bulgar irredentist milliyetçi hareketle ilişkili bölgeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Federasyonu</span>

Balkan Federasyonu projesi, Yugoslavya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'yı birleştirerek Balkanlar'da bir ülke kurmaya yönelik sol görüşlü bir siyasi hareketti.

<span class="mw-page-title-main">Zveno</span>

Zveno, 1930'da Bulgar politikacılar, aydınlar ve Bulgar Ordusu subayları tarafından kurulmuş bir Bulgar siyasi örgütüydü. İsim, bir gazete ile ilişkilendirerek oluşturulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">İç Doburca Devrimci Örgütü</span>

İç Doburca Devrimci Örgütü veya IDRÖ, 1923 - 1940 yılları arasında Romanya Doburca'sında aktif olan bir Bulgar milliyetçi ve devrimci örgüttü. Romanya hükûmeti tarafından terör örgütü olarak kabul edildi. Bulgaristan'da ise bir kurtuluş hareketi olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">İç Trakya Devrimci Örgütü</span>

İç Trakya Devrimci Örgütü, 1920 ile 1934 yılları arasında Batı Trakya ve güney Bulgaristan'da faaliyet gösteren bir Bulgar devrimci örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar-Türk Devrimci Komitesi</span>

Bulgar-Türk İhtilal Komitesi, Makedonya'da 1913'te kurulan ve fiilen İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'ne bağlı bir Bulgar-Türk devrimci örgütüdür. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra örgüt, ağırlıklı olarak Doğu Makedonya ve Trakya'da faaliyet göstermiştir.