İçeriğe atla

Batuque (Cape Verde)

Batuque
Kültürel kökenleriCape Verde
Önemli çalgılarVokaller, Bez parçası (plastik torbaya sarılmış)

Batuque, Cape Verde kökenli bir müzik ve dans türüdür.

19. yüzyılda Brezilya'da da yaygın olan Batuque adında bir tür bulunmaktadır.[1]

Müzik türü olarak

Müzik türü olarak, batuque, andante tempoya, 6/8[2] veya 3/4 ölçüye sahip olmasıyla karakterizedir ve geleneksel olarak sadece melodik, yani sadece söylenir, polifonik eşlik içermez. Cape Verde'deki diğer müzik türleriyle karşılaştırıldığında, batuque bir çağrı ve yanıt yapısına sahiptir ve [3] poliritmik olan tek türdür. Aslında, ritmi analiz ettiğinizde, bunun 2 vuruşluk bir ritmin üzerine 3 vuruşluk bir ritim olduğunu bulursunuz.

Batuque'un ritmik modeli, ± 112 bpm.

Geleneksel formunda, batuque, sanki bir orkestral crescendo gibi düzenlenmiştir.[4] İki hareketi vardır (onları öyle adlandırabiliriz):

Eski zamanlarda, müzik cimboa üzerinde bir tanıtımla başlardı, bu temel müzikal çizgiyi sağlardı. Günümüzde bu enstrümanın kullanımı yok olmuştur. İlk hareket, Kreolce'de galion olarak adlandırılır. Bu harekette, katılımcılardan biri olan batukaderas adlı bir kişi vuruş yapar, diğerleri elleriyle alkış tutar veya bir bezle vurur. Baş solist olan kantadera proféta bir dize söyler ve hemen ardından kalan şarkıcılar olan kantaderas di kunpanha tarafından birlikte tekrarlanır (ronca baxon). Bu dizeden oluşan, çeşitli konuları öven, sosyal eleştiriler yapan, günlük sahneleri anlatan özgün atasözlerine finason denir. Bu çağrı ve yanıt yapısı ikinci harekete kadar devam eder.

1936 yılında yayımlanan Claridade dergisinin ilk sayısında Santiago'nun bir batuque'u yer aldı.

İkinci hareket txabéta olarak adlandırılır. Bu hareket, tüm oyuncuların aynı poliritmik vuruşu gerçekleştirdiği ve tüm şarkıcıların birlikte aynı dizeden oluşan bir nakarat olarak söylediği orkestral bir klimaksa karşılık gelir.

Günümüzde, son besteciler batuque'yi farklı bir şekilde bestelediler. Müzik, polifonik bir destek (akor dizileri) üzerine dayanır ve diğer Cape Verde müzik türlerine benzer bir yapı gösterir; bu müzik dizeleri bir nakaratla sıralanır.

2019'da Madonna, Madame X albümündeki "Batuka" adlı şarkıda bu türü benimser. Şarkının resmi müzik videosunda (Lizbon'da çekilmiştir), Orquestra Batukadeiras ile birlikte davul çalarak dans eder ve aynı zamanda şarkının arka plan vokalistleri olarak da yer alırlar.[5][6]

Dans olarak

Bir dans olarak, geleneksel batuque belirli bir ritüeli izler.

Bir batuque oturumunda, genellikle sadece kadınların olduğu bir grup performansçı, terreru adı verilen bir senaryoda bir dairede toplanır. Bu senaryo kesin bir konumda olmak zorunda değildir, bir evin arka bahçesi veya bir halk meydanı olabilir, örneğin.

Müzik parçası, oyuncuların (aynı anda veya değil, batukaderas ve kantaderas olabilirler) ilk hareketi gerçekleştirdiği sırada, oyunculardan biri merkeze giderek dansı icra eder. Bu ilk harekette, dans sadece beden sallanmasıyla yapılır, bacakların alternatif hareketi vurguları takip eder.

İkinci harekette, oyuncular ritmi çalarken ve birlikte şarkı söylerken, dansçı dansını değiştirir. Şimdi, dans (da ku tornu olarak adlandırılır), kalçanın sallanması dizlerin hızlı bükülmesiyle yönetilir ve ritmi takip eder.

Şarkı bittiğinde, dansçı geri çekilir ve yerine başkası geçer ve yeni bir şarkı başlar. Bu performanslar, batuque oturumunun sonuna kadar saatlerce sürebilir.

Tarih

Batuque, muhtemelen Cape Verde'deki en eski müzik türüdür, ancak yazılı kayıtları yalnızca 19. yüzyıldan itibaren bulunmaktadır. Şu anda, yalnızca Santiago, özellikle Tarrafal'de bulunur, ancak tüm Cape Verde adalarında var olduğuna dair ipuçları vardır.[7]

Carlos Gonçalves'e[8] göre, batuque Afrika kıtasında kökeni olan bir müzik türü değildir. Muhtemelen Cape Verde'de kendi özelliklerini geliştirmiş bazı Afrika danslarının adaptasyonu olabilir.

Portekiz yönetimi ve Kilise, batuque'ye her zaman Afrikalı olarak kabul edildiği için düşmanca davrandı, ancak Estado Novo politikası döneminde bu düşmanlık daha da güçlendi. Batuque hatta kent merkezlerinde yasaklandı ve 1950'lerden itibaren ölmekte olan bir müzik türüydü.

Bağımsızlıktan sonra bazı müzik türlerinin canlanmasıyla ilgilenildi. Batuque, genç bestecilerin (örneğin Orlando Pantera, Tcheka, Vadú gibi) araştırma yaparak ve yeniden şekil vererek gerçek bir yeniden doğuş yaşadığı 1990'larda, artık genç şarkıcılar (örneğin Lura, Mayra Andrade, Nancy Vieira gibi) tarafından seslendirilmektedir.

Batuque, adalardaki creole cazın gelişiminde de eşit derecede önemlidir; önemli gruplardan biri Raiz Tambarina'dır.[9]

Anlam

Eski zamanlarda batuque adı belirli bir toplumsal anlamı taşıyordu. Kutsal günlerde, belirli törenlerde, şenliklerde, düğünlerin öncesinde ve sırasında gerçekleştirilirdi. Bazı bilginler, batuque'nin dans hareketlerinin cinsel bir anlamı olduğunu speküle ederler ve amacının gelinin doğurganlığını artırmak olduğunu iddia ederler.

Günümüzde ise batuque orijinal anlamını kaybetmiştir. Sahne performansına dönüşmüş[8] ve resmi etkinliklerde, partilerde veya bazı gruplar tarafından Cape Verde halk dansının bir örneği olarak kullanılmaktadır.

batuques örnekleri

  • «Batuco» by Bulimundo
    performed by Bulimundo in the album «Batuco» (ed. Black Power Records, Rotterdam, Ref. Lp 2233 — 1981)
  • «Maria Júlia» by Gil Semedo
    performed by Gil & The Perfects in the album «Verdadi» (ed. GIVA, ? — 1996)
  • «PortekizceRabóita di Rubõ Manel» by Orlando Pantera
    performed by Lura in the album «Di korpu ku alma» (ed. Lusáfrica, Paris — 2004)
  • «Dispidida» by Orlando Pantera
    performed by Mayra Andrade in the album Navega (ed. ?, ? — 2006)
  • «Nha kumadri» by Lateral e Rolando Semedo
    performed by Nancy Vieira in the album «Lus» (Light) (ed. HM Música, Lisboa — 2007)

Popüler kültür

  • Batuque müzik ve dans tarzı, São Vicente'deki Mindelo'da bulunan Batuque FC adlı bir futbol kulübüne adını vermiştir.
  • 2006 yapımı Batuque, the Soul of a People filmi, bu müzik türüyle ilgili bir filmdir; yönetmeni ve senaristi Júlio Silvão Tavares'tir.
  • Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna, Madame X albümündeki "Batuka" adlı şarkısında Batuque'nin unsurlarına referans yapar ve kullanır.[5]

Edebiyat

Ayrıca bakınız

  • Batucada

Kaynakça

  1. ^ Talmon-Chvaicer 2008, ss. 8.
  2. ^ Brito, M., Breves Apontamentos sobre as Formas Musicais existentes em Cabo Verde — 1998
  3. ^ Nogueira, Gláucia (2012). "Percurso do batuku: do menosprezo a patrimônio imaterial". Revista Brasileira de Estudos da Canção (Portekizce). School of Sciences and Technology, UFRN, Brazilian Review of Song Studies (RBEC, Revista Brasileira de Estudos da Canção). ISSN 2238-1198. 
  4. ^ "One expample in its traditional form was a video recorded at Quintal da Música, in the center of Praia" (Portekizce). YouTube. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Madonna - Batuka (Official Music Video) (İngilizce), 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Ağustos 2019 
  6. ^ Blistein, Jon (19 Temmuz 2019). "Watch Madonna Embrace Euphoric Batuque Spirit in New 'Batuka' Video". Rolling Stone (İngilizce). 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2019. 
  7. ^ Lopes da Silva, B, in Claridade, Revista de Artes e Letras, N.º 7 — 1949
  8. ^ a b Gonçalves, C. F., Kab Verd Band — 2006
  9. ^ García, Jesús (2009): Sobre la música y el baile, en El mundo a tu aire: Cabo Verde (GAESA, Madrid) p.65

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cesária Évora</span>

Cesaria Evora, Grammy ödüllü folk şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Madonna</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Madonna Louise Ciccone, 7 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanı. 1980'lerden beri "Pop'un Kraliçesi" olarak anılır. Kırk yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de büyük ilgi çekti. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 36. sıradadır.

<i>Hard Candy</i> (Madonna albümü)

Hard Candy, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü. 19 Nisan 2008'de Warner Bros. tarafından yayımlandı. Albüm sanatçının Warner Bros. etiketiyle yayımlanan son stüdyo albümü oldu ve 25 yıllık kayıt geçmişini noktaladı. Madonna albümün üzerinde çalışmaya 2007'nin ilk aylarında başladı ve Justin Timberlake, Timbaland, Pharrell Williams ve Nate "Danja" Hills ile iş birliğine gitti. Genelinde R&B havası bulunan albüm özünde dans-pop türündedir. Warner Bros. Pet Shop Boys'a albümde Madonna ile çalışmayı teklif etti, daha sonra fikir değiştirerek daveti geri çekti.

<span class="mw-page-title-main">4 Minutes</span> 2008 çıkışlı Madonna şarkısı

"4 Minutes", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan, Amerikalı şarkıcılar Justin Timberlake ve Timbaland ile birlikte söylediği şarkıdır. 17 Mart 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün çıkış single'ı olarak yayımlandı. Şarkının gelişimi, gezegenin yok oluşunun acil olarak önüne geçilmesi ve insanların bu süreçten nasıl keyif alabilecekleri fikrinden esinlendi. Yazım süreci, Madonna ve Timberlake arasında yapılan fikir alışverişleri sayesinde tamamlandı. Madonna'ya göre şarkı, I Am Because We Are belgeselini hazırlamasında kendisine esin kaynağı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Give It 2 Me</span>

"Give It 2 Me", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkı. 24 Haziran 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün ikinci single'ı olarak yayımlandı. Madonna ve Pharrell Williams tarafından bir marş havasında, kendi manifestosu gibi yazılan şarkı dans ve seks hakkında olup Madonna'nın müzik endüstrisindeki otuz yıla yayılan kariyerine bir göndermedir. "Give It 2 Me", müzikal açıdan yüksek tempolu bir dans-pop şarkısıdır ve enstrüman olarak Batı Afrika perküsyonları ile inek çanlarına yer vermektedir. Arka vokalleri Pharrell Williams tarafından seslendirilmiştir.

<i>Ray of Light</i> 1998 çıkışlı Madonna albümü

Ray of Light, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın yedinci stüdyo albümü. 22 Şubat 1998'de Maverick Records tarafından yayımlandı. İlk çocuğu Lourdes'un doğumundan sonra Madonna, yapımcılar Babyface ve Patrick Leonard ile birlikte albümün çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan sonra İngiliz yapımcı William Orbit ile iş birliği yaparak müzik kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Dört ayda tamamlanan kayıtlar sırasında Orbit'in Pro Tools düzenlemelerini yaptığı donanımların bozulması sebebiyle, tamir edilmesine kadar olan süreçte kayıtlar ertelenmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Lucky Star (Madonna şarkısı)</span> Madonnanın 1983 yılındaki parçası, şarkısı

Ünlü Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın çıkış albümü Madonna'dan çıkan dördüncü teklidir. Şarkı, çıkış albümünde görünmüştür. Şarkı ayrıca Madonna'nın ABD'de Top 10'a giren ilk şarkısıdır.

<i>Confessions on a Dance Floor</i> Müzik albümü

Confessions on a Dance Floor, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın onuncu stüdyo albümü. Warner Bros. Records tarafından 11 Kasım 2005'te yayımlandı. Madonna, 2003'te çıkan bir önceki stüdyo albümü American Life'tan farklı olarak bu albümünde, 1970'ler ve 1980'lerin disko müziği ile günümüz kulüp müziği etkilerini taşıyan şarkılara yer verdi. Çalışmalarına Mirwais Ahmadzaï ile başlasa da, çalışmaların istediği yönde gitmediğini hissetmesi üzerine o dönem I'm Going to Tell You a Secret belgeselini gözden geçiren Stuart Price'ı da çalışmalara dahil etti. Kayıtlar, genel olarak Price'ın ev stüdyosunda tamamlandı ve Madonna çalışmalar sırasında zamanının büyük kısmını burada geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Like a Prayer (şarkı)</span> Madonna şarkısı

"Like a Prayer", Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın dördüncü stüdyo albümü Like a Prayer'dan çıkan ilk single'dır. Şarkı 28 Şubat 1989 yılında Sire Records tarafından piyasaya sürülmüştür. Madonna'nın genel olarak "power pop" türündeki bir şarkısı olan Like a Prayer, pop, dans, R&B, soul ve bunların arasında kilise korosunu bir araya getiren bir şarkı olmuştur. Like a Prayer; Like a Virgin ve Vogue gibi parçalarla birlikte Madonna'nın en iyi şarkılarından biri olarak kabul edilir ve 80'li yılların unutulmaz şarkılarından biri olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">La Isla Bonita</span>

La Isla Bonita, Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın üçüncü albümü True Blue'dan çıkan beşinci ve son teklidir. Şarkı, Sire Records tarafından yayınlanmıştır. Şarkı, 1990'da remiks halinde "The Immaculate Collection" adlı toplama albümde yer almıştır.

Koladera Cabo Verde kökenli bir müzik türüdür.

Grand Theft Auto 2 oyun müziği, oyundaki müzikler beş radyo istasyonu tarafından sağlanmaktadır. Orijinal Windows PC versiyonunda radyo istasyonlarının değiştirilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Müzikal tiyatro</span>

Müzikal tiyatro, kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Sıklıkla "müzikal" olarak da anılır.

"Beat Goes On", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de (2008) yer alan bir şarkı. Amerikalı rapçi Kanye West'in konuk olarak yer aldığı şarkının geri vokalleri Pharrell Williams'a aittir. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna, West ve Williams birlikte çalıştı. Şarkının sadece Williams'ın vokallerine ve farklı sözlere yer veren bir versiyonu Ağustos 2007'de sızdırılırken West'in vokallerine de yer veren albümdeki versiyonu ise bir yıl sonra yayımlandı. Hip hop etkileri taşıyan bir disko şarkısı olan "Beat Goes On"da çalgı olarak zil, el çırpma ve düdük kullanıldı.

Kuduro 1980'lerin sonunda Angola'da gelişen bir müzik türüdür. Yüksek tempolu, enerjik bir dans müziği olan kuduro ilk örneklerini Luanda'da vermiştir. Kizomba ritmine benzer ritmi olan kuduroda şarkılar genellikle Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">The Cure (şarkı)</span>

"The Cure" Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lady Gaga'nın bir şarkısı. Gaga, Paul Blair, Nick Monson, Lukas Nelson ve Mark Nilan tarafından yazıldı, prodüksiyonunu ise Detroit City, Gaga ve Monson üstlendi. Gaga'nın beşinci stüdyo albümü Joanne'den (2016) çıkan "Perfect Illusion" ve "Million Reasons" adlı single'larından sonra "The Cure", 16 Nisan 2017'de single olarak yayımlandı. Şarkıyı ilk kez Coachella müzik festivalinde tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Sara Tavares</span>

Sara Alexandra Lima Tavares, Cape Verde asıllı Portekizli şarkıcı ve söz yazarı. Lizbon'da doğup büyüdü. Portekizce ve Portekizce tabanlı kleole dillerinde şarkılar söylemiştir. Şarkılarının ana dili Portekizce olmasına rağmen, aynı şarkıda Portekizce ve hatta İngilizce gibi çok dilli şarkılarını repertuvarında bulmak mümkündür.

<i>Madame X</i> (albüm) Madonna albümü

Madame X, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm, 14 Haziran 2019 tarihinde Interscope Records tarafından yayımlandı. Madonna'nın 2017 yılının yaz aylarında taşındığı Portekiz'in başkenti Lizbon'da yaşadığı deneyimlerden önemli derecede etkilenen albümde, Mirwais, Mike Dean ve Jason Evigan gibi müzisyenlerin de katkıları bulunmaktadır. Albümde bazı şarkılarda Madonna'ya Maluma, Quavo, Swae Lee ve Anitta eşlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zé Luís</span>

José Luís Mendes Andrade ya da lakabıyla Zé Luís santrfor mevkiinde oynayan Yeşil Burun Adalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Funanâ</span>

Funaná, Cape Verde'den akordeon tabanlı bir müzik ve dans türüdür. Ritim genellikle ferrinho tarafından sağlanır, zydeco'da yıkama tahtaları, Karayip ripsaw müziğinde testere, Sub-Saharan Afrika müziğinde scraper ve Latin ve Pre-Kolombiyen müziğinde güiro kullanıldığı gibi.