İçeriğe atla

Batum elması

Batum elması, konik şekilli ve yeşil renkli bir elma kültivarıdır. Meyve kabuğunun üst rengi kırmızıdır. Meyvenin ortalama ağırlığı 141.9 gramdır. Meyve eti sertlik olarak Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen elmalar arasında Hemşin elmasından sonra en sertidir. Elmanın yeme kalitesi ise iyi olarak sınıflandırılmıştır. Elmanın suda eriyebilir toplam kuru madde oranı yüksektir (%16.3). Güzlük bir elma kültivarıdır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Said Efe Dost, Hatice Dumanoğlu (14 Ağustos 2018). "Doğu Karadeniz Bölgesi Sahil Kuşağı Yerel Elma Çeşit Koleksiyonu'nda (Ankara) Ümitvar Sofralık Genotiplerin Belirlenmesi" (PDF). ziraatdergi.gop.edu.tr. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kültivar</span> İstenilen özelliklere sahip olduğu için seçilmiş bitki veya bitkiler topluluğu

Kültivar ya da kültürvaryete, istenilen bazı özellikleri nedeniyle seçilmiş ve bu özelliklerini çoğaltıldığında koruyan bitkidir. Kültivarların çoğu insan eliyle oluşturulmakla birlikte yabani doğada ortaya çıktıktan sonra seçilip yetiştirilen bazı az sayıda örnek de vardır. Kültivarlarda istenilen özellikler, örneğin süs bitkilerinde güzel renk ya da koku, çeşitli tarım ürünlerinde ürün artışı ya da hastalıklara direnç, ormancılıkta yüksek kereste kalitesi ve verimi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek elması</span>

Çiçek elması (Malus), gülgiller (Rosaceae) familyasına dahil olan Maloideae alt familyasının örnek cinsidir ve bu cins içinde yer alan 30-35 kadar, yaprak döken, küçük ağaç ya da çalı nitelikli bitki türleri ile bunların meyvelerinin de genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elmas</span> mücevher olarak kullanılan, saydam, değerli taş

Elmas, bilinen en sert maddelerden biridir ve değerli bir taştır. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, diğeri ise elmastır.

<span class="mw-page-title-main">Elma</span> gülgillerden bir meyve

Elma, gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Kivi (bitki)</span> Meyve

Kivi, asma benzeri odunsu bir tırmanıcı bitki türü olan Actinidia deliciosa'dan ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arası melezlerden elde edilen kültivar grubundaki bitkiler ile bu bitkilere ait yenilebilir meyvelerin ortak adıdır. Kivinin ifade ettiği kültivar grubu ve bu grup içinde yer alan ticari açıdan en önemli kültivarların tam adları şöyledir:

  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Hayward'
  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Chico'
  • Kültivar: Actinidia deliciosa 'Saanichton 12'
<span class="mw-page-title-main">Küçükyenice, İnegöl</span>

Küçükyenice, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz eriği</span>

Kiraz eriği, gülgiller (Rosaceae) familyasından Doğu Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya'ya özgü bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon hurması</span> bir meyve

Trabzon hurması, Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad. "Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence veya Frenk elması olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan elması</span>

Jonathan elması, iri, silindirik ya da konik biçimde bir elma çeşididir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı sulu ve tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya elması</span>

Amasya elması, Türkiye sınırları içinde Amasya yöresindeki bir elma türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Elma suyu</span> elma özünden yapılan içecek

Elma suyu elmadan elde edilen meyve suyu çeşididir. Tadı doğal meyve şekerinden dolayı tatlıdır. Pek çok şirket şeker ilavesiz, içerisinde yalnızca doğal meyve şekeri içeren elma suyu üretmektedir. Özellikle Kuzey Amerika'da yetişkinler ve çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yerelması</span>

Yer elması, papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yer elmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yer elması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir yer elması parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden yer elması bitkisi olur sonra Yer elması toprağın altında çoğalır.

<span class="mw-page-title-main">Cappy</span>

Cappy, Avrupa'da The Coca-Cola Company tarafından üretilen bir meyve suyu markasıdır. Birçok ülkede Minute Maid ismi ile satılır. 1994'ten beri üretilmektedir.

Yomra elması, Trabzon'un Yomra ilçesine özgü, genellikle çekirdeksiz olan bir elma kültivarıdır. Bulunduğu ilçeye adını veren Yomra elması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2021 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

Laz elması, Rize ve Trabzon illerine özgü, konik şekilli bir elma kültivarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elma reçeli</span>

Elma reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Elma reçeli yapmaya elverişli elma çeşitleri, küçük, sert, kokulu olanlardır.

Hemşin elması, konik şekilli ve yeşilimtrak sarı renkli bir elma kültivarıdır. Meyve kabuğunun üst rengi pembedir. Meyvenin ortalama ağırlığı 115.6 gramdır. Meyve eti sertlik olarak Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen elmalar arasında en sertidir. Elmanın yeme kalitesi ise çok iyi olarak sınıflandırılmıştır. Elmanın suda eriyebilir toplam kuru madde oranı %14.3'tür. Kışlık bir elma kültivarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elma dolması</span>

Elma dolması veya Tuffâhiyye bir çeşit dolmadır. Osmanlı mutfağında yapılan yemektir. İstanbul mutfağında yapılmaktadır. Zeytinyağlı elma dolması Erzincan mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil elma</span>

Granny Smith, yeşil elma veya ekşi elma olarak da bilinen, 1868'de Avustralya'da ortaya çıkan bir elma çeşididir. Çeşidi tesadüfi bir fideden çoğaltan Maria Ann Smith'in adını almıştır. Ağacın, tozlayıcı olarak evcilleştirilmiş elma Malus domestica ile Avrupa yabani elması olan Malus sylvestris'in bir melezi olduğu düşünülmektedir.