İçeriğe atla

Battal evrak

Battal evrak, Osmanlı yazışma sisteminde, hükmü kalmayan kayıtlardır. Evrakta bir köşeden diğer köşeye kadar irice "battal" yazılıp "şerh" düşülmek suretiyle yapılır. Bu işlemede battal çekmek denirdi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Alan veya yüz ölçümü, bir yüzeyin uzayda kapladığı iki boyutlu yer miktarını ölçen bir büyüklüktür. SI birim sisteminde temel alan birimi metrekaredir (m²). Diğer alan birimleri bundan türetilebilir:

Ar = 100 metrekare (m²)
Dekar = 1000 metrekareye (m²)
Hektar = 10.000 metrekare (m²)
Kilometrekare = 1.000.000 metrekare (m²)
<i>Tzitzit</i>

T'zitzit, antik dönemde İsrailoğulları tarafından, günümüzde ise Yahudiler ve Sâmirîler tarafından giyilen, özel olarak düğümlenmiş ritüel saçaklar veya püsküllerdir. T'zitzit genellikle talit gadolün dört köşesine tutturularak kullanılır. Mesiyanik Yahudiler ise bunları kemer halkalarına bağlı ayrı püsküller olarak takarlar. Tanah'ın Torah koleksiyonunda geçen, "elbiselerinin dört bir köşesine püsküller dikeceksin" emri nedeniyle Yahudiler, köşeleri olan giyeceklere püskül takmak zorundadır. Zamanla bu gelenek elbisenin içine, baştan geçirilerek giyilen 4 köşesinde püskül olan Talit Katan'a dönüşmüştür. Aşkenaziler Talit Katan'ın t'zitzitlerini gömleklerinin dışına çıkartıp sarkıtırlarsa Sefaradiler dışarıya çıkartmazlar.

<span class="mw-page-title-main">CNN Türk</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

CNN Türk, Amerikalı CNN şirketi ve Demirören Holding bünyesinde yayın yapan haber kanalı. Merkezi İstanbul'da olan kanalın en bilinen programları arasında 5N1K, Bir Yudum İnsan ve Oradaydım gibi yapımlar yer alır.

Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi,, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir Arap komutan.

<span class="mw-page-title-main">Battal, Yozgat</span>

Battal, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayhan Yıldızoğlu</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu (1933–2024)

Kayhan Yıldızoğlu, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Battal Gazi</i> (film, 1966) 1966 yapımı Battal Gazi filmi

Battal Gazi, 1966 yapımı macera tarzı Türk filmidir. Senaryo yazarı ve yönetmen Muharrem Gürses'tir. Battal Gazi rolünde Atilla Gürses vardır. Diğer oyuncular Tijen Par, Sevim Emre, Atif Kaptan ve Diclehan Baban'dır. Türkçe ve siyah-beyaz bir yapımdır. Yapımcı firma Atilla Film'dir.

<span class="mw-page-title-main">Digenis Akritas</span>

Digenis Akritis, Yunan folklorunda Διγενῆς Ἀκρίτας, Türk Folklorunda ise Battal Gazi olarak bilinir, Akritik şarkıların en ünlüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nobırda</span> Kosovada köy

Nobırda, Kosova’nın doğusunda bir kasaba ve belediye merkezi. Bazı tarih çalışmalarında kasabanın adı için Novaberde, Novaborda gibi şekillerde okunmalara rastlanabilir.

Afyon (Akroinon) Savaşı, Akroinon'da Anadolu platosunun batı ucunda, 740 yılında Emevi Arap ordusu ve Bizans İmparatorluğu güçleri arasında yapıldı. Arapların başında Abdullah El-Battal ve El-Malik Bin Su'aib, Bizansların başında İmparator III. Leon ve onun oğlu, gelecekteki V. Konstantinos vardı. Savaş Bizansların kesin galibiyeti ile sonuçlandı ve Arapların Anadolu'daki ilerleyişi durmuş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Natuk Baytan</span> Türk yönetmen, senarist, oyuncu (1925–1986)

Natuk Baytan Türk senarist, oyuncu ve film yönetmeni. Müjde Muzaffer adlı bir kızı ve Benciley Kadri isimli bir oğlu vardır.

<i>Battal Gazi Geliyor</i> (film, 1973) Battal Gazi serisinin üçüncü filmi (1973)

Battal Gazi Geliyor ya da Savulun Battal Gazi Geliyor, Seyyit Battal'ın Bizanslıların elinden babası Battal Gazi'yi kurtarma serüvenini konu alan, Natuk Baytan tarafından yönetilen bir Türk filmi. Battal Gazi serisinin üçüncü filminde, devam filmlerinde de olduğu gibi, Battal Gazi karakterini Cüneyt Arkın canlandırmıştır.

<i>Battal Gazinin Oğlu</i> Battal Gazi serisinin dördüncü filmi (1974)

Battal Gazi'nin Oğlu, Battal Gazi serilerinin sonuncusu olan 1974 tarihli sinema filmi.

<i>Battal Gazi Geliyor</i> (film, 1955) 1955 yapımı Battal Gazi filmi

Battal Gazi Geliyor, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Sami Ayanoğlu'nun üstlendiği 1955 yapımı Türk filmidir.

<i>Battal Gazinin İntikamı</i> Battal Gazi serisinin ikinci filmi (1972)

Battal Gazi'nin İntikamı, 1972 yapımı Türk filmi.

<i>Battal Gazi Destanı</i> (film) Battal Gazi serisinin ilk filmi (1971)

Battal Gazi Destanı, Özdemir Arıtan'ın aynı adlı romanından uyarlanan, 1971 yapımı filmdir.

Japon dönem adı, aynı zamanda gengō olarak da bilinir, Japonya'da zamanın periyodik olarak ölçüldüğü ve yaygın olarak kullanılan takvim düzenidir. Örneğin Heisei döneminin ilk yılı olan "Heisei 1" 1989 yılı iken 2016 yılı "Heisei 28"'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mühür</span>

Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir. Mühürlerin basıldığı malzeme genellikle ilk olarak yumuşak olur ve zaman içerisinde sertleşir. Mühürlerin tarihsel gelişimini araştıran bilim dalı mühürbilim ya da sigilografya olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Battal, Şehitkamil</span>

Battal, Gaziantep ilinin Şehitkamil ilçesine bağlı bir mahalledir.